hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議77提速
開啟左側

建議77提速

932gz6061 發表於 2020-9-12 11:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議77東行於港運城後,下一站直達民生書院
西行於太康樓後,下一站直達健威花園

八達通BBI:

38/42/77轉2/2A/81/82 跟77原收費
0q9w8e 發表於 2020-10-17 20:23 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2020-9-15 11:35
39M已經cut剩早繁......

咁咪係囉
個餅根本冇咁大
停埋你想96收皮咩
brianso198 發表於 2020-9-18 18:44 | 顯示全部樓層
Kitkit1120 發表於 2020-9-18 14:59
其實 99 只係比 MTR 慢少少,不過非繁係有條件再減到 20 分鐘一班既。
至於減左班既話會唔會影響耀東個邊 ...

所以咪果句,

99無耀東既話條線兩味左好耐...

中段南區 <> 東區根本無咁多人,
以前無南港島線, 99中段客量都唔算話特別好...

Kitkit1120 發表於 2020-9-18 14:59 來自手機 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2020-9-15 18:49
99唔係耀東既話, 條線一早兩味左...

其實 99 只係比 MTR 慢少少,不過非繁係有條件再減到 20 分鐘一班既。
至於減左班既話會唔會影響耀東個邊太多,我估就未必,因為而家 77 99 來回筲箕灣同耀東都成日 Twins 咁出現,如果 99 跟尾就令到 99 十分少客,77 東行仲有銅鑼灣頂一頂,所以未至話太少人
cky 發表於 2020-9-16 23:11 來自手機 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2020-9-14 18:02
電車係比人坐短途,唔係由CWB坐到QB咁長

2A同理,上落短途客多,你唔會見到一車有30人係由CWB坐上耀東

銅鑼灣去鰂魚涌電車係合理距離
正如中上環銅鑼灣一樣好多電車客
我懶由圓形天橋個邊都唔想行去崇光搭巴士

一個唔搭開電車的南區人跟本唔會知電車路沿途客的習慣

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
BUSMAN伯輋雯 + 1 + 10 一個唔搭開電車的南區人跟本唔會知電車路沿.

查看全部評分

brianso198 發表於 2020-9-15 18:49 | 顯示全部樓層
99唔係耀東既話, 條線一早兩味左...
2076 發表於 2020-9-15 11:35 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2020-9-15 11:12
嫌疏你仲有39M我驚你攬炒咋

39M已經cut剩早繁......
抗議962B重組
還我962全日服務
0q9w8e 發表於 2020-9-15 11:12 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2020-9-15 10:58
96咁疏車,有埋99比利東居民兩飛出sogo可以搶MTR客
回程99照行清風街天橋

嫌疏你仲有39M我驚你攬炒咋
2076 發表於 2020-9-15 10:58 | 顯示全部樓層

96咁疏車,有埋99比利東居民兩飛出sogo可以搶MTR客
回程99照行清風街天橋
抗議962B重組
還我962全日服務
0q9w8e 發表於 2020-9-15 10:35 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2020-9-15 10:26
592都唔上利東

咁96呢?