hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署暫時取消屯門/天水圍早繁線改停港澳碼頭總站安排 ...
開啟左側

[路線消息] 運輸署暫時取消屯門/天水圍早繁線改停港澳碼頭總站安排

053h4 發表於 2018-11-17 10:51 來自手機 | 顯示全部樓層

巴士公司專業意見運吉就當耳邊風,佢認為最方便方案就諗著硬做,完全唔諗下巴士公司及乘客,難怪明明962G都計劃擺交易廣場,X962改站位就唔擺埋過去,諗野完全唔經大腦,亦唔諗下日日坐車批客點樣先可以減低影響同有得益。監管者係咪應該諗下角色係監管,巴士公司反映意見合乎監管要求就應該跟巴士公司個套呢?日日做生意的巴士公司唔信之餘重比蕉皮巴士公司踩。
andrewyl 發表於 2018-11-17 11:12 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-11-17 09:32
我個人支持改線入港澳碼頭。

落得行政指令好心就重手D 拎619條坑做啦。 ...

運 吉 既 行 政 指 令 只 由 青 馬 橋 雙 向 收 費 引 起 大 混 亂 圍 插 開 始 ,
已 經 係 廢 佐 武 功 , 港 珠 澳 既 大 混 亂 事 件 到 而 家 ,
都 係 完 全 無 妥 善 無 好 周 詳 去 諗 去 修 正 , 諗 出 黎 既 野 都 係 博 x .
去 到 呢 度 搬 站 , 咁 究 竟 想 點 者 . 做 野 屍 屍 縮 縮 ,
諗 住 就 咁 擺 係 中 西 區 討 論 , 繞 過 屯 門 , 元 朗 呢 邊 區 議 會 就 過 到 骨 ,
真 係 當 我 地 白 痴 , 有 無 好 好 諗 過 改 擺 680X 個 位 會 有 幾 大 反 彈 .

之 於 你 話 放 係 619 條 坑 , 運 吉 有 無 咁 既 guts 去 運 用 行 政 指 令 做 去 搬 ,  
從 出 通 告 取 消 改 站 運 吉 都 出 到 咁 鬼 鼠 就 知 , 唔 係 巴 迷 都 唔 知 取 消 佐 呢 次 改 站 添 .
所 以 我 睇 唔 出 佢 地 會 做 得 到 .

https://www.td.gov.hk/tc/traffic_notices/index_id_53831.html

drbean7218 發表於 2018-11-17 11:15 | 顯示全部樓層
不如將982X放在港碼巴總出面落, 跟返980X, 981P及985一齊。可以少了20班車埋信德中心個站。
JCTK 發表於 2018-11-17 11:55 來自手機 | 顯示全部樓層

drbean7218 發表於 2018-11-17 11:15
不如將982X放在港碼巴總出面落, 跟返980X, 981P及985一齊。可以少了20班車埋信德中心個站。 ...

但係果度仲有好多邨巴要停?

其實西隧入口塞車亦都已經減輕咗上環既塞埋站情況.
053h4 發表於 2018-11-17 11:59 來自手機 | 顯示全部樓層

公務員立場求跟程度好正常。但跟程序唔該就唔好唔記得佢做監管,巴士公司意見合規就應該要聽。講真,城巴海洋公園廠日間免費比非專泊車咪又係地區人仕建議。運吉想擺堆線入港碼,做咨詢安排區議員考慮可能人地比到意見話有條件支持,例如朝早擺182或619坑位呢。做公務員行政主導唔代表可以唔理專業意見lor.
drbean7218 發表於 2018-11-17 14:07 | 顯示全部樓層
JCTK 發表於 2018-11-17 11:55
但係果度仲有好多邨巴要停?

其實西隧入口塞車亦都已經減輕咗上環既塞埋站情況. ...

唔只邨巴, 仲有小巴及的士落客。

睇返982X到站時間, 頭9班九巴在0815/之前已過/已到港碼。最繁忙的時段, 出現在餘下城巴的11班車。加上982X在港碼落客的人數唔及980X去到廿幾三十人, 只要揾到位埋站, 好快落完走得。

982X停680X個站都ok, 因為落客的多數去過天橋去西港城/ 去信德中心, 而唔是轉MTR, 反對聲音相對較細。
peterkwan 發表於 2018-11-17 17:28 | 顯示全部樓層

drbean7218 發表於 2018-11-17 14:07
唔只邨巴, 仲有小巴及的士落客。

睇返982X到站時間, 頭9班九巴在0815/之前已過/已到港碼。最繁忙的時段, ...

982X 城巴頭幾班成日拖卡, 8:30am 左右港碼出面已經村巴, 88R, 清潔公司車, 934, 934A, 935, 936, 936A, 961P, 981P, 985 同一時間隊埋一齊落客, 擺埋 982X 去一齊盞搞.擺去 680X 果度就無意見.

boyvv1000 發表於 2018-11-17 17:49 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2018-11-17 17:28
982X 城巴頭幾班成日拖卡, 8:30am 左右港碼出面已經村巴, 88R, 清潔公司車, 934, 934A, 935, 936, 936A,  ...

呢個站前面大把位拉長
樂仔〞 發表於 2018-11-18 23:05 | 顯示全部樓層
其實唔少客都係轉地鐵嘅時候,倒不如搵人做調查睇下咩繁時線最多人轉地鐵,塞佢入德輔道停無限極好過啦
LN9267 發表於 2018-11-24 23:23 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2018-11-16 22:17
事實係就大家寧願塞都唔肯放棄好位

我以前搭4X,呢個站根本打晒架,起碼5分鐘先走到

聽了屯門TTC錄音,由竹筍黨議員提出,說在中西區TTC文件看到,在其他事項議程提出。

該議員說那個位置行去轉MTR麻煩,落雨更麻煩。其他議員說香港很多地方塞車,不滿意沒有諮詢。

根本大家寧願塞車,也不會願意放棄這個最佳位置。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)