hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 東澳古道再度被封 探討沙螺灣村村路背景 ...
開啟左側

東澳古道再度被封 探討沙螺灣村村路背景

kei_hk 發表於 2020-10-5 12:42 | 顯示全部樓層

如果真係私人路段﹐的確係可以封閉唔給其他人使用的。

至於條路是否真係私人地段之內﹐睇下有無人去地政署去check。

而我亦可以同你講﹐被封的區域除左街燈之外﹐仲有公廁﹐亦有垃圾站﹐有路通去公眾碼頭(有公共的渡輪服務)。
甚至條路本身﹐都係政府出過錢做維修重鋪的。

可能係一直都有的政策﹐只要係公眾可到的地方﹐即使係私人地段之內(無圍封)﹐政府都會在合理情況下提供基本的建設﹐包括鋪路﹑街燈﹑公共衛生服務......。

今次再封路﹐收到風唔係因為遊人眾多所引起的問題﹐係另有其他原因的。

這一些村民封路﹐可以講唔會玩的太耐。(大既有能力玩兩三個月)
班村民唔會有持久耐力派人在閘口 "看門口"的。
而且正如你所講﹐條路係有公用服務的﹐真係玩到最大﹐班村民就要求神拜佛這些設置唔好有損壞。
最後﹐咪又係村民自己蝕底﹐死死氣重開條路。

kei_hk 發表於 2020-10-5 14:10 | 顯示全部樓層
Twinings 發表於 2020-10-5 12:52
班友今次封路係要求政府起馬路出東涌?

今次唔係要求起馬路去東涌﹐而且成件事都好吊鬼的﹐背後起源係點我都唔係太清楚﹐只係打聽到今次封路的原因。

以下一條片係由反方向行東澳古道﹐由深屈(大澳)一邊行番去沙螺灣(東涌)。

https://youtu.be/b6I3VpXVIho?t=828

條片頭13:45都唔係重點﹐可以唔花時間睇。
13:45分鐘 至 15分鐘 就係重點 (如果條片沿路直行﹐仲會繼續有野睇的)﹐有需要就對比google 街景圖。

我唔想講太多﹐因為這是事起源﹐我都唔係太清楚﹐無謂講錯野對件事有影響。
請自行參透入面細節搵出源機。

只係聽聞唔係政府出錢的﹐自行估下入面的緣機。

kei_hk 發表於 2020-10-5 14:14 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-10-5 13:42
明報2013年連結

明報2020年10月4日連結

之前西貢西灣村有同類事件﹐影響到毅行者活動。

有無人知最後村民與政府之間做左D乜野?

kei_hk 發表於 2020-10-5 15:48 | 顯示全部樓層

EvilKo 發表於 2020-10-5 15:31
https://www.facebook.com/skywalkersfootprints/posts/3127300317380488

有Facebook Page爆料了

既然有facebook page 爆左料﹐就講多少少野。

就係聞說政府打算封路在先(深屈入口加閘)﹐所以村民就先下手為強。

kei_hk 發表於 2020-10-5 16:26 | 顯示全部樓層
Twinings 發表於 2020-10-5 16:11
當初點解會起深屈道?

唔係太明你這條問題想問什麼。

kei_hk 發表於 2020-10-5 17:06 | 顯示全部樓層
StanleyVillage 發表於 2020-10-5 16:31
點解政府要一路企硬唔起條車路俾村民呢?

又唔以講話企硬唔起﹐只係陰差陽錯 + 現時村內人口﹐令到現時都未有車路。

上世紀80年代初期﹐當時村內人口都未係現時的低﹐沙螺灣村去到深屈路(馬路)﹐成條步行徑只係得約1.5個人的闊度。

就連深屈路都行唔到車的。(兒時十歲八歲時行過1次)

當年民政署(大既叫這個名啦﹐年代唔同﹐今天已經改稱民政事務署)已經有打算擴闊這條鄉村步行徑﹐達到可通行車的闊度。
不過﹐政府一直都無正式批錢去做這個工程。

但係﹐每一年民政署都有一筆錢專係做鄉村工程。
一些細工程﹐例如重鋪這些鄉村路﹐就係用這一筆錢去做。而沙螺灣一段的東澳古道﹐亦是由這個方式做過重鋪。

每一年﹐這一筆專做鄉村工程的款項都會有些少錢剩的。
唔知民政署有無特別技巧﹐佢可以儲起每年用剩的錢。

去到80年代後期(大約時期)﹐民政署就分段去擴闊這條步行徑去到可供小型車輛通過﹐由深屈路一邊進發。
我估計﹐深屈道亦在這個時期重整鋪路面﹐成為今天的模樣。

由於工程費用高﹐民政署無辦法一口氣 "籌" 到一整筆款式。
所以要不停儲錢﹐夠錢整一段路就去做一段路﹐分好幾期去整。

及後﹐新機場計劃展開﹐最初設計係會填海完全連接大嶼山﹐即係沙螺灣唯一對外的交通﹐即係水路就會無左﹐所以一定要起車路取代。
於是﹐民政署就停止分段去擴闊這一段步行徑。此舉避免工程重覆﹐令到鄉村工程的撥款可以用於其他鄉村。

