電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

[路線消息]

城巴呢幾條線可以行12.8米啦

看全部

引用: AtrHenu 發表於 2020-1-18 11:14
其實NA20衰邊到行唔大飛人68系?(黃埔花園總站定永安廣場個站,但該兩站有線用得12800啵?!)
...

又係果句,點解一定係諗佐邊個位衰先,
而唔係城巴未入紙、入佐紙但處理中、
批佐而未派/唔派?

Advertisement

回帖數目:56

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

• 32# AP149

引用: s3n370 發表於 2020-1-18 11:38
小弟講嘅可疑,係你話因某D彎/坑位疑似有問題,
而運輸署出彈弓手之說。
咁又會唔會係你以為嘅問題,根本 ...

有時資料來源就唔方便講得咁白,你亦可以選擇唔信

只可以同你講,每次12.8米試路,運輸處派出黎跟車睇果個官都唔同,跟E22A車睇果個話調景嶺站坑位忟唔批,但跟A29P車睇果個話冇問題

而E22個問題,第一次講藍田北條坑唔得,仲有講埋邊條坑得叫城巴同九巴申請調坑,但九巴唔肯,所以先拖左咁耐

龍運有邊條線唔派得12.8 ?

• 34# AP149

引用: AtrHenu 發表於 2020-1-18 11:14
其實NA20衰邊到行唔大飛人68系?(黃埔花園總站定永安廣場個站,但該兩站有線用得12800啵?!)
...

純粹未申請,應該都係關客量問題事
正如當年N11都係因為客量問題冇一早就申請,去到後期配合營運需要先申請

引用: ML3941 發表於 2020-1-18 21:34
龍運有邊條線唔派得12.8 ?

A37/NA37,A38,E(A)41P,E32,E32A,N42,NA40,NA41/A42,NA30係不能派長陣大快活/扶梯行走,其餘路線係問題?!

講起170,我之前搭佢(城巴82XX)落華富,喺華富道見到城巴6469喺南總站一帶嘅華富道對面前試車,兩面的車都順利通過
我終於見到華富道真行12800啦,唔使再透過不明來歷人士報料話E6X行過就行得12800

引用: AtrHenu 發表於 2020-1-19 07:19
A37/NA37,A38,E(A)41P,E32,E32A,N42,NA40,NA41/A42,NA30係不能派長陣大快活/扶梯行走,其餘路線係問題?!:l ...

E32派過幾次15xx/25xx,唔知批左未
A38批左好耐

引用: AP149 發表於 2020-1-18 20:03
有時資料來源就唔方便講得咁白,你亦可以選擇唔信

只可以同你講,每次12.8米試路,運輸處派出黎跟車睇果個 ...

呃…啱啱先話運輸署官僚。其實你知唔知乜野係官僚?

咁設想你係第二次睇試路嘅官,
你會唔會對第一次因乜肥佬不聞不問?
第一次肥嘅位,而第二次無改善,
一個官僚嘅官又點解肯花時間去重睇,
仲會肯孭隻鑊去批?

咁咪返返去我之前嘅“收賄、俾人炸型等嘅質疑?

巴士運作有幾秘嘅秘聞,幾堅嘅猛料都好,
講到尾咪係運輸署官員、巴士公司員工嘅工作日常?
如果連基本嘅邏輯都講唔通,咁D料可以有幾堅呀?
  • 39# AP149

引用: s3n370 發表於 2020-1-19 17:06
呃…啱啱先話運輸署官僚。其實你知唔知乜野係官僚?

咁設想你係第二次睇試路嘅官,

同你講唔批12.8米個問題出係邊,你又話未必係咁/可能係冇申請等等嘅一堆質疑

同埋你岩呀有時D來源的確係唔係D咩公開秘密呀,但係咪代表所有來源都適合一五一十貼上黎?正如有能力睇內部文件嘅人都只會將重點轉做文字貼上黎,唔會成份文件影相貼上黎啦

不過當然你可以繼續質疑,信定唔信個權就係你度,你鍾意嘅甚至去ICAC話懷疑2年幾前跟A29P個官收賄導致城巴順利通過試車嘅

引用: AP149 發表於 2020-1-19 23:09
同你講唔批12.8米個問題出係邊,你又話未必係咁/可能係冇申請等等嘅一堆質疑

同埋你岩呀有時D來源的確係唔 ...

請留意我對你及其他人嘅質疑係完全唔同性質。
質疑點解唔係其他可能,係問緊點解用單一思考方式,並沒直接質疑其理據。

而對你嘅質疑,係就你所陳述嘅過程,直接質疑件事嘅真確性,並提出論據。
我從沒有因為沒消息來源、正式文件佐證而質疑喎?
你答我消息點黎有乜用?
乜權威人士就係論據?
權威人士講嘅就必然正確,唔駛合乎理據?

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

1 ..2345.. 6下一頁

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路