hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 新界及港島專線小巴路線招標
開啟左側

[其他] 新界及港島專線小巴路線招標

dcyw 發表於 2020-11-6 10:12 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

組別1:
路線a:皇后山邨—北區醫院
主要途經馬適路(不入聯和墟)、天平路、石湖墟(往北區醫院方向另經上水站)
最高收費:$9.40
最低車輛數目:5輛
基本班次:10-15分鐘

路線b:華山村—上水(石湖墟街市)
主要途經華山花園、奕翠園、龍琛路
最高收費:$5.70
最低車輛數目:1輛
基本班次:30分鐘
組別1一年內需提供低地台服務

組别2:
荷李活道—美利道〔循環線〕
主要途經東華醫院、東邊街、醫院道、堅道、亞畢諾道、花園道、美利道、干諾道中、皇后大道中、皇后大道西
最高收費:$9.40
最低車輛數目:3輛
基本班次:15-30分鐘
組别2無規定需提供低地台服務

相關政府憲報:https://www.gld.gov.hk/egazette/pdf/20202445/cgn202024456453.pdf

wingho_cwh 發表於 2020-11-6 10:20 | 顯示全部樓層

頂。。組別 2 又係翻炒已經翻招咗 N 次標嘅東華至堅道線,幾時先捨得停啊,一定會蝕嘅嘢唔好逼人啦
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
kay 發表於 2020-11-6 10:31 | 顯示全部樓層
港島條線執過黎
如果招標成功
40M往灣仔可以唔落中環
新昌條22可以陰乾
世界很簡單 人類很複雜
andy92 發表於 2020-11-6 10:31 | 顯示全部樓層

組别2 去美利道自轉一圈唔知為乜,一係直接入金鐘好過啦

去程感覺似 13 拉唔到去林士街既代替品
kay 發表於 2020-11-6 10:40 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2020-11-6 10:31

去程感覺似 13 拉唔到去林士街既代替品 ...

學你所講堅道人要去上環,咁一定唔去金鐘

上環可以荷里活道搭上去,唔駛好似以前3B兜去中環上山

如果堅道尾班人要落中環轉MTR,其實車佢地到舊立法會附近已經夠

一次過解決
3B取消後問題
22/40M無客問題

好過以前落山又唔去MTR又直接返荷里活道
世界很簡單 人類很複雜
LN9267 發表於 2020-11-6 11:24 | 顯示全部樓層

https://www.districtcouncils.gov ... 0312_TTC_2_Mins.pdf

在會議記錄第76段,當時中西區區議會主席建議相關小巴線去金鐘,亦有其他議員認為相關小巴可以方便去港鐵站及上環一帶。

所以我覺得運輸署聽了議員的建議,修改相關小巴走線。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
LN9267 發表於 2020-11-6 11:27 | 顯示全部樓層

說真,有90A、90B這個例子後,也很難相信組別1小巴開辦1年後會有低地台小巴了。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
wingho_cwh 發表於 2020-11-6 11:52 | 顯示全部樓層

呢個專線九十年代已經開始招標,招到今次招足七次,廿幾年歷史嘅嘢,完全談不上係為咗補償 3B 取消同 13 延長唔到
畢竟第一次招標嘅時候,3B 先啱啱開線
仲有,上面講嗰啲乜嘢「一次過解決 3B 13 同 22 40M 無客」,簡直係靠害,新昌都未出聲話 22 好惡做,唔該唔好搞爛而家個生態平衡
呢個專線根本就唔需要存在,甚至可以話「公共小型巴士專線制度」本身係唔需要存在

kay 發表於 2020-11-6 11:57 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2020-11-6 11:52
呢個專線九十年代已經開始招標,招到今次招足七次,廿幾年歷史嘅嘢,完全談不上係為咗補償 3B 取消同 13  ...

呢度早幾年有人講過新昌唔多想做

但個時已經去到28都轉跑28S唔落中環

8無左,28無埋,10/31唔經中環
從此剩22同40M

不過半山落中環客量幾差,大家都知
22係半山都係空載
如果唔係置富有需求去半山,應該都執左

依家開始明白點解當年40M建議上置富道
因為上置富,40M就係巴士版22,到時新昌唔做22都容易D,有40M包底

不過新巴連23M既客都想搶就貪心

新昌呢間公司等同CFM

唔明交通生態個位似乎係你

一方面支持43X重辦搶54M客
一方面反對開新線重組取代無客既22

神又係你,鬼又係你
世界很簡單 人類很複雜
wingho_cwh 發表於 2020-11-6 12:04 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-11-6 11:57
呢度早幾年有人講過新昌唔多想做

但個時已經去到28都轉跑28S唔落中環

我唔明交通生態? 一隻手指指人三隻手指指返你自己啊版友

新昌就算唔係咁想做 22,都無將 22 開到好疏,專登開「一條 15-30 一班嘅小巴線」嚟取代遠遠多過 15-30 分鐘開一架嘅 22,根本就係搗亂
城巴唔想做 40M 你又唔提下?
堅尼地城居民同華貴田灣居民想要低地台巴士去薄扶林你又唔提下??

無咗 43X 欠低地台巴士嘅問題好似漣漪效應咁影響緊西南兩區,明知成本有問題都要加架低地台巴士落 54M,加完仲累到成組 54 55 系要加價,54M 一口氣加到 $5.8,然後架低地台一有事,連復康巴士都要出 po 幫佢抆屎

南區仲誇張,直頭要區議會自費買六架 ROSA 返嚟做埋本應由巴士公司做嗰份「無障礙運輸」,啲傷殘人士真係無陰公,成 80 分鐘先一班車,納稅人仲陰公,運輸署失職要用公帑嚟幫佢抆屎