hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [報告] 一個旅程 兩個艙等 三間航司 四種機型 五個機場 ...
開啟左側

[飛行報告] [報告] 一個旅程 兩個艙等 三間航司 四種機型 五個機場 - 3

AVD1 發表於 2019-12-26 10:18 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

[飛行報告] 一個旅程 兩個艙等 三間航司 四種機型 五個機場 - 3
FREE UPGRADE! THANKS ALASKA!
  • AS1905 LAS-SFO @ Airbus A320 (N849VA)

Image 1-13 (Part 1)

LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| AVD1 發表於 2019-12-26 10:22 | 顯示全部樓層

Image 14-26 (Part 2)

評分

參與人數 4aPower +4 HugeC +40 收起 理由
yuenpo + 1 + 10 多謝分享
vilo + 1 + 10 多謝分享
HZ8186 + 1 + 10 多謝分享
DIH + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

樓主| AVD1 發表於 2019-12-26 10:23 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-12-26 13:56 | 顯示全部樓層

無順便去 Grand Canyon?

就咁睇落 AS 既內籠保養其實都算係相當唔錯。你買 Basic Economy 竟然都有得升艙都算好彩,我相信正路應該升左班有 status 及/或買 Standard Economy 既客先。我平時出差買開 Standard Economy,咁大個人要到今年先一嘗升艙滋味

三藩巿其實坐 BART 落巿區都算方便,加上塞車同難搵位泊車,其實好似真係無必要租車

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| AVD1 發表於 2019-12-26 17:57 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-12-26 13:56
無順便去 Grand Canyon?

就咁睇落 AS 既內籠保養其實都算係相當唔錯。你買 Basic Economy 竟然都有得升艙 ...

Grand Canyon 想去但係冇時間去。
唯有等下次有機會再去。

去 Las Vegas 其實起 YVR 去而家已經平左好多,
尤其 WestJet 旗下間 Ultra Low Cost 嘅 Swoop 由 YVR 市郊嘅 YXX 直飛 LAS 好多時都做到 CAD $ 100 內,甚至有時見過 CAD $ 49 單程呢啲價位。
加上 LV 嘅酒店選擇多,要平有平,要貴有貴;想要有質素少少其實都唔會話貴得好過份。
所以 Grand Canyon 等下次啦。

至於今次無啦啦比人擲左上去 Premium Econ 我都覺得好彩,
不過我見個條 Assign List 入面有唔少人比人轉上去,我懷疑佢地其實都係買左 Basic Economy

起三藩市租車個到,
其實小弟就去左三藩市幾日,住就住起 SFO 附近,
起三藩市嘅朋友一個就住對面岸,一個就住 San Jose,仲有個就起 Downtown 個邊見,
有時又去左行 Fisherman Wharf 個邊,仲有日去埋 Bixby Creek Bridge。
所以先租左架車周圍去

當然我都有機會去左坐三藩市好出名嘅 Streetcar 同埋 Cable Car 啦。

不過確實三藩市個物價都幾高,同溫哥華有過之而無不及,
無論起油錢、租車,酒店,甚至普通出去食餐飯個感覺都係比 SD、LA、LV 貴,
有時候個感覺係高唔少呢 … (我都唔知係我錯覺定三藩市嘅野真係貴)…
yuenpo 發表於 2019-12-27 04:10 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2019-12-26 01:57
唯有等下次有機會再去。

三藩市是堅貴的
咁樣計:在 LA LV 的華人區吃飯約莫是三藩市的八折,同大溫比就差不多是九記食野,不過個價轉左做美金咁啦
租車,在三藩市真係可免則免,泊位難,泊車費貴,仲要小心唔係就做左吳彥祖架車給人扑玻璃偷野
酒店三百美金一晚屬等閒

明年二月一號郭富城在 MGM 開演唱會,你可以考慮再去多次LV 和 Grand Canyon

AS LV-SF 平起上黎可以來個 35 美金單程的,比一程直通車上廣州貴小小

期待下一個報告 (估係DL)

S3BL100 發表於 2019-12-27 05:57 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2019-12-26 17:57
唯有等下次有機會再去。

其實係得落 San Jose 唔渣車比較麻煩(但都有 Caltrain),East Bay 遠至 Pleasanton 同 Fremont 都有 BART,都算方便,不過係假日班次差少少

三藩巿巿內就真係無理由渣車

三藩巿灣區而家應該係全美國生活水平最高既地方,十年前我初次去果陣都仲好地地,近年拜矽谷所賜,樓價連帶所有生活成本都瘋狂上升,搞到好多人訓街,以前唔係咁

不過如果講食,唐人街識門路既話,有一間相信應該係我美國食過最平兼最好食既碟頭飯,平過你去其他地方食野,包括麥記,前提係你要識門路

樓主| AVD1 發表於 2019-12-27 14:48 | 顯示全部樓層
yuenpo 發表於 2019-12-27 04:10
三藩市是堅貴的
咁樣計:在 LA LV 的華人區吃飯約莫是三藩市的八折,同大溫比就差不多是九記食野,不過個 ...

