電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

[其他]

元朗區議員要求264R增設平日服務

看全部

https://www.districtcouncils.gov ... er_20190322_019.pdf
https://www.districtcouncils.gov ... er_20190322_020.pdf

我想問264R延長至天耀後,客量有沒有顯著增加?
如果沒有,加上元朗有紅色小巴的情況下,九巴很難在平日設有264R服務了。

Advertisement

回帖數目:20

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

264R延長後見好多時段都可以坐滿窗口位,黃昏時份可以坐滿,甚至企人

增設平日一班 咦…原來呢班車叫265S wo...滿足到這位議員嗎? (如果佢係天水圍議員就梗係要爭取多幾班 元朗議員就要直達太和)   如果佢肯加 對我呢個月票客方便來往屯門及天水圍(53/68a元廣轉264R)

係噃,陣間唔覺意頂到紅小
無得做落去,原底嘅客俾貴咗
($13 vs $15.8) 好在270B比
紅小稍為便宜先可以全日嘛。

264R vs 64K 由形點
到太和,淨計行車時間
前者可省20~25分鐘,
延至天水圍就拉到半小時
一班,所以真係要睇實ETA。

另外最弊係276系轉
港鐵,屬於兩間機構無得
得知幾多客咁來往兩區。

一旦開得成都唔好減
64K嘅車(另帖有人解釋
64K開短途特九巴無好處)
但276系本身又多客兼近乎
獨市,唔好同我講全程港鐵或
76K 77K 之類。

引用: kitarolo 發表於 2019-3-12 21:52
係噃,陣間唔覺意頂到紅小
無得做落去,原底嘅客俾貴咗
($13 vs $15.8) 好在270B比

276轉W3未係同一公司可以知有幾多客, 不過都唔知幾多人知道有W3依項服務

引用: shakugan2005 發表於 2019-3-12 22:22
276轉W3未係同一公司可以知有幾多客,
不過都唔知幾多人知道有W3依項服務

W3唔少時段20分鐘一班
唔算係一個理想嘅轉乘建議
如傳聞中加停粉嶺/大埔太和路
嘅話可能會多返啲人考慮咁做。
  • 7# ricky

如果264R加埋平日,仲會唔會收呢口價?

引用: ricky 發表於 2019-3-12 23:21
如果264R加埋平日,仲會唔會收呢口價?

轉做常規線用里數計
$14.8走唔甩
  • 9# ricky

引用: kitarolo 發表於 2019-3-12 23:31
轉做常規線用里數計
$14.8走唔甩

咁貴?仲貴過港九過海線

引用: ricky 發表於 2019-3-12 23:47
咁貴?仲貴過港九過海線

265S收$15.1, 不過遠遠長過264R, 除非好似73咁限時入大埔工業村, 唔入果陣雖然唔夠里數但可以繼續收返咁貴

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

123下一頁

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路