hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴290X延遲至12月中才改全日並加經消防及救護學院 ...
開啟左側

[路線消息] 九巴290X延遲至12月中才改全日並加經消防及救護學院

ATEU15 發表於 2018-11-15 22:18 | 顯示全部樓層

如果290坑口後入日出,
X就將軍澳站總站有無得想,
可以殺左298E加車
290去調景嶺同康城車程一樣
將軍澳站去康城,來回20MIN,可省1車
將南行車時間與290相約

3ASV174 發表於 2018-11-15 22:24 | 顯示全部樓層
98C290 發表於 2018-11-15 19:58
除咗 98系 各減一車外有冇線要交數?

今年被建議減車既仲有 690。
如要討論,請先自貼差餉單一次
lsc04d11 發表於 2018-11-15 22:25 來自手機 | 顯示全部樓層
再重申多幾萬次 290x不入工業邨只到康城  到時又話要多架車去遠左  方議員只會幫大家爭取入康城唔會幫大家爭取入工業邨(爭左既話會話康城人冇得揀位 而且冇得環保大道兩邊都停站)
10598C 發表於 2018-11-15 22:37 來自手機 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2018-11-15 22:25
再重申多幾萬次 290x不入工業邨只到康城  到時又話要多架車去遠左  方議員只會幫大家爭取入康城唔會幫大家 ...

其實以里數計,入工業邨並唔長過係環澳路掉頭
但哪吒會同你講得返單邊站位,係環保大道過馬路好危險 bla bla bla...

自從796X拉左過去,議員一直要求縮返去康城站
Charon1999 發表於 2018-11-15 23:33 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-11-15 22:37
其實以里數計,入工業邨並唔長過係環澳路掉頭
但哪吒會同你講得返單邊站位,係環保大道過馬路好危險 bla  ...

事實上796X喺工業邨入面兜圈嘅時間比起796P行環澳出去日出康城領都更加耐
而796X入咗去之後基本上冇一日嘅班次係準嘅
更重要係渠務署個站根本唔適合人類落車,除非肯起條橋過返對面

話人哋只係貪揀位坐嗰個小朋友,或者搵日得閒放學去兜個圈睇下先再講啦。
Charon1999 發表於 2018-11-15 23:38 來自手機 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2018-11-15 13:05
796X只要增設調景嶺站至將軍澳工業邨雙向分段收費,797M可以取消

即係當而家工業邨返早更嘅人係797M同298E都趕唔切嘅時候
仲諗住要將入工業邨嘅頭班車拋到去0750開、八點幾先到調景嶺站嘅796X處理
提出嘅人唔係坐住咗個腦,就係根本冇腦
Charon1999 發表於 2018-11-15 23:43 來自手機 | 顯示全部樓層

leungky0528 發表於 2018-11-15 13:10
平日應該唔錯
但星期六日成日十個都無,完全係負社區責任嘅感覺

先唔講香港嘅工業邨有幾多個星期六日係人要返工嘅

當你哋覺得佢係社會責任蝕做嘅時候,有冇諗過其實隔離113小巴係上唔到車?
究竟係佢蝕住做,定係佢冇諗過要好好咁做呢。

Charon1999 發表於 2018-11-15 23:47 來自手機 | 顯示全部樓層
3bx 發表於 2018-11-15 07:10
298E上繁客多,最密8分鐘一班。797M早繁脫班、減班,間接又成功將批客送去298E
中午至下午時間,298E客量 ...

797M上下午繁忙時間行個圈要40分鐘,但30分鐘一班車,基本上冇可能係準時嘅
796X就直頭車都唔夠

我嗰日質問佢哋究竟知唔知個問題,佢答我一早已經知,諗緊點搞。咁唔知佢想諗到2046定係諗到2064啦。

298E相比之下服務絕對係優勝好多,然而唔知點解康城嘅居民好似唔係好知佢存在咁樣,大家都始終係習慣咗坐113,就算冇位都要死等113

如果九巴肯宣傳下,話唔定有得救。
10598C 發表於 2018-11-15 23:49 來自手機 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-11-15 23:33
事實上796X喺工業邨入面兜圈嘅時間比起796P行環澳出去日出康城領都更加耐
而796X入咗去之後基本上冇一日 ...

如果淨係入到將軍澳工業邨就停,咁的確同環澳路掉頭返康城站差唔多

我冇否認796X延長之後的確脫班嚴重好多
而事實議員亦都一直鬧緊站位問題,以及爭取縮短返去康城站

鬼咩,新巴最鍾意將行車時間cut到啱啱好,過鐘就有得佢脫班,兜埋至善街再延長入工業邨冇記錯都係加一部車
3ASV174 發表於 2018-11-16 00:28 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-11-15 23:49
如果淨係入到將軍澳工業邨就停,咁的確同環澳路掉頭返康城站差唔多

我冇否認796X延長之後的確脫班嚴重好 ...

工業邨入面接近無燈位,同康城站出黎調頭硬食兩個超耐十字路口燈 4 次,
已經抵銷路程上既差別。

不過我覺得 290X 都會要黎霸康城站坑位既,
但朝早既然都係特車咁計,去工業邨好過返轉頭去康城站啦,晨早流流邊個搭 290X 去日出康城。
如要討論,請先自貼差餉單一次