hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (D) Diecast 模型討論區 公共交通有關商品 (D1) 小評今日出的中巴LM10巴士模型
開啟左側

小評今日出的中巴LM10巴士模型

LLL 發表於 2017-11-23 19:54 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

整體上可以但中間位置補油藍色鴛鴦色
不過可以以接受

LM10 001.jpeg
LM10 002.jpeg
LM10 003.jpeg
LM10 004.jpeg

guy1021 發表於 2017-11-24 10:40 | 顯示全部樓層
有咗M1既LA系列之後,反而覺得呢個原色LM既完美感及像真度有所不及。雖然今次既LM已將司機位後既纖維件及前門位置既傍板轉為黑色,但竟然上層樓梯位既圍板用咗淺藍色而唔係深藍,此其一;其二係上層車尾位置冇特意油粉藍色而係跟返車身用米黃色,有一部甚至唔知點解變咗黑色,如果擁有會員版全紅色既LM5板友應該會知道,呢部係上層樓梯位置既圍板係跟真車用深藍色,而上層車尾既位置真係跟足用咗粉藍色既,所以今次咪對原色有小許失望咗,縱然佢外觀係好像真近乎完美,但論內在細緻度則不及紅色LM5及LA原色系列。
另一方面,今次既QC方面10分滿分既話只能比六分,我揀一部都要睇10部至8部先收貨,不過都唔係完美,其中以LM2@101比較難揀。首先窗框邊有些會油過界,有些黑色甚至會點到窗柱位或有見到點在車頂位置;其次係樓下綠色扶手柱打風,好難會揀到部全部都係垂直唔彎既,我揀4部全部都有彎曲扶手,但冇辦法一來多人攞車,二來店員亦唔係太想比多幾部我睇,無奈其他地方冇乜大問題,外觀可以接受又冇上述問題便收貨。總觀今次原色LM確實比之前既紅色LM5係失望咗,QC差咗之餘(部紅色LM既綠色扶手真係全部垂直冇彎既),應該啱既地方就冇繼續啱落去,雖然上次錯既地方有修正。可能擁有咗LA果種近乎完美既竟界,呢個原色LM就令我有點失望咗,仲要等咗接近一季時間,但結果就不算慢工出細貨,QC方面既退步真令我最不滿,完。
wongeric 發表於 2017-11-25 01:11 | 顯示全部樓層

今次LM呢個模比對家尤其車頭嘅像真度真係無得彈,我揀時冇一架有補油,讚! 但係可能LA窗件一塊過,今次係有窗柱,加上米下藍兩截色,所以今次上油方面嘅QC比LA遜色,比較礙眼問題大部分都係黑色窗框油出界情況,正如樓主所講,有啲連窗柱或者點車頂位都有黑油,其次係兩色中間位嘅CMB 字樣附近同車尾路線牌附近上油唔係咁好,有白色印,唔知關唔關印白色油出事? 希望下次出LF冇呢啲問題啦!
3asv6 發表於 2017-11-26 07:37 | 顯示全部樓層

guy1021 發表於 2017-11-24 10:40
有咗M1既LA系列之後,反而覺得呢個原色LM既完美感及像真度有所不及。雖然今次既LM已將司機位後既纖維件及前 ...

我揀左十部係買唔落手,唯有揀部少0的問題囉走.
唔係0的窗學你講油到出界就係窗柱中間好似有甩色
.再唔係有部0的藍色有0的飛左幾達上奶黃色度.
..

我部係LM@8...
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架