電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

[日本]

[2015.04] 東京東北十日遊回顧

看全部

前言

2015年,我同朋友去日本東北,慶祝生日順便賞櫻。豈料遇上一連串不幸事件,令我一直耿耿於懷,甚至將旅程回憶封印住,而無心機整理分享。事隔五年,在疫情下久久未能「回鄉」,就趁長假執下相,重新評價當年的旅程。

通常去日本都係一個禮拜就夠,但當年上司「慫恿」我放夠10日,所以旅程係由4月23日去到5月2日,諗住在黃金週早段離開應該冇問題。

行程牽涉鄉下(東北)同市區(東京),其實Golden Rule係應該去完鄉下先返市區(鄉下地方要較多腳骨力及應變力適宜早段去,市區放最後方便掃貨),但由於同期另一名朋友去睇JAL見學覺得幾好玩,我又想試下,book到4月24日去ANA,就因為咁而將行程調轉,去完東京先上東北。出發前的櫻情報話東北櫻花開到4月下旬。

東北最初想住盛岡,咁就可以在合理時間內去到仙台及青森又唔使轉酒店,但盛岡酒店爆滿,其他好多車站附近的酒店都爆滿或超貴,結果要住到去「北上」,諗住有新幹線,就算要轉車都算方便,而且旁邊就係北上展勝地可以賞櫻。

只係估唔到,以上的行程安排,就係一連串不幸事件的前設,下文再述。

——————————

第一日:京急、三鷹、涉谷、新宿

日本時間04:55已經落機,當年重係轉型期的舊色快運。

搭京急去泉岳寺,落車買東京地鐵Pass再上車,行程剛開始少少不便唔係大問題,不過搞到自己之後成日在地底兜來兜去……

住東横INN浅草蔵前雷門(現稱浅草蔵前1),貪佢間房在東京來講算大。酒店位置在淺草線蔵前與淺草之間,搭到去淺草行返轉頭。

放低行李後搭大江戸線去築地

之後再到東中野轉中央総武緩行線去三鷹,重遊吉卜力美術館。

搭京王井の頭線出涉谷

涉谷站外舊東急5000系

八千公

首次搭副都心線,副都心線涉谷站採用彎形側式月台。

經過原宿舊站舍

明治神宮

都庁展望台

行一大段路去丸の內線搭一個站過新宿三丁目搵食

影片
京急:https://youtu.be/XT5HPpndIcU
東中野至荻窪:https://youtu.be/as9D9JBo_Z4
井の頭線及地下鉄:https://youtu.be/x5ha6sK6yEw

Advertisement

回帖數目:34

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

• 2# DIH

第二日:東京單軌

去羽田睇ANA見學,要搭單軌去新整備場,首程搭中1000系。新整備場只有「普通」停站,去到昭和島被快速超越,感覺不是味兒。

見學可以影相,但未得ANA同意唔可以公開分享,所以貼幾張飛機模型算喇。

回程時覺得搭普通實在太慢,搭一個站去到國際線大樓轉区間快速出浜松町。

之後去秋葉原

夜晚上東京鐵塔

影片
東京單軌及地鐵:https://youtu.be/dIAin1E7Gzo

不幸事件之一:
是日由於要遷就13:00去ANA見學,時間運用麻麻,見學前未肚餓就唔食午餐,之後去到秋葉原食「early dinner」係16:45左右,臨瞓又覺得肚餓所以在酒店附近便利店買個麵食,當時係22:45。咁就出事喇,我又餓又攰,唔知有冇睇錯標籤,以為個麵可以凍食,冇叮到,結果半夜痾嘔大作,次日行程幾近作廢。

• 3# DIH

第三日:晴空塔

我真係好想去晴空塔,啪了止痾丸,瞓到十一點幾覺得可以試下出去。結果在塔上都要幫襯個廁所多一次,係完全忍唔到話出就要出,若在香港根本應該sick leave邊度都唔去。當時點會諗到兩年半後在2017年9月我就再返來。

