hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [飛行報告] Southwest 73G SFO-LAX
開啟左側

[飛行報告] [飛行報告] Southwest 73G SFO-LAX

S3BL100 發表於 2017-10-14 23:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

10/13/2017
San Francisco International Airport (SFO) - Los Angeles International Airport (LAX)
Southwest Airlines / WN1144
Boeing 737-76N / N7725A
14:23 - 15:17 (STA/STD 11:30 - 13:00), 53 m

兩星期加州之旅的第二程內陸機(第一程沒有甚麼值得記錄的)。

這次行程主要目的是公幹,從三藩巿灣區到下一個目的地 Santa Barbara
有許多方法。因為想減省多一位同行者的支出
又因為見到 Amtrak 的 on-time rating 實在奇差,
於是選擇坐飛機,坐 Southwest Airlines 從 SFO 起飛
(而不是對東灣區更方便的 OAK,貴至少五十元美金)
到 LAX 再轉機場巴士到目的地,比起最直接的方法
節省至少 $150。但人算不如天算,
SFO 容易受能見度底而影響飛機升降,
加上近日北加州山火,影響整個灣區,
單是飛機已經延誤了兩個多小時。

離開酒店不久,已經知道飛機延誤,中間又改了三次時間。
我之前和之後的航班都取消,我坐的是少數沒有取消的航班,但也延誤了不少。

因為事先知道延誤,於是坐 BART 經過三藩巿巿區時,決定下車,跑到唐人街
買點兒吃的。四件韭菜餃,加一份炒麵,兩人分量,
只花 $5,連 BART 出站再入站,只需補 $3.5,
抵到爛,而且重點是這些家鄉風味,品嚐的機會不多。

十點多來到機場 check in

航班顯示牌,這天 SFO 許多航班都有不同程度的延誤

Southwest Airlines 在 SFO 使用 Terminal 1

外面的建築工程

雜誌大多跟航空有關,讓乘客自行取閱

T1 在 International Terminal A 旁邊,見到 AF 的 A380

擾釀了許多時間,1:15 終於開始讓乘客登機

起飛了,再見三藩巿

Central Coast

未幾已到達洛杉磯上空,從 LAX 北面飛過,機場建築清晰可見

環繞洛杉磯巿區上空一周

降落後,路過色彩最繽紛的 TBIT 旁邊

本來計劃是坐兩點到 Santa Barbara 的巴士,
但延誤只會不斷累積,結果連三點半的也坐不到,
只能坐五點半的,加上 I-405 塞車,結果九點才到酒店 check in。
如果自己從三藩巿開車的話,大概一半時間就已經到達,
只是因為種種原因,還沒有車牌。

如果這次是自己一個走、所有開支可以報銷的話,
一定不會坐 SFO-LAX,很大可能是坐 OAK-LAX
甚至直接坐 UA SFO-SBA(雖然很貴)。
尤其是 SFO 本身容易受能見度底影響,WN 的運作模式又極易火燒連環船,
我平常喜歡坐早機,有其原因。

(完)

===

昔日飛行報告精選:

Lufthansa A346 + United B738 MUC-DEN-ABQ
首試螺旋漿機:Air Corsica ATR72 Ajaccio-Nice
Air Corsica A320 Paris Orly -> Ajaccio
第一次搭 787:UA 739+789 ABQ-DEN-IAD-CDG
Long way home: WN 73G + KE 388/748 ABQ-LAX-ICN-HKG

American Airlines 77W+CRJ LHR-DFW-SAF
AA CRJ + BA 744 SAF-DFW-LHR

American Airlines MD-83/738 ABQ-DFW-DCA
Korean Air A380/A333 LAX-ICN-HKG
Lufthansa A346 MUC-LAX
Lufthansa 747-8i/A321 LAX-FRA-TXL
United Express CRJ scenic flights SBA-SFO
四天時間,四程 Southwest,三款 737

