電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

[即日快報]

泥涌臨時巴總開放後的第一個小時

看全部

VM3404@299X..阿姐好迷惘...唔知點算好...
走都唔太識走, 要叫佢先識原路走...
九巴個ISO, 唔係要操車操站既咩? 個稽查又唔指佢點走先好笑..

臨時巴總其中一個最伏既位...出入年明路...呢部叫唔太過火位架啦...
LE9831@299X...又過...
PV7274示範點入去...

明顯冇可能兩部巴士平排過....
LF9207..快D入..直頭要踩晒兩邊...

VL705
乜299X密過99咁多既而家...

師傅車都過晒火位...夠晒說服力...
ME9378..都過...

TX5243..
常規線要穿過私家車錶位場...係咪得99/299X?
我淨係諗到假日既新巴9號, 同埋大埔條275R, 計埋林村條節日線....

假日私家車等位周街擺..應該幾易攪到報警..
而且..頭一個鐘已經有3部私家車逆線入停車場..爭錶位..好睇...

又過火位...

個場延期既開既原因...
減個錶位就算...

呢個位..出既係盲灣, 又要同私家車共用.又唔可以兩部巴士平排過...
希望呢年半唔好撞咁多次車啦....

擺明就因為12.8米要用最外坑, 所以所有上繁線要用最入面孖坑...
99/299X個班日日行既就慢慢扭了...

星期一, 等睇12.8米又會點玩

Advertisement

回帖數目:79

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

就咁睇,年明路轉灣位其實可以唔過火位,只係見對頭冇車,先至「揸得輕鬆啲」。真係兩車對頭嘅,咪「揸得小心啲」囉,兩車可以並排啩。

反而出入站個咪標位就搞笑,留名會搞到好似西貢總站啲dc9咁塞住晒

• 3# hkbw

引用: AVBWU291 發表於 2020-5-9 17:04
就咁睇,年明路轉灣位其實可以唔過火位,只係見對頭冇車,先至「揸得輕鬆啲」。真係兩車對頭嘅,咪「揸得小 ...

暫時睇落, 兩部巴士一齊迎頭, 應該難..

私家車VS 巴士, 大家係返條線入面, 可能得..

但..係大家唔讓既駕駛文化....應該幾有趣...

你未當係另一個堅城總站,出域多利道要過晒對面線,呢度基本上淨係睇一邊車已經算好。
其實呢啲要過火位T字路口隨處可數,另一例子係舂磡角道左轉淺水灣道,
大車正常都會望清楚先出或者讓對方,呢度最危險唔係撞對頭車,係入總站左邊擺尾掃水馬。

• 5# hkbw

臨時總站的第一晚...
年明路....繼續泊車..

出入單向行車...

假期多人去泥涌會點...真係有待下回分解..

話說, 行車時間應該冇加..但一入一出...有車頂起上來都....ng...

將啲咪標位嘅時限延長至十個鐘,趕哂啲違泊入去解決問題

• 7# FBI2

長期擺部警車係度就OK

• 8# hkbw

引用: FBI2 發表於 2020-5-9 21:46
長期擺部警車係度就OK

年中立法會選舉, 神學院做票站, 肯定精彩!

見到朋友 post 部 TX5243

冇錯, 尋日同判頭就係喺另一邊睇工程, 之後有個九巴督察指示呢部車入第二條坑,
入坑前又有兩個路牌, 出坑左手面就有一條燈柱易發尾中獎, 情況極似荔景北個站舊 46P 條坑
再之後出站後就經過圖片中間嘅停車場, 12m 車都少少吃力,
之後再出返年明路, 其實我覺得只係巴士車身過火位, 軑跡應該係剛好,
類似屯門大會堂左轉屯門市中心巴總個左彎, 表面過火位但實際唔過,但最大最大問題係, 出面條路唔劃雙黃 (雖然劃雙黃都應該冇用)

好在揸開西沙綫師傅都有加操過同埋有哂經驗,
如果畀其他新人入呢個總站都幾易出事,
下晝見有 299x 師傅索性直入左邊坑上落

(P.S. 望相先知, 原來揸 5243 個師傅係 ex-67M 個車姓兼職, 估唔到西沙綫都見到佢,
早知尋日坐佢車爽遊西沙啦... 299X 呢期加到 10-12 分一班, 有一兩個手車 "極安全"...
成日都搞到拖哂卡先有車走 )

引用: on11358 發表於 2020-5-9 19:33
你未當係另一個堅城總站,出域多利道要過晒對面線,呢度基本上淨係睇一邊車已經算好。
其實呢啲要過火位T字 ...

堅城個站反而 OK, 人地劃哂黃格,
港島區啲人可能因為路窄, 普遍有默契,
但一到新界區就....

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

1234.. 8下一頁

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路