東武200系

晴空塔上拍攝東武淺草駅及列車

望向東北,車站係東武曳舟,東武伊勢崎線由曳舟通往畫面下方往淺草,並分支出經過橋底的亀戸線;橋上則是京成押上線。

京成押上線列車

東武亀戸線列車

東武伊勢崎線100系Spacia,列車下方係直通地下鉄半蔵門線的軌道。

勉強遊埋淺草寺,未天黑就返歸繼續瞓,叫朋友幫我買寶礦力。不幸中之大幸係痾晒嘔晒就停止,冇發燒冇其他後遺症,之後一日可以出到去,亦都好彩我連住四晚,未使轉酒店。

• 4# DIH

第四日:小田急、箱根

見身體冇乜問題就照原定計劃去箱根一日遊。搭當年新開的上野東京ライン到東京,轉中央線快速去新宿。酒店唔近JR站,要特別搭shuttle出去。

當時尚未退役的小田急7000形LSE

用小田急箱根Free Pass,包晒新宿至箱根小田急車程及箱根區內各種交通工具,有效期兩日。搭特急要畀附加費,所以我只係去程搭。

在小田原見到JR East 251系Super View Odoriko

E231及E233系併結

接近箱根的彎道

到達箱根湯本

月台勁窄,左為1號月台,右為2號月台,都係小田急用的窄軌。

旁邊係小田急1000形

2號月台窄軌及通往前面4號月台的標準軌。2號月台前方隔住幅牆係標準軌3號月台。3/4號月台的標準軌由箱根登山鉄道使用。在箱根湯本以東,標準軌及窄軌以三軌條形式共行至入生田以通往入生田車庫,但一直至到小田原都係箱根登山鉄道的路線。話雖如此,箱根登山鉄道列車通常只運行強羅至箱根湯本之間,箱根湯本至小田原係由小田急派車。

再攝7000形

箱根湯本駅外觀

呢個角度有少少荃灣站的感覺

小田急1000形

之後搭巴士到元箱根

箱根駒岳索道,由於不在小田急傘下所以Pass唔包,我地亦無時間上去。

搭海盜船到桃源台

再搭箱根索道往大涌谷

大涌谷係3000年前火山爆發留低的噴氣口,至今仍不斷噴出蒸氣及火山氣體。Little did I know,當時箱根火山開始有頻繁地震,一星期後(亦即我回港第一日)大涌谷出現蒸氣井暴噴,隨即封山,直至11月才解除進入限制,而且至今一直未能再開放上山的步道。我在2017年9月同家人自駕再來,當日煙雨迷濛,成個大涌谷乜都睇唔到。

之後搭吊車往早雲山回程

在不斷噴出有毒熱氣的火山口及鬆軟山坡上架設觀光索道,係日本先做得出。

山腳早雲山駅

轉箱根登山纜車往強羅

前面展望

錶板

會車

到強羅

箱根登山鉄道與行走Bernina Express的瑞士RhB結成姊妹關係

モニ1形事業用電車

搭箱根登山鉄道落返箱根湯本,遇着古董104-106-108編組,其中104/106係1919年製造,108係1927年製造,各車於1950年由木製換成鋼製車體,至今仍在行駛。

前面展望

話明登山鉄道,有些彎位非常窄。

2000形St. Moritz號

1000形Bernina號

又來一列2000形

在「大平台」附近有兩個折返位

第一個折返位

落一段後從右方軌道到達第二個折返位,列車之後轉往左方軌道繼續落山。

到達箱根湯本

小田急3000形EXE,好後悔唔畀多少少錢搭佢,快好多……

我地結果係搭1000形各停出小田原,再轉快速返新宿,之後重要搭多程大江戸線先返到酒店。

影片
上野東京ライン:https://youtu.be/voS47KliSrA
中央特快:https://youtu.be/VxMKqklNOcQ
箱根登山纜車:https://youtu.be/vR0IQaYjg-4
箱根登山鉄道:https://youtu.be/ZwY5KRZPFsM

