電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

電車月票幾問?

看全部

其實電車月票多唔多人買?係唔係指定日期係銅鑼灣、北角、石塘咀總站個更亭個度買?係唔係每個月都要俾一張新照片嚟買?

Advertisement

回帖數目:8

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

電車官網已經有你想知的大部份答案。

https://www.hktramways.com/tc/service-updates-detail/1/1/

至於多唔多人買,我相信係好少。

一個月$220,自己計下數你就明白。
車費資料: https://www.hktramways.com/tc/schedules-fares

引用: kei_hk 發表於 2020-11-15 19:35
電車官網已經有你想知的大部份答案。

https://www.hktramways.com/tc/service-updates-detail/1/1/

除非你住港島,而工作地方又近你住嘅地方的話(例如:住北角,返鰂魚涌)先至會有人坐電車,否則d人寧願搭地鐵行上行落都唔會坐電車磨時間

再加上冇乜人每日返工要搭超過兩次以上電車來回同一個地方,變相你用月票淨係搭一次來回係非常唔化算

Office boy 用

引用: VA73@2A 發表於 2020-11-15 21:06
除非你住港島,而工作地方又近你住嘅地方的話(例如:住北角,返鰂魚涌)先至會有人坐電車,否則d人寧願搭地鐵行 ...

以坐足30日計算﹐你都要每日坐足3程才可回本。
除左工作需要 (eg: 外勤派文件)﹐真係好少人需要用到月票。

少數人﹐可以包括成人要帶小朋友返學 & 接放學﹐需要坐電車接駁﹐這樣就會有4程車。
其他可以回本的情況﹐自己想啦。
  • 6# Ohm

我覺得電車月票只係歷史遺留落嚟嘅痕跡
而如果因公外出要慘到自己買月票坐電車慳錢,我覺得不如及早轉工好過
舉個例由中環電車路去灣仔北,正路應該係搭720/780/788系列,雖然貴過電車兩倍多,但都唔少人咁坐,可能反正都係claim車錢

引用: Ohm 發表於 2020-11-16 10:09
我覺得電車月票只係歷史遺留落嚟嘅痕跡
而如果因公外出要慘到自己買月票坐電車慳錢,我覺得不如及早轉工好 ...

你講月票係歷史留下﹐我係完全認同。

現今買電車月票﹐正如我上面所講﹐家庭用戶就有如返工﹐每天都坐最少4程車。
例如 : 湊小朋友返學+放學﹐這樣就已經4程車。如果中場再去買餸﹐隨時再多2程車。
不過﹐這一類人一定係好少。

商業用家﹐這類人真係有﹐兼且係公司比錢﹐仲安排埋特定時間去買月票(連相片都係公司處理)。
佢地都係計過數﹐外勤人員全日都要在電車沿線走來走去﹐真係不停一兩個站做駁腳。
要知道一件事﹐上環至金鐘這個商業區之間遊走﹐電車一點都唔慢。
這就是商業用家﹐為何仲會買月票的原因。

你講到一個打工仔﹐"因公外出要慘到自己買月票坐電車慳錢"﹐其實又會唔會存在?  

外出工作車錢無理由自己出的﹐用幾多就向公司取回幾多。
除非佢自己真係玩 "賭博"﹐知道公司成日要佢出街﹐交通工具又係電車。
次數多﹐佢買月票就有嬴 ; 次數少﹐佢買月票會輸 ; 唔買月票就一定保本﹐無嬴無輸。

打工仔﹐點解要玩這個賭博遊戲?
跟番公司指示﹐公司叫你買月票/逐程車claim便可﹐返正都係實報實銷。

引用: cruisesnet 發表於 2020-11-15 22:08
Office boy 用

明明3隻字已經表達晒所有野,樓上又用幾百字重覆兩次,有需要嗎?

引用: teddybus 發表於 2020-11-16 18:52
明明3隻字已經表達晒所有野,樓上又用幾百字重覆兩次,有需要嗎?

要,不然怎麼突顯磚家身份。

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路