hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290系定位討論
開啟左側

[問題] 290系定位討論

GW5878 發表於 2020-10-9 23:42 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2020-10-9 23:24
哈哈
98開左之後條290X 康城段去死算啦... 講真除左康城>康翠安達既流水 (BBI唔該) , 康城有咩需要要捱咁長 ...

其實你講果班人根本唔係認同 98,只係反坑口。
因為現有果堆 98A 98C 290 都係坑口開上去,佢地覺得要改善坑口交通就等如山上交通再差啲 (eg如果 98 入坑口就令 98A 再減班),所以任何坑口交通改善建議都會反對,但最諷刺既係坑口本身巴士服務係全將軍澳最垃圾既一區。

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 2 + 10 大師級作品

查看全部評分

GW5878 發表於 2020-10-10 00:08 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-10-9 23:51
根本本身係可以人人一齊好98C/S 直頭拆得線
98A 一班不減都可以照開98, 兜多半圈一圈坑口最盡都係用多部 ...

其實有果個諗法又唔怪得山上
因為係九巴同運吉角度
如果 98 入坑口,覺得原路線會少人搭,自然就會由原路線 cut 車。

而家 98 完全空降就係因為服務地區無同現有地區有路線重疊。

所以如果 98A 98C 拆線,山上難免會少左車。
不過唔代表維持原狀係合理,因為山上各有三條線出旺角同觀塘,有快有慢,但坑口就得一條仲要係慢到無朋友。

要寄望坑口有合理啲既巴士線,似乎等九龍方向轉車站開埋先有機會出現將軍澳重組,到時就睇兩間公司本身自己既 bbi 數據 + 797 發霉發成點啦
GW5878 發表於 2020-10-10 00:25 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2020-10-10 00:13
的確290系一定會淪為非為山下人服務㗎啦(或者好似我提及過嘅駁腳線)

#行山大法好嘢

講起行山大法好

今日 0800 電台報
將軍澳隧道龍尾環保大道迴旋處
新清水灣道龍尾井欄樹
另外寶琳路往連德道龍尾馬游塘村

寶琳路果個以往未聽過電台有報,而家都有埋電台官方認證都會塞,加上巴士塞寶達埋站太可怕,行山行邊條路都無可能快過行隧道

評分

參與人數 1HugeC +3 收起 理由
ViviTse + 3 大師級作品

查看全部評分

GW5878 發表於 2020-10-10 00:43 來自手機 | 顯示全部樓層

PC6429_JY6516 發表於 2020-10-10 00:33
其實係連鎖反應

因為隧道有事啲人就會走晒上山

提提你,安秀路都貢獻左唔少車流,仲有一頭一尾就係兩條山路九龍出口但各整支交通燈閘住將軍澳出黎既車

評分

ViviTse + 3 最主要係果兩枝燈

查看全部評分

GW5878 發表於 2020-10-10 00:55 | 顯示全部樓層
PC6429_JY6516 發表於 2020-10-10 00:49
行山係慢
但係點解越來越多車要行山?
因為隧道塞

咪玩啦 隧道係塞 但如果行山快過隧道 咁隧道應無人無車再用先係 但實情呢?

就係因為大家都知塞隧道都快過塞行山 所以都去返塞隧道 日日早繁 98S 都追到上一班 98C 架。

而且 塞幹道點都好過塞普通街道
幹道大家一左一右,行到車既機會均等
一般街道,前面條龍郁,但sorry紅燈,你唔開得車,然後另一個方向車流就fill哂啲位,終於到你綠燈了但前面無位,繼續停係度,如是者loop左N次燈先出到少少位,所以塞幹道1km一定好過塞普通街道300m

評分

ViviTse + 3 精闢見解

查看全部評分

GW5878 發表於 2020-10-10 01:06 | 顯示全部樓層
PC6429_JY6516 發表於 2020-10-10 01:04
就係隧道塞車啲人先衝曬上山
唔好同我講安秀道貢獻幾多
將軍澳越來越多人住都係事實

