hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 運輸署建議重組807系小巴服務(新線807S, 807X;807P改全 ...
開啟左側

[行車路線] 運輸署建議重組807系小巴服務(新線807S, 807X;807P改全日)

eric278 發表於 2017-10-16 16:59 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

根據沙田區議員李永成FB專頁,運輸署已向沙田區議會交通及運輸委員會提交諮詢文件,建議重組807系專線小巴(807A, 807B, 807P, 807K)的服務,詳情如下:

807A
海柏花園總站遷往西沙路海柏花園外,往大學鐵路站方向改經西沙路、馬鞍山路、大老山公路及澤祥街,不再經頌安邨、聽濤雅苑及欣安邨,後者路段由807P線提升服務而成的807C線替代。服務時間為每日0600-2400,每6-8分鐘一班,全程收費$4.30。

807P (807C)
原袛於平日下午繁忙時間服務的807C線,提升至全日雙向服務,以海柏花園公共運輸交匯處為總站。往大學鐵路站方向途經頌安邨、聽濤雅苑及欣安邨。服務時間為每日0600-2400,每6-8分鐘一班,全程收費$4.30。

807K
往井頭方向不再經鞍駿街。晚上2115班次調整至15分鐘一班。

807X
新線往返烏溪沙鐵路站至大學鐵路站,取道馬鞍山繞道、馬鞍山路、大老山公路及澤祥街特快往返。服務時間為每日0600-2400,每6-10分鐘一班,全程收費$4.50。

807S
新線往返大洞至大學鐵路站,取道馬鞍山繞道、馬鞍山路、大老山公路及澤祥街特快往返。服務時間為星期一至五0700-0900,每6-10分鐘一班,全程收費$7.50。

807B
縮短為海柏花園至黃竹灣(循環線),全程收費調低至$6.30,並提供807A, 807C, 807X八達通轉乘優惠,往來大學鐵路站至大洞及黃竹灣,兩程收費合計分別為$7.50及$8.00。服務時間為每日0545-0015,每10-12分鐘一班。

諮詢期至2017年10月31日止。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
daiteioh + 1 多謝分享

查看全部評分

還看香港公交
HR1377 發表於 2017-10-16 22:37 | 顯示全部樓層
807B不如延長去西貢碼頭,取代99R啦
JC3987 發表於 2017-10-17 00:37 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2017-10-16 22:37
807B不如延長去西貢碼頭,取代99R啦

不如調返轉,99 延長去大學站 (加設雙向分段收費) 取代 807B 啦。
依家 807B 班次疏又唔夠載… 與其等小巴等運到,不如用大巴仲有效率仲可靠!
hkbw 發表於 2017-10-17 07:41 | 顯示全部樓層

JC3987 發表於 2017-10-17 00:37
不如調返轉,99 延長去大學站 (加設雙向分段收費) 取代 807B 啦。
依家 807B 班次疏又唔夠載… 與其等小巴 ...

呢單野擺明迫十四鄉, 特別係井頭居民反枱!

烏溪沙條阿茂, 企圖推動807系重組,在有關營運商經營不善下拆線,只為個烏溪沙站強化不必要的交通選擇,但卻置十四鄉,特別是井頭的居民不顧,繼2005年馬鐵落成後,再一次企圖搶奪本來已捉襟見肘的小巴資源。

相關建議竟然推動807B完全跟九巴99路線重疊,並削減807K資源開辦新線,絕對是陰乾807系於十四鄉的服務,傾斜向烏溪沙站。有關議員聲稱以大局為重,強調資源平均分配,實質卻是把自己區份行先,妄顧807K為井頭前往馬鞍山及大學的唯一選擇。

係乞兒兜入面搶飯食, 有人係咪想攪事?!

要多贏, 我反建議如下:

1. 807K 井頭至海栢
2. 807B 水浪窩經烏溪沙站後,取道馬鞍山繞道前往大學站

807K/B於十四鄉段西沙路相互轉乘優惠,令兩線總車資不變。
3. 繁忙時間加開807X 烏溪沙站特快來往大學站

4. 807A/P合併

咁走先可以解決回車慢, 路線迂迴, 跟巴士線重疊的問題, 同時間, 烏溪沙站, 十四鄉, 井頭的服務可以有所提升, 最緊要係, 小巴商咁先可以用少左車, 但班次更穩定!
殺雞焉用牛刀?!
JC3987 發表於 2017-10-17 20:11 | 顯示全部樓層
我覺得目前最搶 807K 資源嘅係長途線 807B。
因為我眼見 807 系嘅車繁忙時間係一轉短途一轉長途咁套著跑,而 807B 正正食咗長途線個 slot,即是每開多一班 807B 就少一班 807K。