好彩呢一日走完成個行程都冇唔舒服,翌日就要搬酒店喇。

• 5# DIH

第五日:日光

搭的士到東武淺草駅

100系Spacia Kinugawa,我係去日光,加上趕唔切買飛,所以唔搭佢。

6050系日光線快速

6節車廂分別去3個目的地

車內都有方向幕

現金買飛,我第二日才開JR East Pass,可以搭埋日光及鬼怒川區內的東武線。

車庫

到下今市,前方四卡開走往鬼怒川線。

下一班Spacia都到了

到東武日光駅放低行李

搭巴士去日光東照宮,當時陽明門在維修,可以走上去棚頂通道睇工匠施工。

前一日去箱根凍到着羽絨,呢日熱浪來襲,熱到我除剩件短袖,櫻花都出晒葉喇。

東照宮唐門

再搭巴士上中禪寺湖

男体山

華嚴瀑布

睇完搭返巴士落東武日光,搭車去下今市再轉去鬼怒川温泉。

去到鬼怒川温泉見到金色100系

呢次係我第一次浸溫泉,之後就開竅鍾意浸溫泉喇。

不幸事件之二:
當時未到黃金週,算係淡季閒日,酒店主動幫我upgrade到川側和洋室。本來係好事,不過夜晚好大風,吹到個窗係咁震,出面鬼怒川激流亦好嘈,間房的洋室在向河一邊,我在床上幾個鐘都瞓唔着,之前已經經歷過凌晨機、痾嘔,呢日又在高溫下行好多路,無得休息個人好忟。結果我要去和室拉榻榻米出來瞓,四點幾先瞓着,第二朝都係七八點起身。經此一役知道點解可以七千幾円兩人一泊二食,之後book酒店我一定睇清楚review。

影片
東武日光快速,春日部>東武動物公園:https://youtu.be/s1p-lf-IdUg
東武鬼怒川線,大桑>小佐越:https://youtu.be/mbCWwCEuBxA

係咪開始北上啦, 期待東北部分~

• 7# DIH

第六日:東武世界廣場、北上

朝早去東武世界廣場(Tobu World Square),有唔少得意的火車模型,主角當然係東武。

JR都有

宏偉的東京站

睇完返鬼怒川温泉搭Spacia Kinugawa出下今市。是日開JR East Pass,可以任搭鬼怒川及日光之間的東武線,亦可無須補錢搭Spacia,落到新宿都得,不過我只搭短程。

轉東武日光線去日光攞返放在locker的行李。又係一個教訓,因為唔想拎住行李去溫泉酒店,將大喼放日光站(反正要返來搭JR),但執出來的衫褲毛巾都唔少,孭住行其實好重負擔。這次之後,「如何安置行李」成為我計劃行程的首要考慮。

1890年開業、1912年改建成如今模樣的JR日光駅

205系600番台(攝於宇都宮)

半自動車門

在宇都宮搭E2系やまびこ(Yamabiko/山彦)往北上

停站較多,車速唔太快,如果住盛岡搭はやぶさ(Hayabusa/隼)會爽好多。

在福島見到E3系。該次旅程之前我完全未去過東北,連仙台都係第一次去,之後先至慢慢建立對東北的認識。

到達北上

理想圖片

貴為東北三大賞櫻名所之一的北上,車站內都有櫻花裝飾。

東北本線701系

不幸事件之三:出到去發現,由於熱浪關係,全個展勝地所有櫻花都落晒。

只有枝垂櫻撐到最後

櫻花謝晒,北上櫻花祭都提早超過一星期完結(上面poster話到5月6日,呢日係4月28日),渡河小舟孤寂地泊在一旁。

影片
東武世界廣場:https://youtu.be/rAuxFvk6XTs
東武,新高徳>下今市>上今市:https://youtu.be/siyPQ2Sx5kY
日光線,下野大沢>文挟:https://youtu.be/EKwlPSNGEho
新幹線E2系Yamabiko 53號,宇都宮発車:https://youtu.be/s9HdNLQhM9Y

之後開始東北行程,稍後繼續。

• 9# DIH

引用: 英雄 發表於 2020-5-5 09:41
好想知個麪係點食,包裝包到咁,我都以為係冷麪

PS我上年去東京都想買個咁嘅麪,最後揀左Hotdog,好彩… ...

而家認真睇,麵、蛋同西蘭花都已煮,火腿理論上唔怕凍食,個醬似他他醬,成個配搭都似係凍食,膠兜亦叮唔到,印象中我真係特登買個唔使叮的。我另外有支橙汁,可能太多生冷野撈埋一齊,腸胃弱頂唔順,日本人食未必有問題。

呢幾日要返工,暫時未得閒update,目標係周末繼續。

引用: DIH 發表於 2020-5-6 22:30
而家認真睇,麵、蛋同西蘭花都已煮,火腿理論上唔怕凍食,個醬似他他醬,成個配搭都似係凍食,膠兜亦叮唔 ...

我覺得係個醬出事

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

1234下一頁

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路