hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 荃灣排水隧道問題
開啟左側

荃灣排水隧道問題

AD15113 發表於 2020-2-25 14:33 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

https://m.youtube.com/watch?v=NMaBveYQrfk
根據呢條片所介紹,排水隧道位置都好近現有嘅引水道,點解當初是否有技術性問題所唔將呢啲雨水,接引去到附近引水道流入去城門水塘?
kei_hk 發表於 2020-2-25 15:19 | 顯示全部樓層

答案可以好簡單﹐就係條隧道水平高度位置﹐係低過城門水塘的水平高度。

以1號入水口為例﹐和宜合道進水口﹐位置就在可風中學對面﹐城門水塘的車路入口位置﹐好明顯就係低於水塘的水平高度。

2號入老圍進水口就在此處﹐這處上面的山腰係有城門水塘的引水道的﹐即是又係低於水塘的水平高度。

3號曹公潭進水口﹐我就唔肯定在那處﹐不過基於水往低流﹐所以都唔會高過水塘的水平高度。

既然低過水塘/引水道的水平﹐要將水引入水塘﹐就要靠外來力量處理﹐即係水泵。
我唔識講用水泵是否有其實技術問題﹐但係成本效益唔高。

s3n370 發表於 2020-2-25 18:35 | 顯示全部樓層

答樓主問題前,要先講下原理

落响山區0既雨水,除佐較上游會入佐水務署集水區,再落水塘外,
其他唔入集水區0既係會沿不同山澗,
再經市區0既地底排水渠出海。
即使係有呢D雨水隧道,雨量不多時都係咁流法。

而呢D雨水隧道,你可以理解响上游開多條渠,
响暴雨時將上游過多0既雨水,另外搵條渠排走先。
咁下遊0既市區地底排水渠,就有餘力應付落响市區,
而又日益極端0既暴雨。

換而言之,本身呢D水本身都係會排落海,唔預佐會飲用。

咁點解唔將呢D水帶去水塘0既真正答案,
恐怕要搵番N年前起水塘果陣0既相關文獻及水文分析先知。
不過原因不外乎係D溪澗經佐農田民居,或受一定污染

今時今日要好似新加坡咁利用呢D水,就要另建廠房/增加處理程序

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
s3n370 發表於 2020-2-25 18:42 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-2-25 15:19
答案可以好簡單﹐就係條隧道水平高度位置﹐係低過城門水塘的水平高度。

以1號入水口為例﹐和宜合道進水口 ...

泵水唔合效益...咪玩啦。
海平面夠低啦掛,泵水真係效益唔大的話,
用海水沖廁、海水化淡己經完全唔駛諗

樓主| AD15113 發表於 2020-2-25 19:32 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2020-2-25 18:35
答樓主問題前,要先講下原理

落响山區0既雨水,除佐較上游會入佐水務署集水區,再落水塘外,

感謝,
其實重點我都係想知為何唔將呢啲山上嘅雨水唔引返去水塘,現在明白了
kei_hk 發表於 2020-2-25 21:55 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2020-2-25 18:42
泵水唔合效益...咪玩啦。
海平面夠低啦掛,泵水真係效益唔大的話,
用海水沖廁、海水化淡己經完全唔駛諗

這條隧道只有在黃雨以上才會使用,試問一年有幾多日有水抽?
要保養長時間唔需要使用的水泵,仲可以叫效益高?

s3n370 發表於 2020-2-25 22:30 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-2-25 21:55
這條隧道只有在黃雨以上才會使用,試問一年有幾多日有水抽?
要保養長時間唔需要使用的水泵,仲可以叫效益 ...

你放心,大把泵都係咁
泵根本唔係乜貴野,擺多個/組士啤係常有0既事

當然,真係要用番D雨水的話,而你覺得使用率低嗎?
實際上,起果陣就會將條隧道變身做蓄水隧道,或者起多個池。
落完場大雨儲起D水慢慢泵走又得。
起果陣,設計到細雨D就有水流落隧道又得。
使用率唔會有你想像中咁低囉
s3n370 發表於 2020-2-25 23:10 | 顯示全部樓層
AD15113 發表於 2020-2-25 19:32
感謝,
其實重點我都係想知為何唔將呢啲山上嘅雨水唔引返去水塘,現在明白了 ...

香港有另外兩單類似的雨水隧道工程,就有利用呢D水作灌溉及清潔用途
條件係要起池儲起D水
 樓主| AD15113 發表於 2020-2-25 23:51 來自手機 | 顯示全部樓層
睇返youtube嘅資料,你所講嘅可能就係荔枝角同埋跑馬地?
EX-TL 發表於 2020-2-26 17:16 | 顯示全部樓層

大坑東遊樂場地底蓄洪池好出名, 平時冇暴雨冇水流時, 係一個極大的地底空間.