hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 香港有趣既道路名稱分割位/道路名稱錯位既例子 ...
開啟左側

香港有趣既道路名稱分割位/道路名稱錯位既例子

paul2357paul 發表於 2020-2-23 18:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

例如鑽石山斧山既環山道路蒲崗村道與斧山道,蒲崗村道/斧山道唔係兩邊連接哂鳳德道,而係大段蒲崗村道與小段斧山道既分配。

又例如連接紅磡與旺角既過山道路唔係成條叫哂佛光街,旺角東邊留番一段仔叫培正道,遷就果段有培正名校。

馬頭圍道唔直接連接到九龍城迴旋處,留番一段仔叫馬頭涌道。

汀角路唔直接連接到太和路,留番一段仔叫汀太路,遷就周邊既太平工業大廈。
Ohm 發表於 2020-2-23 19:44 | 顯示全部樓層
「遷就」之說實在係令人哭笑不得

先講汀角路,原先係一條沿海公路,以下係1975年嘅大埔
Tai Po 1975.png
後來發展大埔新市鎮,填咗海,變成咁,以下係1985年嘅地圖
Tai Po 1985.png
再對比返而家嘅地圖,汀太路好有可能係因為連接汀角路同大埔太和路因而得名

之後去何文田,由以下1965年嘅地圖可見,培正道同佛光街本來係兩個唔同嘅世界,而中間嘅何文田邨仲係一片荒地
同埋培正道係由窩打老道開始,至到公主道(舊稱楠道),即係張圖有個紅圈220嗰度,後來佛光街延長上山,同培正道連接
如果睇返現代地圖,培正道同佛光街嘅分界點正正就係公主道
Fat Kwong Street 1965.png
(以上地圖皆係截圖自http://www.hkmaps.hk/)

至於蒲崗村道同斧山道,維基百科已經有解答
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%96%A7%E5%B1%B1%E9%81%93
20世紀中期,配合鑽石山寮屋區及製片廠而興建,由下元嶺起向山上修築,直至斧山一帶開始建造新型公共房屋,以新蒲崗北面為起點的蒲崗村道延長至富山邨對開,取代部份斧山道的功能。
個情況就好似上述佛光街同培正道咁樣

相比起街道發展,閣下嘅腦部結構似乎更加有趣,竟然可以諗到如此驚為天人嘅偉論

評分

參與人數 13aPower +12 HugeC +130 收起 理由
黑騎士 + 1 + 10 精闢見解
chan6723 + 1 + 10 多謝分享
LH797 + 1 + 10 精闢見解
tuen + 1 + 10 精闢見解
louisL + 1 + 10 精闢見解
Justshamxx + 10 精闢見解
流星☆雨 + 1 + 10 益智問題,認真科普,好
Mos_Lok + 1 + 10 英雄所見略同
YY487 + 1 + 10 多謝分享
charlesli0104 + 1 + 10 有圖有真相
ATH1 + 1 + 10 精闢見解
hokachung + 1 + 10 精闢見解
jpoon + 1 + 10 保羅大大腦部結構似乎再加有趣,佢有幾時唔.

查看全部評分

樓主| paul2357paul 發表於 2020-2-23 23:50 來自手機 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2020-2-23 19:44
「遷就」之說實在係令人哭笑不得

先講汀角路,原先係一條沿海公路,以下係1975年嘅大埔

但既然這些相關路段有延長/連接之類既變動,
道路概念唔同左,有改變道路名稱既機會確實無可避免。

但點解大埔果個case唔係揀拉長汀角路範圍,或者將市鎮果段直頭改名為大埔北路之類?

而紅磡與旺角過山路果個case,嚴格上就算成條變左佛光街效果都係麻麻地,改名為何文田路之類就最好。

但有D例子卻走另一邊極端,例如彩虹道既實際意義會變成包著新蒲崗,新蒲崗反而冇機會出現在道路名稱。

至於天水圍就仲搞野,為何容許天瑞路覆蓋埋天水圍北部,天城路覆蓋埋天慈邨,而天慈路個名卻彈左去天水圍東邊既繞道咁無厘頭,至於天水圍西邊既繞道卻命名為天影路?

s3n370 發表於 2020-2-24 00:25 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2020-2-23 23:50
但既然這些相關路段有延長/連接之類既變動,
道路概念唔同左,有改變道路名稱既機會確實無可避免。

2樓己經從歷史等因素分析你所謂有趣的例子
而你呢,亂up一通以為有真知灼見
論無厘頭邊夠你黎
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
LAK2 發表於 2020-2-24 16:14 來自手機 | 顯示全部樓層
難得題目無問題
都可以舉一啲屎一般的例子
係勁既

我以為起碼都會講桂林街/白田街呢類唔睇路牌唔知既例子

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
Justshamxx + 5 好例子

查看全部評分

樓主| paul2357paul 發表於 2020-2-24 17:46 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2020-2-24 16:14
難得題目無問題
係勁既

南山邨道個名都擺左後面,並非南山邨人流主要出入既位置。
天慈路更加離譜,天慈邨完全冇個車路出入口直接連接佢,請還我哋例如天水圍東繞道之類既正常路名。
hoi_him 發表於 2020-2-24 20:46 來自手機 | 顯示全部樓層

先有天慈路命名,後有天慈邨⋯⋯你唔去怪房署唔將條邨改做「天城邨」
 樓主| paul2357paul 發表於 2020-2-25 16:48 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2020-2-24 16:14
難得題目無問題
係勁既

提起白田邨果邊又係喎,
白雲街先至係白田邨既內街環繞哂白田邨咁多座,
反而白田街卻連接出面既大埔道,
又係兩者擺錯位?
流星☆雨 發表於 2020-2-25 16:53 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-2-24 17:46
南山邨道個名都擺左後面,並非南山邨人流主要出入既位置。
天慈路更加離譜,天慈邨完全冇個車路出入口直接 ...

類似例子都幾多,例如愛民街唔喺愛民邨,利東街唔喺利東邨,美田路並不直接連接美田邨

又例如,
點解東涌喺西面,西貢喺東面?
點解「愉城選區」唔包愉城苑都叫「愉城選區」?

都有意義過樓主你個新問題
(利申:知道以上問題的答案)

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
Justshamxx + 10 英雄所見略同,其實我都知以上問題嘅答案 :.

查看全部評分

趕客路上 理_得你
miklcct 發表於 2020-2-25 17:22 | 顯示全部樓層

點解啟東道延長要叫做承啟道呢啲不倫不類嘅名?叫返啟東道咪好,延續返舊啟德機場嘅街名。好彩協調道個名仍然能夠保留落來。不過而家啟德入面啲街名更不倫不類,嗰啲乜嘢「振翅里南」、「高飛里南」呢啲名聽到都想作嘔。
進智公交