hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 老九 948 假頂閘飛閘,投訴信點寫好?
開啟左側

[問題] 老九 948 假頂閘飛閘,投訴信點寫好?

ATENU364TC196 發表於 2020-5-22 20:51 | 顯示全部樓層

19:40班九巴好似怡和街塞咗最少15分鐘,俾前面19:20部新巴放甩30分鐘,去到皇后街居然仲未頂閘?
ATENU364TC196 發表於 2020-5-23 17:51 | 顯示全部樓層
無敵風火輪 發表於 2020-5-23 11:49
如果樓主系想去青衣南又唔趕時間的話,倒不如行多幾步到對面搭42A啦,車又密, ...

有月票嘅話而又係去青衣西路/長亨/長安一帶,上968去大欖,轉68E/279X返青衣,其實時間唔差幾遠,但起碼上到車先,平時948一過咗19:20 就四個字先一班,基本上都一定頂閘,死守西隧真係等運到,都唔知要等幾耐
ATENU364TC196 發表於 2020-5-23 17:54 | 顯示全部樓層
WCNTIH 發表於 2020-5-23 15:55
的確尋晚因為時代廣場私家車問題導致波斯富街倒灌,由1900塞到2030,啲狗到咗都做唔到嘢,硬膠膠咁棟係度 ...

平時20分鐘一班唔塞車,西隧都成日上唔到,依家仲要塞完車,根本好難唔頂閘
ATENU364TC196 發表於 2020-5-23 20:42 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-5-23 19:59
咪玩啦行兩次欖隧,條欖隧幾長呀?!青衣西路口同轉車站成 10 km ,來回已經20分鐘,重衰過等下班948。另 ...

1. 前提係揸月票喎,等多20分鐘嗰架會係九巴?等到40分鐘有車嚟都唔知會唔會飛站......如果冇月票嘅,930>88D/MTR>249M 都已經搞掂啦

2. 904/905>41A 有三個限制,首先去青衣山上嘅話,41A 去唔到目的地,又要再轉車,其次係41A 一樣經常爆棚,奧運站上唔上到車真係睇彩數,還有904/905 唔一定係九巴時段

968/978>68E/279X 呢個真係冇辦法之中嘅辦法,雖然968其實都一樣係爆,揀邊個方法真係睇去邊,如果去長亨嘅,而968/978 上到車嘅,的確亦係一個辦法

ATENU364TC196 發表於 2020-5-23 21:03 | 顯示全部樓層

順帶一提,依家948平日下繁班次又改咗如下:
17:43 新>17:53 九(實際或提早至17:50)>18:01 新>18:07 九>18:13 九>18:17 新>18:25 九>18:33 新>18:46 新>19:00 新>19:20新

新巴中央圖書館起載:17:58,19:10

整體比表定都密咗唔少,下游車站正常情況下更易上車,不過暫時見雖然多咗車,但疫情開始回復正常之後,每班車嘅爆棚程度又開始打回原形
ATENU364TC196 發表於 2020-5-26 07:36 | 顯示全部樓層
WCNTIH 發表於 2020-5-26 00:52
今日連1758中央都變埋1756天后 吹佢唔脹唔可以當食九巴時段
不過1753 樂哥都唔係善男信女 都放到架1756  ...

樂哥架1753係收工單嚟,佢做完1600長安之後去到天后會泊銀幕街,到17:48就跟17:50架307P 入站,泊307P坑,然後架307P 走咗之後佢就即刻走去上客,通常1750已經離開天后,加上佢收工單都開得幾快,所以咪冇俾後面1756拖

俾着其他41A佬做1753嘅,基本上好少會提早,同埋一定碌到痴線,實俾後面拖

948系列已經成為九新副戰線......
ATENU364TC196 發表於 2020-5-26 15:36 來自手機 | 顯示全部樓層

hihiman 發表於 2020-5-26 08:19
舊肥肉存在左超過20年, 而家先來開火,
變成副線, 2巴都真係痴痴地線

兩巴開火,得益嘅咪乘客,其實948依家繁忙時間越做越有,啲車繁忙時間行一程,如果頂到閘嘅,都已經可以維一日皮
ATENU364TC196 發表於 2020-5-26 15:41 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2020-5-26 08:51
其實下繁返青衣,948有無比表列班次開得多左車?

昨晚大約7時10分,見到三部948(好似係2新1九)排住隊楓樹 ...

948 比表定起碼多四架車,#18 列咗新嘅詳細開車時間表
17:58 架新巴中圖載都越做越有,架車直情同18:01 天后開嘅新巴一齊坐滿返青衣,最新直情變埋做內部常規,由112033 負責,17:56 天后開

ATENU364TC196 發表於 2020-5-26 15:45 | 顯示全部樓層
williamau 發表於 2020-5-26 10:51
搭單問而家41A仲有邊個係快既??
之前有個姓韓既手車好癲, 我搭過佢渣44,41A
我個FD話佢做948既..

41A 最出名快嘅應該係劉生?其他41A 司機永遠都係收工先快,尤其係樂哥
ATENU364TC196 發表於 2020-5-26 15:51 | 顯示全部樓層

WCNTIH 發表於 2020-5-26 14:42
兩個月前948係主戰場,講緊最癲係
1713九>1725怡和九>1723新>1733九>1743.....>1807九>1813九>1817新>182 ...

而家948 下午繁忙時間埋單一樣起碼多咗四架車,2架新巴中載,2架總站載

條戰線今個月尾開始仲蔓延到去朝早,948A 九巴走去開架 08:15 嘅加班車,新巴見到就索性將08:10班車改去08:12 開,頂死九巴,九巴就索性將原本嘅尾班車改去08:22 開出,頂08:30架948,玩完948A之後,又放架車落948去長安開 08:45

夾埋成個系列,平日最少多六部加班

104 半收皮都已經搞到烽火連天,到時東鐵過咗海之後應該仲精彩