hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) E32A全日行走消息
開啟左側

[路線消息] E32A全日行走消息

peterkwan 發表於 2019-1-19 21:13 | 顯示全部樓層

F428Z 發表於 2019-1-19 20:57
九巴 39 M 我諗九巴想減班多過加班. 講真得 39M 係比較正常外荃景圍基本上九巴係 hea 做. ...

減班? 得, 唔該屯門還返批 12.8 米比 39M 先.
neoplan720p 發表於 2019-1-19 23:58 | 顯示全部樓層
睇黎又要荃威苦主大會

有時都唔明,荃威對外線,老九係特別無心機做。

西九龍:當隔離條234X可以大涌道直出,30X就要兜入荃市,再u-turn 返去祈德尊;更唔好講234X入到TST,但30X就只係去到相對較細需求的紅磡區。(唔好賴當年否決左重組,就算否決左,咪學35X咁樣只做下繁至夜晚單向,做起左咪加班,或者再諗方法全日囉。)

東九龍:當西約有左全日的40,仲有繁時限定的234CD之後,荃威仍然係零。

過海:如果唔係城仔踩到上心口,你覺得今日934A會存在嗎?

如果連39M都做得太垃圾,不如荃威區交牌好過啦。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
kmbdennis 發表於 2019-1-20 01:56 來自手機 | 顯示全部樓層
其實E32A會否把總站延長至東涌市中心會更加好呢?因為此舉可以有助疏導E32既龐大客量!在放工既繁忙時間在機場已經上得七七八八!所以在東涌上E32都已經很困難!
N38 發表於 2019-1-20 08:18 來自手機 | 顯示全部樓層

kmbdennis 發表於 2019-1-20 01:56
其實E32A會否把總站延長至東涌市中心會更加好呢?因為此舉可以有助疏導E32既龐大客量!在放工既繁忙時間在 ...

兜東涌北吸引力唔太大但好過無啦。下繁又真係唔少E線東涌上車已經要企。
E21A 發表於 2019-1-20 09:25 | 顯示全部樓層
kmbdennis 發表於 2019-1-20 01:56
其實E32A會否把總站延長至東涌市中心會更加好呢?因為此舉可以有助疏導E32既龐大客量!在放工既繁忙時間在 ...

東涌站而家已經好逼,下繁37M同S52同步到站既站會有車龍
sq285 發表於 2019-1-20 10:00 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2019-1-20 09:25
東涌站而家已經好逼,下繁37M同S52同步到站既站會有車龍

E32A斷估都係一個鐘兩三班,非繁又應該冇咩人上落,影響又唔係真係咁大
同埋對車長嚟講,東涌站點都好過東涌碼頭
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
E21A 發表於 2019-1-20 11:43 | 顯示全部樓層

sq285 發表於 2019-1-20 10:00
E32A斷估都係一個鐘兩三班,非繁又應該冇咩人上落,影響又唔係真係咁大
同埋對車長嚟講,擺東涌站點都好過擺 ...

問題係自從B6開咗,東涌站連上客既位都冇
S52要用S1落客位
B6、39M要同38逼埋同一個位
實在無位再放E32A
N38 發表於 2019-1-20 12:22 來自手機 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2019-1-20 11:43
問題係自從B6開咗,東涌站連上客既位都冇
S52要用S1落客位
B6、39M要同38逼埋同一個位

仲有37。
053h4 發表於 2019-1-20 12:47 來自手機 | 顯示全部樓層

B6走左,E32A 入東涌站,東涌居民應該支持。
tonychow 發表於 2019-1-20 16:38 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-1-19 20:51
有加班車同所謂真係“加班”又唔同嘅
加班車係九巴鍾意就開,唔開你吹佢唔脹

路過講兩句。講真依家條 39M,自從無咗堆 3 字頭掛牌車之後,不時見到有直梯出現。呢一兩個月好返少少,但再前排 (秋天果陣),39M 經常亂派車,又有 ATEU,又有樣版 B9 等等,根本無視乘客需要。
最慘果樣係轉乘,喺富華街等車上山,條隊已經長,不時排到去力生間越南野度,仲要轉埋彎,然後出架直梯。果個站有 ETA 螢幕,有時上客上得七七八八,排頭班人見到就快有其他線到,就等下一班,而要轉乘乘客 (包括我) 見到前面唔郁,又唔知係上滿定班人唔肯上,萬一跑上前然後架車關門走人,都幾難入返條隊中間排。
放工時間等 39M,果個站真係可以連 30 都一站打爆架 ATS,好在 ATS 仲有個輪椅位可以逼多幾個。就算 39M 有派 12.8,其實一樣頂閘 (當然 ATS 頂閘仲辛苦,因為 ATS 比較 chok)。
有時嬲果頭,真係行上山算