當時的工程﹐就係你現時google map街景圖你見到的模樣。邊個位開始唔夠闊給車輛通過﹐就係去到那一個位 "暫時" 完工。
(即上面影片我提及的重點開始睇的位置)

再之後﹐機場計劃決定唔會填海連接大嶼山。
就係這個陰差陽錯﹐無左起車路的機會。
而民政署一邊又無再重啟擴闊步行徑計劃﹐可能同人口進一步減少﹐人口老化有關。

十年八年前(唔記得實際年份)﹐政府放過風想起多一條路由東涌沿海去大澳﹐不開放供大眾(汽車)使用﹐沿線居民可使用。
不過﹐件事又係不了了之。

kei_hk 發表於 2020-10-5 17:51 | 顯示全部樓層

del

kei_hk 發表於 2020-10-5 22:53 | 顯示全部樓層
wawa0006 發表於 2020-10-5 21:42
歸納各師兄資料,推斷有以下可能性:

東澳古道路窄彎多坡度大, 本來設計就並非用作行車道,加上行山人士 ...

當初民政署年代﹐每年儲錢去做工程﹐擴闊條路目的只係為左緊急車輛/政府車輛服務﹐再加埋少數的村民使用﹐唔會對外開放(包括有嶼南禁區通行証的一般車輛)。

而完成後就同而家近深屈一邊的模樣﹐亦同唔少水塘內的道路一樣﹐唔會明確分開行人路及行車路的。

路窄﹐本身就係只為行人/鄉村車﹐大約1.5個人的闊度﹐當年就係想做工程﹐提升去到可供小型車輛通過的闊度。
現時東涌至深屈一段﹐仲有唔少路段都係這個闊度﹐未做任何擴闊的。

當然﹐亦有部份位置有某些原因已經做好擴闊(最主要係近深屈的位置)﹐足夠供小型車輛通過。
亦有橋因為有其他問題而重建﹐都係預左可供小型車輛使用﹐但前後位置就未做擴闊行人路工程。

如果唔係當年陰差陽錯﹐令到擴闊工程 "爛尾"﹐今天應該完成晒沙螺灣 <> 深屈的行人路擴闊﹐足夠供小型車輛通過。

由於唔會正式對外開放﹐道路的標準會比正常道路要求較低﹐坡度亦可大些少的。

你睇前面條片﹐電單車真係入去玩樂的﹐當係個別例子。

但係條片亦都見到有多部私家車﹐係沿線居民的私家車﹐你都可以講佢地一直都係偷雞開車入去的﹐政府亦隻眼開隻眼閉方式處理。
在馬路同鄉村路的交界﹐你細心留意﹐其實係有道閘放在路邊的﹐有需要時係可以搬番出來 "封路" 的。

政府做擴闊條路﹐其中一個目的就係有需要時﹐小型車輛可以直接駛入﹐所以條路係可以行到車的﹐原則上係行車安全的。
我可以話你知﹐係有救護車入過去的﹐但唔可能去到沙螺灣村﹐只係去到上面影片我提及的重點位置附近。

電單車就一直都可以去到沙螺灣村﹐不過都係如非必要都唔會有政府人員做這件事。
未做擴闊的路段﹐真係堅危險﹐少D技術都好易出事。

kei_hk 發表於 2020-10-6 09:49 | 顯示全部樓層
wawa0006 發表於 2020-10-6 00:25
同意這段鄉村道路闊度可供小型車輛通過,事實上現時也有不少VV牌的鄕村機動車進出東澳古道。

未擴闊年代﹐即係上世紀80年代已經有唔少VV牌鄉村車行走。

單純係鄉村車行駛﹐唔做擴闊都無問題的。

至於電單車﹐放上網又真係玩大左少少。
不過﹐其實都無幾多人有條件開部電單車入去的﹐因為連嶼南的通行証都無﹐根本去唔到。(擺明無視禁區者除外)
所以﹐我就會話係個別例子。
* 影片入面3部電單車﹐全部都有嶼南通行證的。據知﹐帶頭的一位係同入面村民好熟的。

其實認真去講﹐電單車 & 入面村民的私家車﹐分別唔係太大。

而這條路即使全面擴闊﹐亦唔會開放給大眾駕車進入。所以﹐你唔需要太擔心的。
開得車入去的人﹐一係警察消防救護﹐一係就是入面的村民﹐2者都知道條路什麼環境﹐都唔會亂來的。
邊有咁多閒人可以開車入去探險 (不包括單車)。
至於單車.... 條路做唔做擴闊﹐佢地一樣可以入去行。

kei_hk 發表於 2020-10-6 14:33 | 顯示全部樓層

wawa0006 發表於 2020-10-6 13:32
fb page提及的非法開墾山坡及擴闊路面位置,似乎是深石村而非沙螺灣村,但未知兩者有無關係????

BTW, 真 ...

當年政府擴闊工程已經去到深石村大邊緣至中間位置﹐深石村早已經可以駕車回家 (合理步行距離)。
而且﹐現時深石村的常住/長住人口﹐真係 "多" 到你唔信
人口結構﹐全部係長者﹐坐$2 車船的一種。

幾樣野加埋﹐真係唔會同你夾錢去整路的。

而整路郁路邊山坡﹐主要就係深石村至沙螺灣的位置﹐再加少部份深石村入面當年未有做擴闊的一小段。