Delta 國際線 config 767 JFK-LAX

老而彌堅的Delta 767/DC-9 LAX-Atlanta-Charlotte

Korean Air LAX-ICN-HKG 77W + A380首航日

2010西雅圖之旅 飛機篇(3):Boeing Everett Factory
2010西雅圖之旅 飛機篇(2):Museum of Flight at Boeing Field
fb.com/scientisthk2usa/
ATSE40 發表於 2017-10-14 23:28 | 顯示全部樓層

del
腦補當真,真要補腦
leochill 發表於 2017-10-16 17:24 | 顯示全部樓層
請問結果即係每位幾錢? 連巴士呢?
如果直接由SF 坐巴士呢? 會塞車還是都好貴?
 樓主| S3BL100 發表於 2017-10-19 14:18 | 顯示全部樓層

leochill 發表於 2017-10-16 17:24
請問結果即係每位幾錢? 連巴士呢?
如果直接由SF 坐巴士呢? 會塞車還是都好貴?  ...

SFO-LAX 機票 $49,巴士 $43,加埋都係平過直接坐 UA SFO-SBA 好多好多

無諗過坐巴士,不過之前聽過有朋友坐通宵長途灰狗來往南北,我就唔夠膽坐喇。
雖然想慳錢,但都唔會諗住為左慳錢而搞到旅途好辛苦

不過如果係得我一個人,反正有得全數 reimburse,我可能真係會坐 UA SFO-SBA…
而家因為兩個人,所以連貴 $50 的 OAK-LAX 都唔考慮
(因為係星期五,所以得返倒塔咁早的兩班 OAK-LAX 仲有 $57 機票,同行者會好辛苦,
當然早機 + OAK 的準時度會好好多,所以我好多時都鍾意坐早機)

AV115 發表於 2017-10-19 17:21 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-10-19 14:18
SFO-LAX 機票 $49,巴士 $43,加埋都係平過直接坐 UA SFO-SBA 好多好多

無諗過坐巴士,不過之前聽過有朋 ...

Pity.  If you have a driving license, it would be great to drive along the Pacific Coastal Highway (highway 1), which probably takes around the same time as your flight + bus in the end, but can enjoy the stunning scenary along the route.

s3n370 發表於 2017-10-19 23:17 | 顯示全部樓層
AV115 發表於 2017-10-19 17:21
Pity.  If you have a driving license, it would be great to drive along the Pacific Coastal Highway ...

認同,外國楂車睇靚景真係享受
想當年主動要求賣豬仔放洋,當年臨出發前考牌肥佐
成為佐唯一憾事
放假去玩就麻煩D,只能去巴鐵或步行去到的地方
搭廉航去山卡啦機場,都要睇定目的地有無車搭...
好在返工放工係有輕鐵到

其實樓主點解唔考番個車牌?
小弟都好奇樓主點樣可以响美國呢個無佐架車,
等放跛佐隻腳0既地方生活到咁耐?
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
leochill 發表於 2017-10-20 09:17 | 顯示全部樓層

睇來同德國有點相似, 都係要為個400-500公里嘅路程而苦惱!

好似無咩邊度有日本/ 韓國/ 台灣嘅長途交通咁方便
 樓主| S3BL100 發表於 2017-10-21 13:02 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2017-10-19 23:17
認同,外國楂車睇靚景真係享受
想當年主動要求賣豬仔放洋,當年臨出發前考牌肥佐
成為佐唯一憾事
其實樓主點解唔考番個車牌?
小弟都好奇樓主點樣可以响美國呢個無佐架車,
等放跛佐隻腳0既地方生活到咁耐?

