hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [Flight Report] China Eastern Airlines HKG>PVG>LHR ...
開啟左側

[飛行報告] [Flight Report] China Eastern Airlines HKG>PVG>LHR

E21A 發表於 2017-6-22 01:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

4月時因突如其來收到學校政府大批grant,加上英鎊跌穿10算,唔再去多次真係對唔住自己。

本身5月睇中越航6月連稅來3500,點知訂機票前一晚promotion period完咗。本身都好失望因爲今次budget真係好緊,第二平既Eithad已經要4300。
失望之際竟然係某大旅行社網頁見到東航來回連稅只係3600,二話不說立即撲飛。

上海機場既情況基本上唔洗多講,春夏季突如其來既空中管制最壞既情況係可以毀滅一個trip。訂票之後連屋企人都坐家食住花生等睇我係上海機場做難民。

航班資料:
MU726
香港>上海浦東國際機場
出發日期: 04/06/2017
預定起飛時間: 07:30 A.M
實際起飛時間: 07:54 A.M
預定降落時間: 09:50 A.M
實際降落時間: 10:02 A.M

521號閘

另一架係香港過夜既東航A321

登機,是次執飛航機為B-8230,機型為A321

飛機餐有兩款可以選擇:炒麵同點心。點心有叉燒包、燒賣、山竹牛肉,蛋糕、西瓜及yoghurt

杭州灣

華東一帶

上海市郊

長江口上既長興島

遠處有另一架飛機同時降落

到達

仍然係outer bay

之後經中轉通道、安檢後抵達浦東機場1號客運大樓

樓主| E21A 發表於 2017-6-22 01:01 | 顯示全部樓層

第二程機:
MU552
上海浦東國際機場>倫敦希思路機場
預定起飛時間: 01:20 P.M
實際起飛時間: 02:46 P.M
預定降落時間: 06:40 P.M(英國時間)
實際降落時間: 07:25 P.M(英國時間)

東航於2014年尾接收第一架 Boeing 777-300ER(77W),取代Airbus A340-600,主要執飛上海出發的歐美航線。
因此該機可謂東航既「旗艦機」<<自創航空term
相信東航將最好既硬件同服務都投放晒在自己既77W上。

傳說中就黎超越香港機場既浦東機場
連Wifi要用手機號碼登機,接收SMS先可以獲得登入Account同Password
轉機既人點算呢?就要去到19號閘號用一部自助機scan自己既Passport先得
先唔講指示係幾咁唔清晰,要親自問工作人員先知道位置
部機居然只係得殘體介面,有一位澳洲人要我幫手translate先用到
成個候機大堂一個enquiry counter都冇,有問題只可以問路過既地勤人員
可想而知呢個機場既質素。。

唔明點解東航咁鐘意用呢個16號閘口,當日12點到2點之間飛往溫哥華、莫斯科、倫敦既航班全部用同一閘口登機。雖然最近安檢區域,但大量旅客集中一齊又逼又亂。
反而後段既20幾號閘口都甚少使用,水靜鵝飛。

是日執飛航機為B-2021,由東航於2015年5月接收,機齡約2年。

Business Class

3-4-3既Economy Class

第一餐係雞飯+西瓜+涼菜

機艙一攝

個人娛樂系統,影片、音樂儲存量都唔少(啱唔啱睇就另一件事)
電影都唔算太舊,大部分都係近幾年既戲
回程仲有上年年尾先上去Hacksaw Ridge,不過所有血腥鏡頭cut晒
字幕就好有PPS/盜版feel,而且居然有白話字幕

iPhone 7都可以係機上買

第二餐:豬肉麵+西瓜+涼菜

記得幾年前有版友同樣係坐東航莫斯科線時,遇上空姐集體引領大媽做早操
唔知係咪因爲而家有AVOD提供冇咁悶,再加上連佢地自己都覺得實在令人貽笑大方既關係
所以呢項令人期待既節目冇出現,只係landing前播太極片就算

抵達LHR Terminal 4

個人感想:
3600呢個價幾乎係無可挑剔。即使面對大媽大叔,大部分空服員仍然待客有禮。
3-4-3同3-3-3其實感覺差距不大,一樣係好辛苦
來回程都冇經歷嚴重delay令我擔心已經用盡全年運氣
雖然體驗不俗,但因航班準時程度甚低。
除非閣下好似我咁有大量假期唔怕浪費/唔怕累同辛苦/Budget不足但又想去遠行
否則東航一定不考慮之內。

與上次英航77W比較:
一定係英航比較舒服,起碼坐距坐闊都比東航多。
而且每次遇上氣流著安全帶燈後,空服員都會親自檢查/提醒每個客人有冇扣安全帶。
反之東航全程13個鐘都著安全帶燈,雖然遇上氣流會再響亮提醒客人。
不過明顯唔夠英航體貼。
東航全機有free wifi供應,不過全程唔比用手機,加上刻意禁止手機連接,
所以對大部分乘客都係得物無所用。
Gallery完全冇小食供乘客自取,甚至連飲品都冇(回程就有三文治同飲品)
肚餓的乘客只可以食派剩既飛機餐。
唔知係咪因爲成本問題還是擔心貪心的大叔大媽。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +8 收起 理由
DIH + 1 + 8 多謝分享