都係果句 98S 快過 98C 一班車已經足以證明隧道快過行山,由將南出發更加唔使講

評分

ViviTse + 3 大師級作品

查看全部評分

GW5878 發表於 2020-10-10 01:22 | 顯示全部樓層

PC6429_JY6516 發表於 2020-10-10 01:13
快唔到幾多
98A特行隧道都冇乜客

快過就係快過,所以 98C/S 共同站會有一批熟客專程等 98S

而 98S 離開欣明苑係坐得滿所有窗口位+部分路邊位,剩返既位就新都城茵怡坐埋,甚至要企,

但同一時間 98C 去到欣明苑 成車 10 個人都無,已經證明絕多數人棄行山保隧道,背後就係隧道係快過行山。

GW5878 發表於 2020-10-14 11:57 | 顯示全部樓層

今日新鮮滾熱辣, 98C 98S 車程比較
行山派代表 98C TA8457 雙輪椅, 而當時 98C 坑口開出班距為 10 分鐘
隧道派代表 98S RK4212
RK4212 埋站前三分鐘 TA8457 到站, 我個站有兩個人上 98C (已經好多), 剩返大約 1X 個繼續等 98S

今日隧道比平時再比較塞, 電台報 0800 0830 係清水灣半島 (以往多數係環保大道迴旋處)
係管道甚至試過拉手掣, 今日再比平時再慢 5 分鐘先出到去
出到隧道望下山路落黎有架 98C 塞緊連德道支燈, 不過呢架 98C 係紅巴, 當時都未知今日 98S 係快過定慢過 TA8457
最後出到旺角睇返ETA , 原來果架紅巴係 TA8457 前二車, 即係話 98S 行隧道爬左 3 架 98C 頭
出到市區, 行左10分鐘去大家樂, 再買埋個外賣早餐(用10分鐘買野食+等拎早餐), 出返黎先見到架 TA8457

附上 Google 認證, 山路今日龍尾茅湖仔
行山派成日話山下人怕左行隧道因為塞車, 今次真係叫佢地情何以堪

評分

參與人數 2aPower +4 HugeC +20 收起 理由
ahken + 2 + 10 多謝分享
ViviTse + 2 + 10 有圖有真相

查看全部評分

GW5878 發表於 2020-10-14 14:55 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2020-10-14 14:33
你根本只係估前後車係邊架而好大機會架紅車根本係 TA8457 之後

因為今朝我睇住 0745 尾班 98S 已經寶康 ...

首先你話 98S 尾班抽頭去到單白先硬 Cut, 其實根本就應該咁樣行,
都唔知邊個天才畫巴士線時唔順手改果條單白,
搞到而家d巴士一係就硬 cut 單白換取快 5 分鐘塞少段寶康路, 一係就守法慢慢排隊最後條巴士線只係快 5 個私家車位,
咁樣守法行就失去畫巴士線想巴士塞少段既原意

點解快唔快到 98C 會唔係重點?我搭果班 0725 開既 98S, 去到坑口大約 0750, 0850 已經去到旺角, 同地鐵比當然慢左 15 分鐘 (比較要公平, 我搭巴士都係為個位, 所以比較既地鐵調景嶺等到有位坐先上車),
唔係個個都住地鐵站上蓋, 有好多山下人一落樓就係巴士站但係搭地鐵就要行成十分鐘, 如果計埋由屋企/目的地來往地鐵站/巴士站既差距, 搭地鐵唔會有明顯優勢

但 98C 再慢 98S 廿分鐘,
前後 98C 慢我等到有位坐先上車既地鐵成半個鐘, 咁就顯得地鐵有優勢

至於我係連德道塞燈果架紅巴實際上坑口開幾點定係中途起載車, 我唔知亦都唔想知,
我剩係知我搭 98S 塞隧道竟然快過 3 分鐘前行山果架正常班次 23 分鐘。
GW5878 發表於 2020-10-14 15:07 | 顯示全部樓層

PC6429_JY6516 發表於 2020-10-14 15:01
唔講真係以為98S好快

咁唔通 98C 定 290 塞寶林路就好快?