電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

[小道消息]

餘下RPP小道消息

看全部

呢度個個都喺度放風,代表運輸署朋友感到無奈
以下小量我覺得值得研究同嬉戲的未批路線可以大家討論一下:
N8X 延長至堅尼地城
13 改往林士街總站
15R 海洋公園-山頂
33X 數碼港往西灣河(太康街)
73P 改由深灣開出
77A 筲箕灣往田灣(不經耀東、鯉景灣及銅鑼灣)
629 改為往返大樹灣
720X 東欣苑往中環機利文街(經中環灣仔繞道)
18X, 88X改經中環灣仔繞道
X970 海怡半島往蘇屋(薄扶林道部分停站,並直出旺角)
682D 碩門邨往柴灣東
682X 泥涌特快往柴灣東
702B 白田往碧海藍天(取代702A特別班-經海盈邨、發祥街新屋邨、西北填海區、南昌站)
798 改為桂地街總站,經源禾路,將軍澳南新發展區)
796P,796X 繞經將南新發展區
P962 交易廣場往湖景邨湖翠樓

40S 泥涌往葵芳邨(不經亞公角街)
43C 取消(車輛調往42A, 42C, X42C)
46S 顯徑往荃灣如心廣場
47B 石籬往沙田市中心
66X 改經荔枝角道(未知行哂定係只行深水埗段)
68X 行大角咀內街(跟16咁行)
73P 大尾督往荃灣如心廣場
74P,82C 加設回程服務
86P 全日服務改經濱景花園
87E 改經錦英苑
89X 延長至觀塘翠屏道
291P 科大往旺角
95 設短途車往旺角

講住咁多,其餘大家慢慢再發掘

Advertisement

回帖數目:162

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

• 2# ricky

796P,796X已繞經將南啦﹗

其實人多口雜,呢的料好難封住唔流出,但奇怪係以往可以封得住但今年未出街已經爆左甘多料出黎

• 4# HT408

舊315估唔到有得翻生變做15R
682、962 繼續開支散葉
629 仲未死得?

X970 海怡半島往蘇屋(薄扶林道部分停站,並直出旺角)

171P西隧版,新巴獨食
直出旺角姐係奧運個邊出?
停新填地街/旺角道都唔係好方便

• 6# kay

今年爆晒出街,出年應該無得咁做

以前放風,都係適可而止,有時收到料,都要諗點樣間接寫出黎
而D人又會GET到(但GET唔足)...

不過南區仲可以咁玩有D神奇

X970我覺得九巴會反對
無理由171頹左,忽然插枝970係海怡

今年甘樣放風是為了逼運輸處批一D原本不批的路線?等區議員給壓力TD?

就好像上年88回程原本沒得入沙市,放左份停站位置就無啦啦可以停埋沙市一樣

爆有好處,又有唔好處:
爆得多:有人狂爆導致巴士公司同運輸署裡面嘅人對巴膠神憎鬼厭,政黨唔可以撈政治本錢。
唔爆:文件未Finalize一定會有D變流料,政府部門可以同區議員打龍通。
老實講,我就唔支持爆,大家亦係時候反省爆好定唔爆好,我就只爆一小部分。免得各巴士公司同政府部門難做。

• 9# kay

A22小道消息咁耐都係無實際方案..

• 10# 3asv6

引用: X970 海怡半島往蘇屋(薄扶林道部分停站,並直出旺角)

當年98年西隧plan條"972"終於成真?!
南區都可以有東隧線,邊個話鴨島唔可
以無西隧線.已有A10做版,不過個淋
把唔似係行全日.又一條發夢先有0既線
成真.唔係行全日存在過都好...

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

1234.. 17下一頁

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路