hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯赤通車後屯門A/E線重組計劃
開啟左側

[服務調整] 屯赤通車後屯門A/E線重組計劃

3asv@59x 發表於 2020-6-28 20:10 來自手機 | 顯示全部樓層

知唔知A38點?係咪會行到去轉車站跟住上屯門公路?同埋都真係有啲好奇E33P點樣唔經龍門居
根本就一條大直路?佢如果唔經龍門居即係有可能喺山景之後兜返出去屯門站跟住市中心上公路咁咪仲兜得遠

根本最正路呢就係E33應該好似K52咁服務屯門碼頭
E33P改為編號E34,直行鳴琴路青雲路龍門路

同埋條A33其實應該改為由掃管笏開出
最好用過第2個編號,例如A39

A34改由富泰開
A33X改A33洪元路開,如258P到景峰,之後經鄉事會路直行市中心丶友愛安定丶兆麟豐景園,然後轉上皇珠路龍富路

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
KW2523 + 2 + 10 E33應該好似K52咁服務屯門碼頭

查看全部評分

3asv@59x 發表於 2020-6-28 23:28 來自手機 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-6-28 22:51
好事 里數短咁多冇必要收咁貴

其實九巴(龍運)已經係出咗術㗎啦!
假設開一條E33A,屯門區跟E33行,跟住經隧道去東涌,擺總站喺逸東
全程收費頂多係$9
3asv@59x 發表於 2020-6-29 10:39 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-6-29 09:55
5/6字係S線用

咁咪執一執囉,5字比屯元天,6/7字比S。其實條A35 N35,最應該改做A3 N3
3asv@59x 發表於 2020-6-29 23:02 來自手機 | 顯示全部樓層

平田 發表於 2020-6-29 22:26
往機場方向
NA33 照舊尾班車開4:30
新A34 特車屯門開 5:10 ,洪水橋開頭車5:20,去到屯門都5:40

其實A34應該兆康開,然後良景後依960至石排頭路丶震寰路丶杯渡路
E33P就應該改做E34,直行龍門路

A33X改為A33,洪水橋開,如258P路線到景峰後轉入屯門鄉事會路

E33 應該好似K52服務屯門碼頭區

A33應該要改為A39,由掃管笏開出
設252免費轉乘A39,掃管笏路至屯門公路轉車站一帶(因為其實果斷路仔嘅乘客量對比掃管笏新發展區真係唔會太大)

A38改為荃灣西站開出直接前往麗城,屯門公路轉車站後上屯門公路前往皇珠路
可以考慮繁忙時間加開A38X,荃威花園開出經深井碧堤半島巴士總站後由深井交匯處上屯門公路

而其他時間可以由A31服務取代(荃灣西站開出經沙咀道天橋來回途經荃威花園)

元朗區方面
E37 A37其實都冇乜嘢好提議因為而家嘅路線都OK

E36其實真係冇乜必要去到大欖隧道轉車站
停喺錦上路就已經得(錦上路咪可以轉251AB)

最緊要千其唔好經博愛醫院,直行下通道慳返啲時間

A36如果咁樣樣睇同E36路線幾乎差唔多一樣嘅
預計呢元朗區真係去機場嘅人全部都會A36

咁我就真係會反建議一下
E36改由元朗鳳翔路開出,經YOHO丶朗屏丶屏山丶然後洪天路上屯門公路

E36A改由元朗西開出,直行青山公路去藍地交匯處去屯門公路。

另外開辦兩條路線
E43 E43C
E43皇后山-東涌滿東
經聯和墟丶祥華,然後如279X路線上新田公路,經大欖隧道丶青嶼幹線丶東涌北丶逸東
全日服務全程收費$17
大欖隧道去東涌$14
大欖隧道去北區$15

E43C大致上差唔多但係會改行屯赤,往國泰城丶機場後勤區,最後飛機維修區總站
繁忙時間服務
全程$17
紅橋往飛機維修區$12
國泰城往飛機維修區$4.5
屯赤往北區 $15
北區區內 $6.0

如果C路線OK
咁36系列又可以再執
E36 元朗站開,直行青山公路到藍地交匯處上屯門公路,唔再特別兜入屯門市中心巴士總站(喺華都自己搭車啦)
只服務東涌
直接取代E36A (即係好似以前依E31咁樣服務東涌)

另外開E36C繁忙時間服務元朗大馬路至洪福往來國泰城丶機場後勤區丶最後飛機維修區為總站
3asv@59x 發表於 2020-7-1 14:33 來自手機 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2020-6-29 13:12
咁執著個number做乜?

因為一來混亂二來唔夠用
3asv@59x 發表於 2020-7-1 14:47 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2020-7-1 12:21
我會反建議:A33不經屯碼,並繞經掃管笏,班次改為一小時一班
A33X延長至洪水橋,每30分鐘一班
A34改為兆康 ...

我就覺得應該
原A33>改為編號A39
掃管笏-機場
就好似佢計劃
設252免費轉乘

同時A38屯門公路轉車站後上屯門公路
荃灣區總站改喺荃灣西站
一開出海興路海安路直接前往青山公路
同樣設252免費轉乘

荃威花園由A31途經沙咀道天橋及荃景圍取代

A33 洪水橋-機場
依照258P行走至景峰,屯門鄉事會路丶海珠路丶海皇路丶皇珠路丶龍富路

A34 兆康北-機場
途經田景路後經青田路丶震寰路丶杯渡路丶龍門路返回原線

E33 會用K52嘅方式服務屯門碼頭區

E33P ->改為路線編號
E34 兆康南-機場(途經東涌及後勤區)
大致上路線同而家一樣但係會途經54區

A36 A37 E37依照佢嘅計劃唔變

E36唔開
E36A 呢條線改喺元朗形點開
直行青山公路至藍地交匯處
(唔經天水圍同時都唔會兜入去屯門市中心總站)

喺繁忙時間另外加開
E36C 錦上路站-飛機維修區
元朗區路線同A36
過隧道後第一站國泰城,之後途經後勤區總站飛機維修區繁忙時間服務