hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) [2020年3月消息] [討論] 鯉魚門海濱發展
開啟左側

[2020年3月消息] [討論] 鯉魚門海濱發展

ViviTse 發表於 2020-7-8 03:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

政府計劃發展鯉魚門海旁的設施,包括興建海濱長廊、觀景台等,並可能於該處引入「水上的士」。
相關的立法會文件:https://www.legco.gov.hk/yr19-20/chinese/panels/edev/papers/edevcb4-390-3-c.pdf

————————————————————————————————————————————————

小弟嘅個人見解:
- 喺咁多區裹面,鯉魚門個view都算幾靚,附近較為清靜又對住海,所以認同適合興建觀景台等設施。
- 整體好同意呢個發展方向,尤其是起海濱長廊,因為觀塘區除咗觀濱之外唔太多消閒嘅設施。
- 其實,海濱長廊有無可能繼續向東面延伸,然後同將軍澳海濱長廊接駁起黎呢,或者駁去跨海大橋?
- 如果斜度可行,有無可能興建單車徑由調景嶺接駁至鯉魚門,再喺茶果嶺道旁邊起條單車徑駁去觀濱呢?

歡迎討論!
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
Ekin 發表於 2020-7-8 23:05 | 顯示全部樓層
我都好讚同這個計劃
最好海濱長廊加單車徑觀塘直達三家村碼頭
jpoon 發表於 2020-7-10 16:16 | 顯示全部樓層
鯉魚門係成個維港最窄嘅位,而且受保護維港條例影響,要沿海駁去調景嶺有D難度
http://jpoon9394.blogspot.com/
DIH 發表於 2020-7-10 22:09 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2020-7-10 16:16
鯉魚門係成個維港最窄嘅位,而且受保護維港條例影響,要沿海駁去調景嶺有D難度 ...

根據政府印製的《香港街》(2014) ,上文附件二左方堆石已經係維港界線,往東嚴格上唔算維港。
214P_world 發表於 2020-7-11 03:36 | 顯示全部樓層
整體同意,但油塘站對出&觀繞彎位對出果兩個位點駁?
起橋定填海?
獨學而無友,則孤陋而寡聞
 樓主| ViviTse 發表於 2020-7-13 15:42 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2020-7-11 03:36
整體同意,但油塘站對出&觀繞彎位對出果兩個位點駁?
起橋定填海?

兩樣都得,但我建議起橋,咁個碼頭、避風塘、觀塘仔灣就可以繼續得以保留

但其實油塘站對出果個位,可以唔使起橋都得,直接兜入油塘站出面
 樓主| ViviTse 發表於 2020-7-13 15:43 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2020-7-10 22:09
根據政府印製的《香港街》(2014) ,上文附件二左方堆石已經係維港界線,往東嚴格上唔算維港。
...

請問意思係咪 如果油塘/鯉魚門果個位發展為海濱,應該唔會受維港修例影響?thanks
 樓主| ViviTse 發表於 2020-7-13 15:45 | 顯示全部樓層
Ekin 發表於 2020-7-8 23:05
我都好讚同這個計劃
最好海濱長廊加單車徑觀塘直達三家村碼頭

我會建議調景嶺至鯉魚門一段沿住海邊起,而沿住茶果嶺道去到觀繞下面,起條好短嘅橋過觀塘碼頭巴士站,駁去觀濱
天空之神 發表於 2020-7-13 16:24 | 顯示全部樓層
應該直接起單車徑連接觀碼 - 調景嶺,
增設觀塘往灣仔/ 中環渡輪
並容許電動單車/ 單輪車使用, 減低路面壓力
.
 樓主| ViviTse 發表於 2020-7-13 17:32 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-7-13 16:24
應該直接起單車徑連接觀碼 - 調景嶺,
增設觀塘往灣仔/ 中環渡輪
並容許電動單車/ 單輪車使用, 減低路面壓 ...

我認為如果可行,調景嶺應該沿住海邊起海濱往鯉魚門(行人路海濱+單車徑+甚至乎雙線雙程車路):
唐賢街南面單車徑果個位開始,經過華永南面嘅海皮,落到三家村舊礦場、鯉魚門(車路喺呢度終止,可以駁落油塘),
之後行人路、單車徑繼續前往茶果嶺(但點駁去茶果嶺果個位先最棘手,
直接起橋過茶果嶺抽水站對出?),然後parallel to 偉業街直駁觀濱?

以下落黎嘅部分FF味濃:
去到觀濱之後,其實可以parallel to 承豐、承昌道起單車徑去埋啟德,
甚至再喺海心公園、大環山公園、紅濱、尖濱、星光大道、西九對出起海濱+單車徑,
成為市區第一條拍得住新界咁長嘅單車徑。當然呢個FF味好濃,
因為會經好多區、費用費、整好耐、同埋要顧及維港條例等法律是否fulfil得到。

至於渡輪方面,個人唔反對,但我認為單車上渡輪嘅人數可能唔多(可能得假日踩果D)