查看全部評分

DIH 發表於 2017-6-22 09:51 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2017-6-22 01:01
第二程機:
MU552
上海浦東國際機場>倫敦希思路機場

點解竟然會有白話字幕,幾時整埋上海話

餐食好似真係麻麻,嘩真係,long haul 咁既款我寧願食杯麵(香港杯麵)。

當然,錢係一個問題,東航長期低價,
相比之下 ME3(尤指 QR/ET)畀多一二千有世界頂級服務真係好抵。
 樓主| E21A 發表於 2017-6-22 10:40 | 顯示全部樓層

[回程LHR Terminal 4體驗]
因為回程太累(係wales坐咗9個鐘coach先返返倫敦,再轉underground先去到機場),而且太多嘢拎,所以係機上影既相好少。
出一篇T4遊記算。

準備前往Seoul既大韓747-8I

Etihad既A380-800

候機大堂只有一層,比起T2同埋T5明顯少好多嘢行/食

頂層就有Observation Deck
不過上面完全密封兼且無冷氣,當日正值英國進入夏季
倫敦差唔多成25-26度
影咗幾張相就焗到頂唔順落番去

上到去見到架東航77w啱啱landing

英航架Concorde

南航787-8,準備11點前往廣州

一陣要坐既B-2001

阿曼航空既A330-300

接近晚上9點先日落

先行一步且早我9個鐘返到香港既CX

南航788+東航77W

當然唔少得Samsung電視+BBC News

上機走人

返到上海都要泊outer bay sosad

樓主| E21A 發表於 2017-6-22 10:44 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2017-6-22 09:51
點解竟然會有白話字幕,幾時整埋上海話  

餐食好似真係麻麻,嘩真係,long haul 咁既款我寧願食杯麵 ...

其實都算入到口既,搭過BA HKG>LHR,先知道最難食既飛機餐係咩味道
不過唔好意思,機上冇杯麵提供

S3BL100 發表於 2017-6-22 11:20 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2017-6-22 10:44
其實都算入到口既,搭過BA HKG>LHR,先知道最難食既飛機餐係咩味道
不過唔好意思,機上冇杯麵提供

舊年坐過唯一一次 BA DFW-LHR,飛機餐味道係唔錯的

航空公司固然係一個因素,但個人經驗話我知,邊度出發都有一定影響。
就算係相當好食的 KE,香港出發都係麻麻地好…

fb.com/scientisthk2usa/
CliveTo@FB 發表於 2017-6-22 18:15 | 顯示全部樓層

我想問而家經大陸轉機往外國係咪仲係需要攜帶回鄉證?如果係嘅話,係咪意味冇回鄉證嘅人(e.g.泛民人士)冇辦法經大陸轉機往外國?幾年前聽過話經大陸轉機往外國要同時帶passport+回鄉證

另外東航free wifi唔俾手機連接,即係淨係俾laptop用?咁樣好似搵笨咗啲喎
 樓主| E21A 發表於 2017-6-22 18:56 | 顯示全部樓層
CliveTo@FB 發表於 2017-6-22 18:15
我想問而家經大陸轉機往外國係咪仲係需要攜帶回鄉證?如果係嘅話,係咪意味冇回鄉證嘅人(e.g.泛民人士)冇 ...

去程地勤人員有check我有冇帶回鄉證,回程英國方面地勤就冇
不過除非因delay或其他事故而需要航空公司安排入境住酒店,否則回鄉證係useless

wifi就無辦法,因為大陸到現時為止都唔比係飛行中使用電話(即使調較至飛行模式)
所以個WiFi無辦法試到
不過當其他airline wifi都要收錢時,東航做到全機free都算係咁
CliveTo@FB 發表於 2017-6-22 19:09 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2017-6-22 18:56
去程地勤人員有check我有冇帶回鄉證,回程英國方面地勤就冇
不過除非因delay或其他事故而需要航空公司安排 ...

呢個就係我覺得奇怪嘅地方,既然正常情況下回鄉證係useless,咁點解航空公司仲係要check回鄉證先可以上機去大陸轉機?就你情況,如果地勤人員check到冇回鄉證會點?唔俾check in定係點?
 樓主| E21A 發表於 2017-6-22 19:45 | 顯示全部樓層

CliveTo@FB 發表於 2017-6-22 19:09
呢個就係我覺得奇怪嘅地方,既然正常情況下回鄉證係useless,咁點解航空公司仲係要check回鄉證先可以上機 ...

之前聽講過冇會被拒獲發登機證
既然地勤要check,應該都要必要既證明文件
所以呢個講法都合理

我自己覺得呢個係政治意味較重既舉動
一來宣示"一國"(香港人進入大陸用回鄉證而非護照)
二來好似你咁講,避免遭中共黑名單人士因航程事故進入大陸境內而製造麻煩