呢個問題,好多人都問過我,尤其是呢兩個星期…
岩岩呢個星期返去以前讀過的一間學校兩場 invited talks,結果
其中三日都靠兩個之前就識落、細我幾屆仲未畢業的朋友車我返酒店,我承認係好瘀好無面

簡單答案:無時間,misplaced priorities
當年仲讀緊書果陣,諗住渣車好貴,唔想支出太大;
而家出來做野之後,尤其是我自己 double career
(上面你回緊的版友 AV115 應該知道/估到我係邊兩行 double career 的),
根本就無時間學車,雖然遲早都要學

其實舊年試過同朋友響屋企隔離個空置露天停車場玩下,
不過地面同水平面斜 < 5 度,果幾度已經搞到落果下踩少少油就好似想直衝埋去,
真係有少少驚,之後就真係無時間,無再玩

又咁講,其實直到去我而家做野既地方前,
無車無車牌都唔係太大問題;就算係而家,
超巿行幾分鐘就到,返工有巴士搭而且唔使錢,
問題只係星期六日無公共交通,除非有朋友車,否則基本上無可能出外面玩

今次搞到渣車仲快過坐飛機,而且自己要俾多同行者成百蚊美金 out-of-pocket expenses
(如果租車,可以全數 claim 返),都算係少數例子

AV115 兄講果條路線,我係知道的,不過我諗我就算有車牌,頭幾年都唔敢渣咁長途

當然另一個選擇係坐 Amtrak,沿途風景同樣迷人;但正如上面提到,
on-time rating 好差,至少 30% 機會 delay 兩粒鐘以上,所以最後都係坐飛機

樓主| S3BL100 發表於 2017-10-21 13:12 | 顯示全部樓層
leochill 發表於 2017-10-20 09:17
睇來同德國有點相似, 都係要為個400-500公里嘅路程而苦惱!

好似無咩邊度有日本/ 韓國/ 台灣嘅長途交通咁 ...

其實如果 SFO-LAX 計,搭飛機係方便的,
美國三大 UA AA DL 都提供極頻密的班次,長期價格戰,
再加埋 WN 除左 SFO-LAX 外,灣區 SFO/SJC/OAK
同 LA basin 的 LAX/BUR/ONT 之間,每日應該都有超過五十班機,
都算方便,捧場客都唔少,問題反而係 LAX 來回巿區塞車塞到傻

不過如果係今次行程的 Bay Area - SBA,得 SFO 有直航,
而且係 UA 獨巿,獅子開大口,單程分分鐘 $300 樓上

然後 Amtrak 又得一日一班

我相信好多人都係渣車來往…

AV385 發表於 2017-10-22 07:50 | 顯示全部樓層

作為一個向灣區定居左十幾年既人,我講講我既睇法

首先同樓主講,你真係揀到好日
呢兩個星期係我黎左呢到咁多年最抖唔到氣既兩個星期
尤其頭一個星期,比香港甚至大陸還要差好多

回正題,其實樓主就算去oak搭都一樣有機會出事
我姑姐三個月前向LA上黎玩左兩日,返去就出事
佢搭spirit,下午五點既機,結果5點鐘,部機仲向東岸
10點部機先到oak,可幸係我屋企去oak十分鐘都唔使,
睇住部機真係降落左先出發都未遲
而呢個絕對唔係個別例子

對我黎講,無論巴士定飛機甚至Amtrak 都唔係來回灣區同LA最好既選擇
因為任何一樣都要面對到步後出行既問題
始終六個鐘既揸車路程唔會慢過乘搭交通工具幾多
我自己落LA每一次都揸車,大約一半路程有間食牛扒唔錯既餐廳
再揸埋最後個一半路,其實一d都唔辛苦
當然,有好多人係懼怕揸長途車或者唔識揸車
對呢d人黎講,巴士同飛機都係好既選擇
至於Amtrak,算把啦,又貴,又慢

至於上面提到既1號公路,你起碼要預一日時間先睇得哂
我到而家都未行過,但就試過行隔離既101返
好行過1號公路十幾倍都揸左8個鐘,
再加埋影相食野,我諗冇14個鐘去唔到LA

另外美國有唔少城市冇車都生存到既,東岸大把