電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

[飛行報告]

[報告] 一個旅程 兩個艙等 三間航司 四種機型 五個機場 - 4

看全部

[飛行報告] 一個旅程 兩個艙等 三間航司 四種機型 五個機場 - 4
回家去.首嘗 DELTA + A220!

• Leg 1: DL1455 SFO-SEA @ Airbus A220-100 (N101DU)
  • Leg 2: DL2312 SEA-YVR @ Boeing 737-900ER (N830DN)

Image 1-16 (Part 1/4)

Advertisement

回帖數目:8

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

• 2# AVD1

Image 17-32 (Part 2)

• 3# AVD1

Image 33-49 (Part 3/4)

多謝分享。估唔到 AVD1 兄你成就左本版第一篇 DL CS100(丫唔係,應該係 A220)飛行報告,恭喜晒

據我所知 DL A220 其中一個特色係左邊洗手間有一個大窗,可以望到出面景物。唔知你有無入去望過下?

值得一提,DL A220 用既 IFE 係無線既,透過 wifi 直接 stream 落每一個 screen 度

個人認為三藩巿比起洛杉磯更多野玩,十年前住過 East Bay 某大學城大半年,之後 2015、16、17、19 都先後因為公事而有機會路過,但你睇到既野隨時比起我更多。三藩巿同波士頓並列我最喜愛的美國城巿,不過近年都差了,多左好多露宿者,BART 會聞到尿味

漁人碼頭有間野直頭畀大家睇 sourdough 麵包既製作過程,個人認為第一次去既話,sourdough bread bowl 不可不試。唔知你有無去過同試過?

三藩巿既 F Market and Wharves 電車的確極具特色,有堆直頭係米蘭運過去行的。另外仲有間纜車博物館,位置距離唐人街幾近

另外樓主你影到 BigBus 前中巴 DL 都算係咁。我呢幾次去,除左 2016 年影得比較多之外,其餘幾次見到前香港 S3BL 同 DL 既機率似乎愈來愈少,係見到安凱多

• 6# AVD1

引用: S3BL100 發表於 2019-12-31 07:46
多謝分享。估唔到 AVD1 兄你成就左本版第一篇 DL CS100(丫唔係,應該係 A220)飛行報告,恭喜晒 ...

哈哈,我都估唔到自己會無啦啦今年會坐到 A220 …

不過你唔講我都唔知道原來架 A220 嘅 IFE 係 Wifi Stream,
我只係一路起到睇緊佢入面個 IFE 有咩內容。不過個高清 mon 個質素係值得一讚。

至於洗手間有窗呢回事,其實我自己都冇咩留意,
因為起飛後就已經天黑,出面都係漆黑一片 …

至於漁人碼頭個到,我又真係唔知道原來 Sourdough 係咁出名,
反而自己今次去到三藩市就走左去一間叫 CREATOR 嘅 Burger 店。

CREATOR 出名在佢地嘅 Burger 係用 "Robot" 整個包出黎,
呢部機確實係幾得意,睇住佢一步一步整個 Buger 出黎,
某程度上係欣賞高科技玩意多。

另外漁人碼頭個帶有個地方 - GHIRARDELLI SQUARE,我又真係幾欣賞,
好明顯呢個建築物就係活化嘅成果。

前身係 SF 好出名嘅 GHIRARDELLI 朱古力廠,而家就變左做商場加酒店,
入面仲有返間 GHIRARDELLI 朱古力店(我自己都起個到買左少少手信);
露天範圍仲擺左之前你起 DEN 見到嘅 Corn Hole 遊戲 (我見唔少人行過都有玩,我自己都玩埋一份)。

其實呢個地方比我個感覺真係有少少似香港嘅 1881 Heritage。
---

我有入返去睇過你之前嘅文章,發覺其實你曾經去過嘅地方我都有去(或者呢個根本就係行 SF Downtown 嘅主路線),
反而我係見到原來 2016 年嘅時候起三藩市已經見到呢架 CO-65 嘅蹤跡,
或者我起網上搵出黎嘅資料係有錯。

引用: AVD1 發表於 2019-12-31 16:27
哈哈,我都估唔到自己會無啦啦今年會坐到 A220 …

不過你唔講我都唔知道原來架 A220 嘅 IFE 係 Wifi St ...

DL A220 親身見過幾次但未坐過,因為機艙設備好過機隊內其他窄體機,暫時主要用來打對手,所以 SEA SLC LGA 會見得比較多。短期內我應該無機會坐到 A220 有份執飛航線

樓主如果有機會去美國東南部既話,不妨搵機會試坐 DL 既 MD-88/90,中西部亦有機會坐 717。MD-88 2020 年底前應該全退,MD-90 亦得返廿幾隻,2022 年底前玩完。而家成個北美應該係得 DL 機隊內由 MD-88 到 A220 都有,富有特色而不令人沉悶,坐麥道對比起 A220 又係另一種與別不同體驗

話時話,AC 都接收左第一隻 A220-300,樓主遲早應該都有機會坐

Creator 之前無聽過,多謝介紹,令我諗起波士頓間 Spyce

你 quote 既果個網站,我都係用佢來做開頂巴士資料搜集。入面既資料其實未必有錯。BigBus 美國除左三藩巿外,芝加哥、華盛頓都有前香港舊車行緊(但芝加哥 S3BL 聽聞已經退緊),批車間中都會互調。好似真係有車由三藩巿調去華盛頓後又調返過去,唔知做咩事

• 8# AVD1

引用: S3BL100 發表於 2020-1-1 01:23
DL A220 親身見過幾次但未坐過,因為機艙設備好過機隊內其他窄體機,暫時主要用來打對手,所以 SEA SLC L ...

美國東南部我真係會比較想去就係 Miami,不過都未係話好 top of my list,所以可以再等下。

不過小弟而家做緊間公司確實有唔少客起東南部,
加上美國分公司根本就起亞特蘭大,
所以又未必話冇機會無啦啦快閃落去。

只係 DL 起 YVR 個網路比較少,
而小弟出差機票又係公司搞,
所以我諗我再坐 DL 嘅機會就比較低啲啦。

反而我自己真係想去下美國東岸,
波士頓、紐約、費城、華盛頓,甚至芝加哥我都想去,
睇下又有冇時間,如果有又睇下會唔會坐中你所講個堆冇咁主流嘅機種

不過我覺得師兄你可能會好快有機會坐中 A220,
始終 DL 開始慢慢收機,加上美國國內線成日都換黎換去,加上 miss 左班機又可能幫你轉坐另外一班,
有時分分鐘 plan 哂以為坐梗,就偏偏有啲小意外搞到坐左另外班機,
有時冇預計嘅就忽然坐中

引用: AVD1 發表於 2019-12-31 17:50
美國東南部我真係會比較想去就係 Miami,不過都未係話好 top of my list,所以可以再等下。

不過小弟而家 ...

Agree. Sometimes you planned to take certain flight, but one delay made you get on another unexpected type.

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路