hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2019 十二月 → 2020 一月 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2019 十二月 → 2020 一月號

樓主| cyc_yin 發表於 2020-8-4 23:15 | 顯示全部樓層

住既酒店就喺正新潟站前面,方便我第二朝去買きらきらうえつ退役記念入場券,而當時秩序亦好好,唔似近年東京唔同鐵道活動咁亂

買完之後上去既時間又同前一日一樣,見到朝早既五卡班次

同埋之後入米坂線既運用

就算係last run,當地鐵路迷都非常和平咁迎接,唔似得都會地區啲鐵路迷喺站頭罵聲四起,可能民風比較純樸

我就搭きらきらうえつ同海里開出之後既呢班特急「いなほ」去酒田買另一款既退役記念入場券

浜茄子色既E653系1000番台亦有50周年Head mark

INAHO字樣入面係歷代塗裝

坐得佢當然要試呢個超曬班既Green車啦!

E653系改造前全部都係普通車廂,改造之後座位就佔兩排位既空間,前後仲有隔板間開

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
A.E.C. + 2 + 10 多謝分享

查看全部評分

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2020-8-6 22:07 | 顯示全部樓層
門廊附近整左休憩空間

食SL磐越物語便當同「きらきら弁当(閃閃亮亮便當)」做brunch,「きらきら弁当」當日亦係最後一日發售

新潟可謂日本「魚米之鄉」,兩款便當都用當地海產同越光米,啲飯凍左都係粒粒分明,仲有飯味

冬天荒涼既日本海

特急大概用兩個鐘就到酒田,途中喺あつみ温泉(温海温泉)站追過早40幾分鐘開出既快速「海里」,最後早佢15分鐘到呢度,成功買埋另一部分既記念入場券

海里到站既時候就有人歡迎乘客

樓主| cyc_yin 發表於 2020-8-6 22:16 | 顯示全部樓層

酒田市吉祥物——黑獅子精靈「もしぇのん」

前後車卡唔同塗裝

呢班全程行交流路段

車內

買完記念飛之後我搭嗰班車已經入左去站內留置線,同陸羽西線(暱稱叫「奥の細道最上川ライン (Line)」)塗裝既キハ110系、きらきらうえつ並排

樓主| cyc_yin 發表於 2020-8-6 22:30 | 顯示全部樓層

呢列出庫入0號月台

準備出庫行最後既回程班次

兩代羽越本線觀光列車

樓主| cyc_yin 發表於 2020-8-6 22:43 | 顯示全部樓層
兩邊駕駛室入面既小標語

配合「海里」登場而特別整既站名牌,佢沿途停既站都有同樣款式

9600形蒸汽機關車動輪

0號月台

秋田地區既701系

最後搭E653系1000番台既普通車返新潟,下次有時間先慢慢參觀當地舊建築

樓主| cyc_yin 發表於 2020-8-6 23:00 | 顯示全部樓層

暮坪の立岩

波濤洶湧

村上站交直流中性區附近

最後搭上越新幹線朱鷺色塗裝既E7系返歸

E2系1000番台同埋另一列朱鷺色E7系

食兩款東海道新幹線「定番」便當做晚餐,分別係喺N700S廣告都有登場既崎陽軒燒賣便當,同埋JR東海Passengers出品既東海道新幹線便當

兩款勝在價錢相對其他款式平,不過比較重口味

樓主| cyc_yin 發表於 2020-8-7 22:53 | 顯示全部樓層

年尾寒假就去北陸地區自駕遊,第一日就搭頭班特急「サンダーバード(Thunderbird)」去到金沢影下車先(又遇到從289系變返683系既FH301編成)

681系

去到喺地底既北鉄金沢站,用北陸鐵道浅野川線一日乘車券遊下車河

搭到内灘站(8000系,原本係京王3000系)

車內

佢同東急舊7000系、南海6000系一樣都係日本首批採用全不鏽鋼車身既車

駕駛台

樓主| cyc_yin 發表於 2020-8-7 23:01 | 顯示全部樓層
受到白山比咩神社保佑

京王時代最初兩列採用窄車體、單門板既編組都黎到北陸鐵道浅野川線

佢地就黎會被來自東京地鐵日比谷線既03系取代

寬車體雙門板

樓主| cyc_yin 發表於 2020-8-7 23:23 | 顯示全部樓層

出返金沢,影埋留置中既呢列(印章收集活動Head mark)

又搭巴士去北陸鐵道石川線既野町站(來自東急既7000系先頭車化改造版本,車頭有地質公園Head mark)

7000系原裝車頭,呢列仲用返東急時代初期既不鏽鋼燈罩

去返JR既金沢站搭車(415系800番台)

松任站外面既除雪車

樓主| cyc_yin 發表於 2020-8-7 23:35 | 顯示全部樓層

金沢總合車輛所松任本所入面未拆完(定係會保存?)既475系車卡、Twilight Express塗裝既EF81形44同114號機

佢地既車籍未取消

喺呢度準備改造比北陸鐵道既03系

從外面平交道影入去

從松任站大堂可以展望白山

松任站附近保存左D51形822號機