hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 【問題】 公共交通費用補貼計劃 - 公共小巴 ...
開啟左側

[車費] 【問題】 公共交通費用補貼計劃 - 公共小巴

wingho_cwh 發表於 2019-1-2 13:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

據知,「銅鑼灣↔慈雲山」、「灣仔↔旺角」(鵝頸橋↔青山道)、「灣仔↔官塘」(鵝頸橋↔官塘路德會) 線已獲批加入公共交通費用補貼計劃,但就數日前所見,該三線車隊大部分車輛均未安裝八達通收費器,請問各位:
1) 該等車隊元旦後是否已開始陸續加裝八達通收費器? 如有的話祈為告知
2) 上述內容對「灣仔↔旺角」及「灣仔↔官塘」的實際站頭解讀是否正確?

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
acc1368 發表於 2019-1-3 08:00 | 顯示全部樓層
西荃 官荃 紅頂都有既時侯竟然無西旺
灣仔地鐵站.紅頂特快.荃灣福來村
銅鑼灣
 樓主| wingho_cwh 發表於 2019-1-3 12:54 | 顯示全部樓層
acc1368 發表於 2019-1-3 08:00
西荃 官荃 紅頂都有既時侯竟然無西旺

有西旺啊,北街去弼街嗰條全線固定用車都收八達通,早兩日搭已經貼晒補貼計劃通告同貼紙
ricky 發表於 2019-1-4 17:19 | 顯示全部樓層

紅van補貼名單
https://www.ptfss.gov.hk/tc-side-menu.html#/tc-sch-02

觀塘至香港仔都接近摺埋,仲申請補貼?
前荃葵青區居民
霧燈豪.HT6962 發表於 2019-1-16 02:54 | 顯示全部樓層
慈銅線得架RZ7587(西荃車)有八達通機,其他全部都無八達通機
但係RZ7587做慈銅係唔開八達通機嘅
所以應該無一架車有資助

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 笑????咗

查看全部評分

樓主| wingho_cwh 發表於 2019-1-16 11:45 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-1-4 17:19
紅van補貼名單
https://www.ptfss.gov.hk/tc-side-menu.html#/tc-sch-02

咁佢技術上係成個南區分會以御正香港有限公司嘅名義去申請嘛,同埋香官咁鬼貴,班客有補貼咪可以平返三兩蚊囉

qunow 發表於 2019-1-16 12:20 來自手機 | 顯示全部樓層

其實呢堆紅van線係唔係都隨時轉得綠van
 樓主| wingho_cwh 發表於 2019-1-16 13:08 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2019-1-16 12:20
其實呢堆紅van線係唔係都隨時轉得綠van

唔得,因為轉綠頂一定要經過招標程序,原紅色小巴營辦者有可能投唔返「自己條線」
另外,有部份路線如果轉咗做綠頂,會令現時成組紅色小巴嘅派車系統崩潰

以西環荃灣為例,千祈唔好嘗試轉綠頂,否則可以保證條線半年內玩完,原因如下:
呢隊車係靠外來「柯打車」早上繁忙時間加走嚟應付時段性嘅需求,如果轉咗綠頂就唔可以再調動「灣荃線」同「石澳小巴」嘅車嚟幫拖。如果唔加車,繁忙時間根本唔夠載,但如果要額外養多幾部車應付繁忙時間額外需求,又會入不敷支,無論如何結果都係摺線收場

其實,上述嘅車務調動除咗 benefit 緊西荃線本身之外,亦都為其他路線提供咗車源,早上繁忙時間之後嘅時間(例如係晚間),其他路線可以 make use of 西荃線嘅「柯打車」嚟做生意,例如上面版友提及銅慈線夜更係有一架車嚟自西荃,如果西荃轉咗綠頂,呢種調動就唔再可行,會對其他車隊嘅派車造成壓力,間接拖垮整個派車系統。事實上,部份綠頂喺非繁忙時間收車唔做生意,但又唔可以靈活調動車隊畀其他線用嘅模式係造成咗一定程度嘅 deadweight loss,成就「有人無車搭,有車無人搭」嘅壞現象

053h4 發表於 2019-1-16 14:29 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