馬鐵通車嗰期正正就係開咗 807B,所以你話井頭少咗車。

初時可能驚唔夠客,所以大學站-企嶺下俾咗小巴做。
但今時今日 99 大巴都做大咗,朝朝頂閘出烏溪沙。顯然靠小巴係負荷唔到呢個客量。

所以 807B 嘅歷史任務已完結,如果小巴公司方面都 ok 嘅,不如退守 807B,俾九巴做埋十四鄉-馬鞍山-大學站。(仲順便回應埋烏溪沙-大學站呢個訴求 tim)
留返啲小巴做 807K 入井頭好過啦。
hkbw 發表於 2017-10-18 09:31 | 顯示全部樓層
JC3987 發表於 2017-10-17 20:11
我覺得目前最搶 807K 資源嘅係長途線 807B。
因為我眼見 807 系嘅車繁忙時間係一轉短途一轉長途咁套著跑,而 807B 正正食咗長途線個 slot,即是每開多一班 807B 就少一班 807K。

馬鐵通車嗰期正正就係開咗 807B,所以你話井頭少咗車。

初時可能驚唔夠客,所以大學站-企嶺下俾咗小巴做。
但今時今日 99 大巴都做大咗,朝朝頂閘出烏溪沙。顯然靠小巴係負荷唔到呢個客量。

所以 807B 嘅歷史任務已完結,如果小巴公司方面都 ok 嘅,不如退守 807B,俾九巴做埋十四鄉-馬鞍山-大學站。(仲順便回應埋烏溪沙-大學站呢個訴求 tim)
留返啲小巴做 807K 入井頭好過啦。

搶資源呢, 807B都好有限...807A先搶得多...
仲有...個D無里頭就係搶99生意係大洞, 泥涌自己私下調頭起載既班次, 呢D先大問題!

但而家運吉既建議, 老實講, 即係再分薄807K既資源....807A/B已經來過一次, 仲來多次? 仲要將大洞調頭班次常規化....井頭唔駛搭車啦!

有邊條小巴線可以同巴士線100%並行仲做得著架...你話係咪痴左線?
殺雞焉用牛刀?!
HR1377 發表於 2017-10-18 23:49 來自手機 | 顯示全部樓層

hkbw 發表於 2017-10-18 09:31
仲有...個D無里頭就係搶99生意係大洞, 泥涌自己私下調頭起載既 ...

807B其實只去水浪窩,實際上去到北潭涌迴旋處掉頭,倒不如延長去西貢碼頭搵多d客。
JC3987 發表於 2017-10-19 02:23 | 顯示全部樓層

RE: 運輸署建議重組807系小巴服務(新線807S, 807X;807P改全日)

hkbw 發表於 2017-10-18 09:31
仲有...個D無里頭就係搶99生意係大洞, 泥涌自己私下調頭起載既 ...

我剛剛真係諗過你 "有邊條小巴線可以同巴士線100%並行仲做得著架?" 呢個問題...

可惜我諗得到同巴士線重叠的小巴線不單只做得住, 而且特別好做!
例子有西貢 1A, 11; 大埔 20C, 25K; 港島 40 (假日算係)...

點解會咁呢? 我分析係既然同路已經有大巴做, 小巴可以淨係 lam 盡好賺的路段, 出車只顧自己打爆車就得.
做唔晒啲中途客咩? 大安旨意留俾大巴執手尾, 唔駛自己踢吉車出去執.
有權利冇義務, 咁梗係好做啦!

不過咁樣等於做大巴的寄生蟲, 吸巴士客又浪費資源, 卻對社會無裨益. 此風不可長!
hkbw 發表於 2017-10-19 08:07 | 顯示全部樓層
JC3987 發表於 2017-10-19 02:23
我剛剛真係諗過你 "有邊條小巴線可以同巴士線100%並行仲做得著架?" 呢個問題...

可惜我諗得到同巴士線重叠的小巴線不單只做得住, 而且特別好做!
例子有西貢 1A, 11; 大埔 20C, 25K; 港島 40 (假日算係)...

點解會咁呢? 我分析係既然同路已經有大巴做, 小巴可以淨係 lam 盡好賺的路段, 出車只顧自己打爆車就得.
做唔晒啲中途客咩? 大安旨意留俾大巴執手尾, 唔駛自己踢吉車出去執.
有權利冇義務, 咁梗係好做啦!

不過咁樣等於做大巴的寄生蟲, 吸巴士客又浪費資源, 卻對社會無裨益. 此風不可長!

1A 唔同...1A上落點係同92唔同架....同埋...上斜路段1A真係快過堆大車..而且又密車過92咁多...

大埔個邊個幾條就關乎係大埔區內走線問題, 小巴較巴士直接, 所以又係冇事架WO...

但807B兩樣都唔係, 係真真正正100%重疊呀...

而且, 呢條807..一向玩同大巴爭客, 獨市位就任由你等到天荒地老...

唔反枱就假...
殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2017-10-19 08:10 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2017-10-18 23:49
807B其實只去水浪窩,實際上去到北潭涌迴旋處掉頭,倒不如延長去西貢碼頭搵多d客。
...

十二年前, 運吉唔批...

麥邊迴避處...老實講, 睇ETA搭99好過啦
殺雞焉用牛刀?!