電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

東鐵9卡/12卡車混跑計劃 (臨門再延期)

看全部

引用: rickywk 發表於 2019-1-9 09:36
但今次唔止卡數問題,連門位都唔同

都係地下有晒2款門位的貼紙﹐盡量將9卡車集中埋一齊﹐配合月台廣播+月台助理指示去合適的排隊位置。
月台班次display就同時顯示列車的車卡數目﹐乘客都可以預先得知係新車定舊車﹐去合適的位置排隊。

在新車無車卡的位置﹐地面自然唔會有專供新車的排隊貼紙﹐派1-2個人就可以 "趕" 走仍然排隊的乘客。
其他位置就1位職員負責2個門位﹐指示乘客左右移動去合適的排隊位置。

總之在混跑期間﹐一定要用好多人手去處理月台秩序。

唔通仲有更好的處理方法?

Advertisement

回帖數目:311

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

• 22# YY487

• 23# DIH

我諗到混跑期間,新車靠近「失卡」位置會非常擠逼。

以前好似見過話新停車位有前有後,唔係簡單對應,部分車站頭等位置可能有變。混跑期間,唔知會用將來停車位,定係簡單地全部靠北?這套新訊號系統,在月台或軌道旁有冇硬件顯示停車位置?

引用: DIH 發表於 2019-1-9 11:26

以前好似見過話新停車位有前有後,唔係簡單對應,部分 ...

無錯,我見之前有路邊社消息係停車位置有變,加上門位兩套車都唔同,我都幾想知龜蛋會點樣玩
日本就用圖案再加埋月台頂有LED閃燈提示,但龜蛋應該唔會咁肯比錢

• 25# 053h4

個別車卡非常擠逼就必然﹐好難避免。

只有從月台display/廣播﹐令到乘客預先得知下一班車及下幾班車的列車長度﹐乘客自己去尋求/決定最適合的位置等車。

例如本班車係12卡﹐之後係9卡車。我需要上9卡車就避免在9卡車的首尾2卡等侯。
相反9轉12時﹐我可以行去「突出」的車卡﹐這樣有望多些車箱空間。

唔想去思考邊處等車最好﹐就選中間位置﹐會係平衡的選擇。

根據之前討論,混跑期間會全部靠北停,配合現時頭等位置;全面9卡化後就會再調整停車位置

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1019798-1-1.html

引用: clivetock 發表於 2019-1-9 15:52
根據之前討論,混跑期間會全部靠北停,配合現時頭等位置;全面9卡化後就會再調整停車位置

https://www.h ...

咁紅磡站東西鐵轉車咪打大架

引用: kei_hk 發表於 2019-1-9 12:29
唔想去思考邊處等車最好﹐
就選中間位置﹐會係平衡的選擇。

咁應該有更多嘅車站
繁時會喺入閘機/電梯口
截住人潮唔准月台太擠迫
  • 30# D201

Meet 唔到target 樓主可以謝罪

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

1234.. 32下一頁

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路