電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

[路線計劃/RPP]

觀塘站巴士總站預料2021年收回重建

看全部

新聞報導說「觀塘站巴士總站」會連同展亮中心及附近建築等預料2021年收回重建,於2025年落成新巴總及重置展亮中心及公務員學院。

現時「觀塘站巴士總站」仍有往東隧、藍田、油塘及將軍澳的巴士線途經,另外是16M、89、89B、89X的總站。

觀塘裕民坊重建項目「凱匯」地下基座會設置交通交匯處,屆時3D、17、101一定會遷入新的巴士總站,而且亦將觀塘裕民坊大量紅綠小巴線遷入。

撇除已計劃延長至觀塘翠屏道的89X,新巴總能否再容納16M、89、89B? 還是考慮延長或改走線?

歡迎討論。

Advertisement

回帖數目:27

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

當年計劃 89系會搬回重建區落成後既新總站

當年應該計劃了裕民坊新總站足以容納月華街+裕民坊兩個總站既路線
問題係翠屏有冇咁易放棄89系
其實初初搬站得89B停翠屏, 後尾先連89X, 89都加停

• 4# 053h4

又話起動九東,呢個位地下點解唔起多個總站應付未來需求

• 6# EX-TL

樓主漏左W2 234C 234D 98A特, 就算搬晒咁多條去市中心, 總站唔會唔夠位, 要特別留意嘅唔係總站入面夠唔夠位, 而係出入總站嘅道路係咪足以負荷咁多路線使用.

引用: EX-TL 發表於 2018-12-22 19:45
樓主漏左W2 234C 234D 98A特, 就算搬晒咁多條去市中心, 總站唔會唔夠位, 要特別留意嘅唔係總站入面夠唔夠位 ...

當中間道可以叫總站既時候, 234C/234D/98A特根本就可以唔洗入去總站, 求其搵個分站清客開走就得, 真係差在條路會唔會變到廣東道咁款

16M應該搬返過去觀塘市中心做總站...

引用: shakugan2005 發表於 2018-12-22 20:34
當中間道可以叫總站既時候, 234C/234D/98A特根本就可以唔洗入去總站, 求其搵個分站清客開走就得, 真係差在 ...

其實觀塘市中心站之後經同仁街轉上去裕民坊清客又得唔得...?

引用: 10598C 發表於 2018-12-22 20:37
16M應該搬返過去觀塘市中心做總站...

去雅麗道中好,你睇下13M搬咗過去之後嗰度好多人上車

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

123下一頁

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路