小弟對郭富城興趣有限,所以 … 哈哈
不過香港真係有唔少歌星走去 LV 開 show …

至於三藩市比人扑車呢樣野,
我今次好好彩就緊係冇遇上啦,
不過還車個陣,起我地隔離架車好明顯就係比人扑裂左個車頭玻璃,
之後聽到佢地同租車公司交涉緊,唔知件事個結果會點。不過相信如果買左保險的話都係搵保險搞多。

老實講句,今次去咁多個地方,其實比我個感覺最好就真係三藩市。
一黎又冇 LA 咁熱咁多人,二黎又比溫哥華多野行。尤其個堆 Pier 真係行得好舒服。
如果唔係三藩市成日都有地震(其實成個加州都係),搬落去三藩市住其實都唔錯。

當然 SF 物價比 LA、LV 貴,但係其實溫哥華都唔係平,
所以一直以黎我都慣左。只係有晚食餐日本菜埋單見到條數呆一呆,
不過算啦一次半次,又唔係成日。

何況我地最後一站先去三藩市,
早幾日起 LA、LV 真係洗慣左個邊嘅「價位」所以先感覺三藩市好似貴左唔少而已。

PS. 冇記錯的話,師兄早期好似都係起溫哥華生活過一段時間?九記呢間野就算吧,雖然仲未摺,不過我對呢間野些少好感都冇。如果唔係有人請客,我都唔會無啦啦走去受氣。

至於下程係唔係 DL 我就賣下關子先

樓主| AVD1 發表於 2019-12-27 14:56 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-12-27 05:57
其實係得落 San Jose 唔渣車比較麻煩(但都有 Caltrain),East Bay 遠至 Pleasanton 同 Fremont 都有 BA ...

其實去 Downtown 我同意真係唔需要渣車,
尤其而家有 pass 買,用 e-Pass 的話係 $ 12 一日任坐 Cable Car, Streetcars, Muni + Muni Metro。
但係點樣去 Downtown 又係一個問題。Uber 或者係其中一個方式,但係對於我今次去下下 Uber 都唔係好掂。
加上自己渣車,時候預算方面又真係易得多。

今次我起 Downtown 泊車泊左起 Union Square,泊一日真心唔係平。
加上個邊嘅路,尤其第一日去到個邊又唔係熟路,
好多 One Way Road,一行錯又要行落一條街 …

所以如果下次去 SFO 我真係考慮住 Downtown,
同時都認真會考慮用 Uber 一了百了。

至於唐人街邊間有邊間正野就真係願詳其聞,
話說我都係就咁行過下唐人街,
下次再有多少少時間就應該搵日深度遊。
(其實我對唐人街嘅歷史都幾有興趣,而三藩市作為北美最大嘅華埠就更加)。
S3BL100 發表於 2019-12-28 13:24 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2019-12-27 14:56
其實去 Downtown 我同意真係唔需要渣車,
尤其而家有 pass 買,用 e-Pass 的話係 $ 12 一日任坐 Cable Car ...

唔記得左你唔係住 Downtown 添,機場附近既酒店好似先係公共交通相對唔方便…

至於唐人街邊間有邊間正野就真係願詳其聞,
話說我都係就咁行過下唐人街,
下次再有多少少時間就應該搵日深度遊。
(其實我對唐人街嘅歷史都幾有興趣,而三藩市作為北美最大嘅華埠就更加)。

我所知道既,有一間叫做新寶燒臘(英文係 Kam Po),除左燒味仲有碟頭飯,大概六蚊美金一碟,份量大味道唔錯,香港呢個價錢都食唔到。呢間野唔係位於最旺果條 Stockton St,係去到唐人街範圍近盡頭處再轉彎入去

另外有間賣點心既,叫做「好旺角」,Stockton St,每日幾乎無時無刻都要排長龍,價錢實惠,三個蓮蓉飽大概兩個幾美金,隨時平過香港唐記(太耐無返,唔知賣緊幾錢),質素亦相當唔錯,不過不設堂食

yuenpo 師兄或者有其他補充