hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2019 三月號 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2019 三月號

樓主| cyc_yin 發表於 2019-4-18 00:40 | 顯示全部樓層

當日西武球場前站有呢架001系「Laview」既展示會,但我無報名,而係選擇影呢班展示會之後既試乘班次

佢係著名建築師妹島和世設計,側面真係有好大個窗,好通透

去到月台另一邊影(2000系)

但出站去到平交道影個構圖會好啲,咁啱呢班20000系銀河鐵道999塗裝列車出發,宜家呢個塗裝已經落畫

從平交道影(30000系)

2000系

從池袋回送返去車廠

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2019-4-18 21:43 | 顯示全部樓層
之後就落去搭地鐵丸ノ内線,等2000系到

仲係營團時代既舊款設計

企喺路軌盡頭既欄杆後面影(02系)

呢列經過B修翻新

2000系到站

樓主| cyc_yin 發表於 2019-4-18 21:52 | 顯示全部樓層
車內設計有好多「丸」形元素

扶手吊環有復古既水滴形設計,佢呢款係全硬膠,同香港之前劣評如潮嗰款軟膠吊環唔同

試下叉電

車卡連接位玻璃門既圖案,同銀座線1000系一樣都係有好多沿綫地標

樓主| cyc_yin 發表於 2019-4-18 22:18 | 顯示全部樓層

喺中野坂上站影下方南町支線既02系80番台

座椅兩端無隔板

今次既Head mark便當就係特急「初雁」

由岩手縣一関市既「斎藤松月堂」監製,有帆立貝、燒鮭魚同鮭魚子,幾抵買

去大井川鐵道SLフェスタ(Festa),3月9號當日係井川線全綫恢復通車既大日子(閑蔵~井川一段上年被山泥傾瀉沖壞),不過我今次主要係去Festa,就費時用咁多時間去到終點 當日喺金谷站買飛排要好長龍,好多人都買套票去遊勻全綫,班車到站之後仲好多人要出站/轉JR,站務員就要暫停賣飛去人手檢票,不過嗰陣都無發生有人入唔切閘既問題

7200系(以前屬於東急)

當日Festa會場有J-TREC既電車市場攤位,所以有呢個不鏽鋼列車60年Head mark,而車頭紅色帶都移走左

樓主| cyc_yin 發表於 2019-4-18 22:37 | 顯示全部樓層
大井川本線既秘境車站——神尾站,月台同山坡都有狸貓像

喺下泉站會車,遇到以前屬於南海既21000系

搭左一個鐘多啲就黎到大井川本線既終點——千頭站

佢被改造成可以單卡行,但係我唔明點解佢要咁樣駁埋兩卡,而唔將原裝鑽石形車頭用轉車台轉向外面

所以另一端就係改造出黎既車頭

車內

原裝車頭既駕駛台

樓主| cyc_yin 發表於 2019-4-18 22:54 | 顯示全部樓層

有人已經玩緊軌道單車,後面月台就係井川線專用,當時呢班就係接駁大井川本線,繼續上山

獨特既扁字體

呢班車中間插入左呢部第二代塗裝既DD20形,而佢地係日本最初採用康明斯柴油引擎既車款

車尾亦有佢推全部車卡上山,呢款係第三代塗裝既DD20形

留置喺站內路軌既車卡(スロフ300形)

最右邊係設有駕駛台既クハ600形,控制喺山腳位置推全部車卡上山既機關車

樓主| cyc_yin 發表於 2019-4-18 23:09 | 顯示全部樓層

當日有Festa既臨時班次,只係來回千頭〜川根両国一個站既距離,比人體驗下

體驗班次用兩款井川線「唯一」既車卡行,呢卡係有開放式展望區既スロフ316

因為佢行既呢段比較平坦,而且兩款車卡都無駕駛台,所以部機關車要調度去另一端

另一邊就係最古老既スハフ1形

部機關車調到黎另一邊

「南アルプスあぷとライン(南阿爾卑斯Abt Line)」Head mark

樓主| cyc_yin 發表於 2019-4-18 23:20 | 顯示全部樓層

呢個遺產級既轉車台有DB1形做示範

固定路釘體驗

貨卡做左「黑板」

之後就去搭體驗班次,來回收300円

坐スハフ1形

樓主| cyc_yin 發表於 2019-4-18 23:31 | 顯示全部樓層
車卡入面既告示未換得切

從外面影DD20形駕駛台

去到川根両国之後佢就移動去另一端

出站去吊橋睇下風景

井川線都係沿住大井川上山,圖中山泥傾瀉嗰位好在本身有隧道罩住

可以從橋上可以望到井川線既車庫

呢部DD100形亦係當日Festa「展出」車輛之一,不過就只可以從吊橋睇

樓主| cyc_yin 發表於 2019-4-18 23:38 | 顯示全部樓層

參觀完就返到去車站

開放式展望區

室內部分

今次坐開放式展望區去「後面展望」,中途有部廢車卡

返到千頭,而其中一班既大井川本線Festa臨時班次亦都到左,呢部牽引既機關車E10形好快就進入「展示mode」

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
S3BL100 + 1 + 10 大師級作品

查看全部評分