hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

Advertisement

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯馬線巴士路線重組集中討論
開啟左側

[路線計劃/RPP] 屯馬線巴士路線重組集中討論

kingprowm 發表於 2021-2-18 23:38 | 顯示全部樓層

41 係青衣既服務範圍來說,長安係最多人上車的分站+ C' S6 q' v- g( t, W+ q: a
( Y% S" i: s# z7 O' R2 \- d
如果取消 41 但補償既係 242X ,咁青衣南咪好著數,邊有得咁㗎
4 H& b: C) Q8 G+ t- E8 D
) t) L/ E- v3 L0 m) W- S6 N總之取消 41 既話就一定要有新線服務長安做補償
FBI2 發表於 2021-2-18 23:44 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2021-2-18 23:38
+ Q6 Y' B: p, T" x& l; h$ O41 係青衣既服務範圍來說,長安係最多人上車的分站
7 l4 S# }: X2 \9 l9 g* C! t7 d; E, k
1 E$ G- c6 ^* \+ d9 S/ m如果取消 41 但補償既係 242X ,咁青衣南咪好著數,邊 ...
7 Z/ z# n3 u; Q! T9 p4 [6 w
多人極咪又係得10個8個等41.* e0 ~3 ]3 J+ j; P6 a  e3 V
不過,我唔太覺得41斬到,佢功能太多,正宗雜牌執雞格,連提速都難., i* M5 Q7 L5 K& U" _
, T; T  d' ^& U3 s6 U+ Y1 }+ r
緊握扶手,關愛讓座,安全第一,啦啦啦!
JA9302@80M 發表於 2021-2-18 23:56 | 顯示全部樓層
# i' w% L. m% S# s9 m; J$ z; @6 [
Snoopy@FB8617 發表於 2021-2-17 13:39  C: N7 f- ~% Z7 x7 K
280X其實就係長官話得就得既好例子
5 _7 B0 c$ A0 J3 X% ?" }+ M  |! o* _唔想開既隨時換完都無得開
) d1 S  W' I, C, c; _; `) l2 h話俾開既旗都唔使籌
  |4 ~2 v& F: p. T6 W9 ~! S. ]
唔見得唔駛籌旗。% P* T* G* Q/ t& ~& C7 k7 b" n! ], @
( i" a5 J; d& M' i
參考歷史遺留的服務詳情表記錄,兼按照當年重組時的RDP列舉數目所見:+ F! D! t6 i& |6 j' I- M

0 v# }2 P: _- j1 |2 K! E以前定落嚟,在280P線服務日,需分配5部車俾280P號線。. C# B. E7 j: M% p. S
% Y& B8 {/ q" Y, R  U
而80M線要分配6部車 (呢個數並沒有計算由280P線退出服務後調往80M嘅另外兩部車)。
2 W3 t9 z& z4 Y/ R9 c4 J
0 l- ?$ E7 ?! ^$ X: h  E總共11部。0 X+ i: w5 b0 l4 B* z4 F# i: q
資源分配方面,當年穗禾苑只有兩條線;新田圍只屬中途站,仲有大把前往九龍各處的路線,資源重劃方面,難免傾向前者;而後來為顧及新田圍需要,變咗留番3部車蝕住做80M......" b0 W- C9 A" E6 l. A! G
8 N. g# \+ S! v! [
原本有資源的,話語權較大,玩遊戲時容易啲,這無可避免。
* ~+ n- O5 O3 R+ w
9 w  S/ D  K( ^0 A' O嚟緊關心新田圍嘅朋友真係要諗計 "守護" 最後的三部281M + 三部80M,很使人擔心 "遲早冇埋"。
) B0 T0 Q! y( V. D3 R9 ?; m; T; p% N: F, u' h
87B 嘅原有資源,舊時收費制度,若只看盈利回報,都係危。
( z" P# A% s9 v1 Y3 S* G+ D" ~7 @8 A: b* T8 h
見到有網民在italk F1 版貼過守護方案,應該有晒貼士吧,有個方案好似仲搞到全程收$17,類似原有M線嘅區間雙向分段收費$5.6,肯定有肉食過現時80M/281M呢兩條大雞肋吧。
# y4 M7 s. F3 e- G% p3 E! l4 c3 w' m
有些熱心人士靠數某某路線有幾多條字軌,諗成官方規定某路線要派幾多部車;偏偏 "服務詳情表" 寫落嚟嘅數車思維(再夾埋RDP/RPP文件所見) ,如果跟服務詳情表睇,+ T7 N9 ]- L! s0 h

5 w! {5 m1 b6 v; @  }一條線獲官方指示的派車數目 =/= 路線有幾多條字軌
) k/ [  A- M% n% k/ L
: G- L( ]! i9 C呢個落差,會否成為地區人士與服務者/規劃者討論路線發展計劃時 "雞同鴨講" 的因由呢??' m8 s1 c8 z8 z  y) ~# |

- m  g) w8 G4 F; M2 V8 G) M: S咁當然,枱面寫咗嘅數目,落到營運時如果搞唔掂,不足夠清客,點左拉右拉砌掂佢,呢啲唔多講了。4 ?. ]$ |9 I. Q
; \  n! ?. }; n; a3 B2 p  l  w; u0 c

: s9 [8 I( F/ h$ S( w( h* M6 G1 Z
6 ~1 z' W2 B' Z  @7 S; {; \6 B8 R) \. _* e1 x/ u% G! O- R
+ z4 E% A8 H8 N

