hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 為何發展模式相近,但點解差甘遠
開啟左側

為何發展模式相近,但點解差甘遠

E500facelift 發表於 2020-8-3 15:47 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

講緊既係珀麗灣、愉景灣,發展模式相近,愉景灣相對冇珀麗灣甘方便,而且地理位置愉景灣比珀麗灣遠,但點解交通服務質素差甘遠,珀麗灣比愉景灣差甘多?

要解決既話,將珀麗灣既交通外判可行?如船外判比港九小輪、巴士外判比冠忠or其他非專利公司,但唔介意左手交右手比陽光
s3n370 發表於 2020-8-3 20:56 來自手機 | 顯示全部樓層
剩係話好壞,唔講點好點壞,點討論呀?
VA73@2A 發表於 2020-8-3 21:37 | 顯示全部樓層

愉景灣個設計除咗有住宅之外,仲有一定數目嘅洋房、別墅,而珀麗灣個設計係純住宅
愉景灣就主要係外藉人仕為多,算係中、高收入人仕為主,所以佢吔唔介意付出高價錢換取好嘅服務質素,因為住得嗰度,有一定收入
相反珀麗灣就本地中收入仕為主,收入一定比住愉景灣嘅人小,生活、供數開支七除八扣之後根本付出唔到高價錢換取好嘅服務質素

樓主| E500facelift 發表於 2020-8-3 22:01 來自手機 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2020-8-3 20:56
剩係話好壞,唔講點好點壞,點討論呀?

講緊既係交通服務既質素,珀麗灣既交通比愉景灣差,但因為有巴士又有渡輪,所以放喺呢度討論
 樓主| E500facelift 發表於 2020-8-3 22:06 來自手機 | 顯示全部樓層
E500facelift 發表於 2020-8-3 22:01
講緊既係交通服務既質素,珀麗灣既交通比愉景灣差,但因為有巴士又有渡輪,所以放喺呢度討論 ...

營辦商達唔到居民要求(如減部份巴士路線如N R334既班次、渡輪服務不足等)
kitarolo 發表於 2020-8-3 22:16 | 顯示全部樓層

報章連結

馬灣本身有原居民
改動要諮詢多一個持份者
又唔見得其他公司好樂意接手

愉景灣相對無呢個問題
講埋船,愉景灣夜船都就嚟
轉巴士,樓主講到兩者地理位置
NR338vs渡輪地圖上行程差不多
(雖然巴士都係停辦收場)愉景灣中環
渡輪明顯比陸路直接都要節流,可能賣樓
嗰陣燃料同工資較便宜,而家變咗騎虎難下。
ryumew 發表於 2020-8-3 22:37 來自手機 | 顯示全部樓層

應該故意,唔想因交通方便太多外人打擾島上原居民
eternalflame 發表於 2020-8-3 23:58 來自手機 | 顯示全部樓層
發展模式有邊忽相近?
 樓主| E500facelift 發表於 2020-8-4 00:12 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2020-8-3 23:58
發展模式有邊忽相近?

同樣限制某d車既進出(如唔比私家車進出)、同樣由發展商提供交通服務,仲唔相近?
eternalflame 發表於 2020-8-4 02:49 | 顯示全部樓層

E500facelift 發表於 2020-8-4 00:12
同樣限制某d車既進出(如唔比私家車進出)、同樣由發展商提供交通服務,仲唔相近? ...

我仲以為發展模式係講緊規劃去到落成係點樣添
你講嘅係交通模式同安排喎
愉景灣一開始就只有渡輪同區內巴士服務, 去到2000年愉景灣隧道起好之後先慢慢發展到宜家嘅交通安排
珀麗灣一起好就已經有條馬灣路, 對外巴士同渡輪都有, 計埋歷史就真係唔知有何相近之處