hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 過海隧巴948系列加強服務消息
開啟左側

[路線消息] 過海隧巴948系列加強服務消息

053h4 發表於 2019-1-5 11:25 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2019-1-5 00:21
係新巴話調唔到車,唔關老運事,唔好九講.

本來948於上月延長服務,但又係新巴話調唔到車,拖到而家先搞.

係人都知運吉迫新巴減車,話港島車多

你今日先知?新巴重減緊車wor

而家港島北減無可無連905都話減。
當然啦,你實會話905條數差,去灣仔無咩客,乎合行政指令縮短要求。

簽名被屏蔽
Handsome 發表於 2019-1-5 12:16 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2019-1-5 10:27
不過遲下巴士過西隧唔駛錢,與其私牌返對面,不如提供埋反方向服務,執返十個八個客幫補油費都好
...

唔係唔洗錢,係政府用公帑補貼落去,原則上都係要納稅人畀錢,每日有幾多架巴士過隊道,運輸吉都有數count住。資源要用得其所,喺客源未足夠嘅情況下,唔應該好似W1咁任意浪費(不過W1有政治任務),寧願等儲夠客再加班。
noname617 發表於 2019-1-5 12:41 來自手機 | 顯示全部樓層
Handsome 發表於 2019-1-5 12:16
唔係唔洗錢,係政府用公帑補貼落去,原則上都係要納稅人畀錢,每日有幾多架巴士過隊道,運輸吉都有數coun ...

最慘係中產交稅,無揸車果班要找,d pk揸車自駕,唔覺加重路面,仲反叫公共交通縮車,上流社會真係有病
tomlui007 發表於 2019-1-5 19:11 | 顯示全部樓層

BVB 發表於 2019-1-4 22:38
0545-0715
繼續什麽都沒有

之前唔係回程有分支嗎?為何取消了?
noname617 發表於 2019-1-5 19:25 | 顯示全部樓層
HY671 發表於 2019-1-5 10:24
大佬,放料可唔可以放得詳細D?呢度宜家好多非巴迷友睇。

948開0830,咁之前既路線及時間點分配?

其實識唔識睇RDP份文件架!

948總站改為長安,來回程途經長宏( C( F8 {) [0 b( F2 w8 I. O
長安開:
星期一至五0830-1700/30分
星期六0820-1700/20-30分
假日0830-1700/20-30分
天后開:* y2 C" @6 a$ t: @! q8 a% Q3 ?
星期一至五1500-0000/8-30分8 v4 M5 _; ]4 N1 a- [7 A4 M1 ~6 x
星期六1500-0000/20-30分
假日1500-0000/20-30分

朝早0830前,948拆分為948X,948P,948A,948B

948X做返長宏,948P做返長安開不經青衣南,948長安開會更改編號為948A,948翠怡特別車會有正式編號為948B
朝早服務時間不變
今次加強重點是948正式廷長往港島尾車到1700,往青衣頭班車提早到1500,948總站改為長安,來回程途經長宏,不再是星期六及假日服務會將總站延長上長宏,長宏將會變成中途站。
9 K9 P1 B, u5 @! w/ Z
/ P1 W( \( T4 A$ l0 k

S3BL343@66 發表於 2019-1-5 19:27 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-5 11:25
係人都知運吉迫新巴減車,話港島車多

你今日先知?新巴重減緊車wor

如果港島車多,點解城巴又唔洗找數啊
053h4 發表於 2019-1-5 19:28 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL343@66 發表於 2019-1-5 19:27
如果港島車多,點解城巴又唔洗找數啊

城巴一樣要交數。你唔見592頂閘痴玻璃照減班?
ricky 發表於 2019-1-5 19:31 | 顯示全部樓層
仲係半全日。 又係兩巴聯營講唔掂數。

608由繁時變全日,都係幾個月時間。
前荃葵青區居民
BVB 發表於 2019-1-5 19:44 | 顯示全部樓層
tomlui007 發表於 2019-1-5 19:11
之前唔係回程有分支嗎?為何取消了?

回程分支??
948 好像有不少中途起載回青衣
但是分支就只限往港島

rusf101001 發表於 2019-1-6 01:41 | 顯示全部樓層

BVB 發表於 2019-1-5 09:37
不可行
如果你乘一程頂閘的948
你應該不想再轉車

42M長安已經落唔少人
936收皮935全日