9 I# R) {1 e2 `
HM3044 發表於 2021-2-19 08:13 | 顯示全部樓層

JA9302@80M 發表於 2021-2-18 23:56
  p' c4 x& K+ \6 G, p唔見得唔駛籌旗。
6 c8 O9 ]* j& m5 Q1 _) q% v* d5 s/ z1 K& a- m* X+ E1 {
參考歷史遺留的服務詳情表記錄,兼按照當年重組時的RDP列舉數目所見:
6 V! ^0 w7 ?7 R! ~
985上新田圍又得,拉87B落中港城亦得3 F7 m3 w( S8 u: K( Z  ~
要救有n種方法做
Snoopy@FB8617 發表於 2021-2-19 17:07 | 顯示全部樓層
JA9302@80M 發表於 2021-2-18 23:56
! L' m2 ]6 w4 F  s  i* K唔見得唔駛籌旗。
* X0 P8 n( C: D: ~5 T4 J7 ?9 O/ ^/ ^* I* @5 [; c% [
參考歷史遺留的服務詳情表記錄,兼按照當年重組時的RDP列舉數目所見:

' _4 N( R% x, Z+ M2 r  B/ x講緊所謂既路面quota而唔係車數...* Q; |# c8 X4 G
HM3044 發表於 2021-2-20 06:48 | 顯示全部樓層
如果TML趕今年Q2-Q3通車,
0 A* b1 [% C/ O2 G- p7 [" s點解仲唔放重組plan出嚟?# G) Y  b7 t  f
定係夾埋2021/22 RPP一齊做?
I20091157 發表於 2021-2-20 08:21 | 顯示全部樓層

HM3044 發表於 2021-2-20 06:48# [8 o. Y( u! A9 C. y* u. k8 V% U
如果TML趕今年Q2-Q3通車,
- I: ~& F1 r& z( {; i4 S點解仲唔放重組plan出嚟?* N9 U" e0 K5 W# Z0 n3 G9 x/ [& u
定係夾埋2021/22 RPP一齊做? ...

/ q4 y3 }8 x( e' h/ g我覺得會兩份document會一齊release7 e% ~( W: h6 A$ ?" o
因為都要時間去傾: C6 U; K$ C9 N& g) H: F
(不過我覺得要傾超耐)
& E% ]3 k( P; Q
leo_ku 發表於 2021-2-20 10:35 來自手機 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2021-2-20 06:48
& Z: x0 i* Q2 t9 X  t如果TML趕今年Q2-Q3通車,( B; i2 Q0 W) U0 o
點解仲唔放重組plan出嚟?
# m/ J8 W; ^; p! l1 ~定係夾埋2021/22 RPP一齊做? ...
7 h- f6 C9 Z2 d* C9 S
梗係唔好放出來住啦,未比班當正自己係老闆的區議員嘈呀?
ATENU364TC196 發表於 2021-2-22 14:51 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-2-18 23:18
  n8 ^. I- c* b+ d0 B7 |我諗你可以再望返下你 quote 緊我果篇回應既後半段,我無其他太多補充
+ s4 K4 H3 n1 h0 y  \6 y1 O8 H
8 }0 J  l- c5 m$ C% Y重點係,有配額唔代表完全扼殺塞 ...

0 R6 o! n6 ~( j. _* V; r! I% J1 {+ U事實就係乜都得唔到都好過要埋啲不倫不類嘅嘢/ ?7 N! ]1 [9 A1 ^! q
' T& R3 T% W: ]3 c: r
我話242X 成個重組,係41 取消嘅補償≠要用41 取消咗之後嘅車放落去個pool
4 S8 {5 y8 w" k9 A1 T+ F
; _# I  Y+ n) b! h+ J5 i( \再講多次,你嘅方案入邊242X 繁忙時間都係開緊10-12 分鐘一班入去尖沙咀,根本上同個位數班次只係爭好少,唔好講到自己嘅諗法好高尚咁,至於你話其他嗰啲方案根本好多都唔合理,地區係冇可能支持1 z' ^+ ?! \0 T0 z4 O/ T4 F
( o  a/ u- n. M6 `
其他區想要嘅咪用自己嘅方法去爭取囉,問題係好多區根本冇籌碼去爭取尖咀全日線,所以你講嚟都嘥氣
: e5 p3 A% k9 M5 H' U! ~3 c  K8 M
- U: o1 P+ ]3 c  ]+ `' o* n  h運輸署肯放幾多條線入去根本係佢自己話事姐,我就唔信佢為咗唔俾青衣南開線入去,寧願留住成條41 載空氣咁笨7 O  m* D$ }7 E& V

$ h4 e$ Q5 v, R& w最多都係覆埋你今次算數,反正講極你都唔係唔聽,繼續活係自己嘅世界,不斷堅持自己嘅想法,當正自己就係運輸署咁,覺得運輸署一定同自己嘅諗法保持一致,總之自己就一定係啱,但其他人講嘅嘢就一定係錯,完全唔肯聽人哋嘅意見,完全無視事實嘅全部& C) @& r, Q' m' C$ m

( X4 y3 I& r6 _" w0 u- t夏蟲又豈能語冰呢?再同你講落去,覆你嘅回文都係嘥氣
* ~1 G, K1 z8 x, Q  k* X2 _; |4 O) O6 K0 A6 h
1 c" q2 c( m1 K3 ?