電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

[路線消息]

九巴在元朗區之前提出會分段收費嘅路線全批

看全部

Advertisement

回帖數目:83

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

留名藍地同良田建生線上繁慢一個字
269D一個字以上都可能有

引用: leo_ku 發表於 2020-7-4 09:33
搭以上長途線的客快D多謝他們啦,他們成功爭取大幅延長巴士線行車時間。

兩蚊客周不時搭過海線坐兩個站落車啦,納稅人每程資助二十幾蚊,仲會延長巴士行車時間。

原來上車係唔會延長巴士線行車時間既
果然人一藍腦便殘

引用: mrkelvinyu 發表於 2020-7-4 10:07
原來上車係唔會延長巴士線行車時間既
果然人一藍腦便殘

借個例子做參考啦
宜家市廣場個站 除左下繁係落耐過上客
其餘時間 上客用既時間比較多既情況 好易就見到 假日更甚
仲未計上車班客因為未落曬塞住左上唔到

實際行車時間影響可能唔算大
但觀感唔好係事實 增加行車時間亦係事實

引用: leo_ku 發表於 2020-7-4 10:33
本來無,變左多左更多無謂短途客上長途車,原來唔會延長巴士線行車時間?

果然人一黃腦更殘。 ...

假設有人洪水橋搭 68X 出形點落車
咁形點開門上客時,個客同時落車,慢左係邊?
方便左唔駛搭黨鐵就真啦

除非
1. 落客條友係上層施施然慢慢行落黎,但搭短途大部分人都懶得行上去啦。再者呢個係意識問題。施施然落車既話,就算市區站先落車,一樣係耽誤行車時間。

2. 個站有落冇上。呢堆大線,大部分新界出市區上公路前既站都有人上嫁喎。你當呢啲人死嫁?

一人藍腦便殘

利申: 月票客,所以對我冇乜影響
不過都覺得應該要開區內線
最好啲 K 線俾晒老九做,人同車直接由黨鐵去老九,轉乘優惠由黨鐵出錢。咁黨鐵成本低左,老九多左批區內客,月票客方便左。

引用: FY5856 發表於 2020-7-4 10:43
方便左唔駛搭黨鐵就真啦

算啦班原教旨主義巴士迷唔會明
始終大西北區情特殊,現方案不完美但可接受

引用: FY5856 發表於 2020-7-4 10:43
方便左唔駛搭黨鐵就真啦

佢意思上人嗰陣,上多咗幾個短途客要用多啲時間喎

不過最影響天水圍線行車時間嘅並唔係幾多人上落
而係燈位

利申,支持新計劃,日日都會搭天水圍長途線,同意人藍腦殘

引用: ky927 發表於 2020-7-3 23:06
期望擴展至其他區

九巴肯這樣做無非想搶MTR客,有競爭就瘋狂搶,沒有競爭就收車。

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

1234.. 9下一頁

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路