hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 64K鬧缺車荒?!
開啟左側

[問題] 64K鬧缺車荒?!

s20131417 發表於 2020-7-5 21:58 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

據小弟不正經研究顯示,
64K有12架掛牌車喺今個月退役,
當中有5架已經先行退役,
其餘7架亦會於本月中後期退役。

面對林錦公路近凌雲寺一段路面問題,
基本上派唔到E6M行;
但係問題嚟啦:
S廠得2架ATSE,其中一架已經上掛本線,另一架掛77K;
而U廠除咗有8架原276嘅ATSE後備之外,
另外9架分別主力53同77K,
仲有一架仍為276掛牌。

其實本身77K都有潛力換E6M,
但係問題係:
元朗廠會唔會用77K嘅ATSE掛牌補返64K嘅KC/KD/KL牌ATS空缺?
(加埋已經有8+5=13架,比呢批退役車多一架;
間廠應該會將部份ATSE轉俾水廠補自身派車空缺)
剩低幾架E6M後備會唔會就可以派上用場,上掛77K?
(又係以同一種方法,將2架E6M轉俾水廠補ATS/ATSE空缺;
同埋只需要7架)

小弟愚見,歡迎討論。

(順帶一問:
91M/92/94會唔會都一樣繼續轉E6M掛牌?
當中94相信轉大車機會大)
人家盲目追首航,小弟靜待小確幸的到來~
 樓主| s20131417 發表於 2020-7-6 10:21 | 顯示全部樓層
Kj2052 發表於 2020-7-5 23:05
80m/81k/280x全部可以12m
仲有漏咗30/45/46/53可以e6m
大把短短流放

81K可以12米,
但係知唔知點解沙田廠
仲要接收咁多人哋廠唔要嘅短車?
皆因有人話穗禾總站泊唔到咁多12米車嘛!

至於80M、280X已經全線用ATR/ATE

敬祖路、屏廈路近坑尾村一段可以用11300
當中45已經全線E6M
30可以放3架ATS同2架ASV、
46可以放5架ATSE、
元朗廠方面,53可以放5架ATSE
(最後仲會有2架AAU、1架AAS剩)

多出嚟嘅ATSE可以考慮投放34/34M
因為若果用E6M都係一樣喺灣景泊唔到自己條坑
要用934條坑,因為自己條坑轉唔出

仲有一句,小弟未同大家講
就係2D、7B、10、208因為路面問題
暫時連E6M都唔派得⋯
不過7B、10嘅舊短車都係LR/LS牌ASV,
唔會咁快鬧車荒住⋯
(而2D/208就更係全線單層)
 樓主| s20131417 發表於 2020-7-6 10:23 | 顯示全部樓層
Eddie 發表於 2020-7-6 06:59
雖然暫時可以用ATSE同ASV頂,不過ATSE載客量低,ASV上斜較差,長遠都係要盡快批E6M行 ...

咁九巴一定好後悔撻訂Streetdeck啦
又或者九記點解唔加訂SY4050之類嘅高載兩擔車?
 樓主| s20131417 發表於 2020-7-6 10:25 | 顯示全部樓層

Kj2052 發表於 2020-7-5 23:07
個人認為L廠毋須再使用atse

唔係呀,
34/34M想喺灣景可以用到自己條坑
雙層派車就一定要10.6米或以下
除非E6M真係最後都試唔到個大彎位
(11300而家都要用934條坑)
 樓主| s20131417 發表於 2020-7-7 22:06 來自手機 | 顯示全部樓層
AD118 發表於 2020-7-7 11:39
81K改做循環線唔得,穗禾改做循環點唔得?

BTW, 而家真係想用退車潮迫64K換E6M

但係嗰架S22軌 / KR1119聽日都夠鐘了…
唔知會換邊架短車呢?
(埔廠:…)
 樓主| s20131417 發表於 2020-7-13 08:29 來自手機 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2020-7-7 22:17
其實大沙廠已經將部份81K嘅ATS 所謂掛牌,拿去64K 線摧殘...
然後搵12米做替車。

如果咁講法,
81K可能最終要接收原91M/92嘅3架ASV??
(皆因3架KD牌ATS即將到達19年大限)
 樓主| s20131417 發表於 2020-7-13 08:31 來自手機 | 顯示全部樓層

AD118 發表於 2020-7-7 11:39
81K改做循環線唔得,穗禾改做循環點唔得?

BTW, 而家真係想用退車潮迫64K換E6M

賽果係91M基本上連ASV都出晒局,
就算係ASV都分晒去92/94等線先…
 樓主| s20131417 發表於 2020-7-13 08:32 來自手機 | 顯示全部樓層
之後若果想92都分埋新車的話就必須要令K廠收多幾架E6M…(94係可以全線12米)
 樓主| s20131417 發表於 2020-7-13 13:21 來自手機 | 顯示全部樓層
之後就輪到同樣有用車限制嘅10號仔,唔知幾時會安排試E6M??
 樓主| s20131417 發表於 2020-7-13 13:23 來自手機 | 顯示全部樓層

KC8237@92 發表於 2020-7-13 09:46
94 01車平日只可以出短車,因要order 292P
如果K廠肯執一執order, 全12米是冇問題
如果K廠嚟緊仲會分到E6M ...

本身舊清用得11300
如無意外的話短期內都會有E6M上掛94-01字軌??