hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴新線33服務詳情
開啟左側

[路線消息] 九巴新線33服務詳情

ricky 發表於 2019-8-13 14:36 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2019-8-13 12:59
上繁八點西行得十幾人,東九荃葵青黎講接近最差
九龍灣逆向唔會出到客,唯一希望係黃大仙,不過仲有290X ...

又唔使太擔心,黃大仙係大轉車站,去荃灣的人龍成日都咁長。就算33號現階段在黃大仙客量唔多,都可能未有咁多人識佢。

前荃葵青區居民
paul2357paul 發表於 2019-8-13 15:34 | 顯示全部樓層
eric278 發表於 2019-8-13 14:31
早上有「油塘/鯉魚門至荃灣」紅小搶客(盛惠十八元一位),因而影響33在油塘的客量一直只能維持每班7至1 ...

都係果句,東九龍去荃灣既消遣客搭慣九巴既話一早已經搭左。
荃灣西一帶早已有例如荃新天地如心廣場荃灣廣場等等坐陣,
應該又係倒模既OP MALL真係多佢一個唔多少佢一個唔少。

你估個個係有交通迷個格咩,
好似我咁樣例如在深圳市果邊跟開某D巴士線例如天安雲谷落腳順路既會入去行陣?
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1123108-1-1.html
leungky0528 發表於 2019-8-13 19:37 來自手機 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2019-8-13 15:34
都係果句,東九龍去荃灣既消遣客搭慣九巴既話一早已經搭左。
荃灣西一帶早已有例如荃新天地如心廣場荃灣廣 ...

海之戀商場簽嘅海底撈同激安都係高消費路線
33沿線係得佢咁樣專攻
dennis28a 發表於 2019-8-14 05:02 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2019-8-13 09:47
搭40的客都係嫌紅van貴,同埋嫌地鐵迫同中途轉線,但呢啲客佔大多數。

其實33得龍德街至臨華街的一段係 ...

唔係,作為紅 Van 熟客,從來唔介意紅 Van 收天價。
搭 40 原因唔洗行,愉景新城行得去千色店,再轉紅 Van,同我直接上 40 時間唔爭得遠。

但 33 呢?偉業街落車仲要身水身汗行番出觀塘道,人都係沙咀道,點解唔行入搭紅 Van?
仲要咁搭 33 行出去仲慢過搭 40,33 對觀塘客有咩野吸引力?

油塘客仲大鑊,33 要成粒鐘入荃灣西,來回成 2 粒鐘,大家想遊車河?
惡意回復是不道德的行為。
paul2357paul 發表於 2019-8-14 05:29 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2019-8-14 05:02
搭 40 原因唔洗行,愉景新城行得去千色店,再轉紅 Va ...

只係大家仲未係好習慣多靠偉業街落腳啫。
其實例如勵業街,巧明街,駿業街駿業里,開源道等等都可以行番出觀塘道,當中沿勵業街巧明街既已經唔算遠,而開源道東邊亦逐漸改左唔少商貿設施俾大家行街。

觀塘道北翼既裕民坊來緊仲有好多野行?
洗牌在即,果邊既老代香港即將徹底洗走。

大家都係早日適應新代觀塘既通勤方法吧。
ricky 發表於 2019-8-14 09:36 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2019-8-14 05:02
搭 40 原因唔洗行,愉景新城行得去千色店,再轉紅 Va ...

33暫時只吸到返工客,40始終停龍翔道同觀塘道,覆蓋率較廣。

前荃葵青區居民
EX-TL 發表於 2019-8-14 09:40 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2019-8-14 05:29
只係大家仲未係好習慣多靠偉業街落腳啫。
其實例如勵業街,巧明街,駿業街駿業里,開源道等等都可以行番出 ...

商貿區有咩行呢? 你可以話好多, 亦可以話冇.

工廈開倉, 駱駝漆, 觀塘海濱花園, 仲有咩?

你樓上應該講觀塘人通勤習慣, 唔會獨特到偉業街落車行返出觀塘道, 住觀塘而未返過商貿區係唔識行, 唔係個個都係早幾十頁前有位板友願意放工搭33偉業街落車行上去瑞和街打波, 大熱天時人多車多, 商貿區熱風周圍噴都話唔熱.

周末周日你落觀塘商貿區睇下條偉業街咩樣, 人少車又少, 同廿年前工業衰落時代唔差得遠, 只係多左好多甲級寫字樓, 人流並無增加.

你又睇下215X往藍田經過偉業街時有幾多人落車, 順業街落車行入定安街區, 勵業街落車行番上花園大廈都係合理步程, 有1A 14X直達, 慢D疏D都要.

不過又咁講, 外區新一代人鍾意周圍探索, 會有破舊立新的可能.
andy92 發表於 2019-8-14 10:20 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2019-8-13 19:37
海之戀商場簽嘅海底撈同激安都係高消費路線
33沿線係得佢咁樣專攻

靠呢兩間野 ? 油塘客搭完一次去都未必番兜

激安D野有時 759 都平過佢
s_mopiko 發表於 2019-8-15 22:48 | 顯示全部樓層
今日傍晚搭33 荃灣西站往油塘,東行客量終於突破30 大關 ,紀錄如下:

15/8 19:05 WF2991 車程59分鐘

站名  到達  到站時間  上  落  總數

荃灣西站(開車) 19:05 +17 0 17
戴麟趾診所 19:11 +15 0 32
鹹田街 19:13 +2 0 34
聯仁街 19:15 +1 0 35
馬頭壩道 19:17 +4 0 39
龍德街 19:20 +8 0 47
(上層窗口位差不多坐滿,共47個客,上跑道)

黃大仙站 19:31 0 -14 33
沙田坳道 19:33 0 -7 26
臨華街 19:38 0 -2 24
常悅道 19:39 0 -1 23

(**常怡道塞燈**)

巧明街 19:47 0 -1 22
觀塘碼頭 19:50 0 -2 20

(**將軍澳道及鯉魚門道塞車**)

聖安當女書院 20:01 0 -7 13
油塘 20:02 0 -4 9
油塘巴士總站 20:04 0 -9 0
MT695 發表於 2019-8-16 01:54 | 顯示全部樓層

KC1213 發表於 2019-8-13 00:30
其實40改左路同廷長之後已經做得唔錯
兩繁雙向識頂閘 日間中段間唔時仲好客過42c
只不過對頭站乘客係好 ...

唔知係咪因為早幾晚葵芳站放TG單野
呢個禮拜40早繁東行比以前多左唔少人坐
出齊車都頂閘上公路
早兩日收一部美孚都上唔哂