電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

[行車路線]

運輸署建議開辦新綠小線(油塘油麗邨 - 香港兒童醫院)

看全部

根據謝淑珍議員FB消息,運輸署建議開辦新綠小線,往返油塘油麗邨至香港兒童醫院
以配合香港兒童醫院於今年第4季啟用
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10157739870624573&set=a.10152244177199573.1073741827.567859572&type=3&theater

建議路線:油麗邨內限制道路、油塘道、茶果嶺道、偉業街、迴旋處、偉業街、基業街、海濱道、啟興道、臨澤街、祥業街、承昌道、祥業街、海濱道、駿業街、偉業街、迴旋處、偉業街、茶果嶺道、油塘道、油塘里、油塘道及油麗邨內限制道路。
(主要途經油塘站B出口、茶果嶺村、偉業街(麗港城、宏利金融中心/觀塘碼頭)、海濱道(觀塘海濱公園、觀塘商貿區)、祥業街一帶)

建議服務時間:每日0600-2330(15分鐘一班)
最低派車數量:4部小巴
最高准許收費:$7.8
全程行車里數:8.7公里(來回程)
全程行車時間:37分鐘(來回程)

走線圖:(來源:謝淑珍議員FB)
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10157739870624573&set=a.10152244177199573.1073741827.567859572&type=3&theater

Advertisement

回帖數目:14

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

麗港城d人都唔會走出去偉業街搭啦

引用: 796219M 發表於 2018-4-23 23:12
麗港城d人都唔會走出去偉業街搭啦

真係想吸埋麗港城d客嘅話就繼續行茶果嶺道入麗港城中心、商場,再左轉入偉發道,再右轉入偉業街

其實之前有傾過將69來回改行海濱道同九龍灣,而家又無哂聲氣。
反而突然plan呢條線出黎,唔知兩者有無關係,因為偉業街到九龍貨倉一段完全一樣。

環保連接系統好快就會公布詳細定線建議,
呢條小巴多數都唔會有人投嚟做

引用: epsilon 發表於 2018-4-24 01:00
環保連接系統好快就會公布詳細定線建議,
呢條小巴多數都唔會有人投嚟做 ...

即使落實興建環保連接系統,估計都無法趕及今年第4季啟用

引用: love_kmb 發表於 2018-4-23 23:50
其實之前有傾過將69來回改行海濱道同九龍灣,而家又無哂聲氣。
反而突然plan呢條線出黎,唔知兩者有無關係 ...

應該無關係啫.

因為就算69唔行觀繞改行海濱道/九龍灣一帶,都無可能深入啟德兒童醫院一帶;
但反而綠小87營運商就有機會接手呢條招標綠小.(因為呢條啟德兒童醫院至油塘啲綠VAN,部份走線同87相似)

引用: eric278 發表於 2018-4-24 08:33
即使落實興建環保連接系統,估計都無法趕及今年第4季啟用

估咩計啫,要威就咪戴頭盔啦。

條定線本身就唔配合客流需要,路況又差,競爭又多,
你有本事十年八年內回到本賺夠錢咪去投嚟做囉。

兜得咁鬼鼠口既,,點解唔經觀塘市中心,我唔信只有富貴區有細路定去工業商貿區搵細路!

del

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

12下一頁

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路