hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴積分換禮品
開啟左側

[問題] 九巴積分換禮品

Phoenix 發表於 2020-12-13 23:32 來自手機 | 顯示全部樓層

呢2個週末狂追3ASV行貴線,就快夠400分了。
 樓主| ricky 發表於 2020-12-13 23:37 | 顯示全部樓層
Phoenix 發表於 2020-12-13 23:32

你影車
前荃葵青區居民
285 發表於 2020-12-13 23:41 | 顯示全部樓層
Phoenix 發表於 2020-12-13 23:32

買月票好過啦,直接有 800 分
abh 發表於 2020-12-14 09:39 來自手機 | 顯示全部樓層

其實如果只係想要某樣嘢,有冇諗過直接買?嫌貴嘅話可以睇FB或二手舖/檔口。我覺得為換而勤上谷分好唔值,除非只係爭三幾分,當畀三幾蚊買。
KE7066 發表於 2020-12-14 09:42 | 顯示全部樓層
tkglobe 發表於 2020-12-13 16:32
有幾難,我keep住有800分,我會搭得多自然就會有

keep 到 800 嘅不如買月票算
kmbdennis 發表於 2020-12-14 10:26 | 顯示全部樓層
abh 發表於 2020-12-14 09:39
其實如果只係想要某樣嘢,有冇諗過直接買?嫌貴嘅話可以睇FB或二手舖/檔口。我覺得為換而勤上谷分好唔值, ...

對呀!我試過有次:其實已經夠七百九十幾分㗎啦,就係只差幾分,但因為佢系統又話未更新?而到第天又再度有幾十分夠期已扣了,所以我真係完全明白呢個遊戲係好難玩既,還有點兒谷氣添!大大講得啱:不如直接買個還化算的了!可能咁樣:有網友又話我智商低啦?就算係的話?都無奈的了!
kei_hk 發表於 2020-12-14 11:09 | 顯示全部樓層

kmbdennis 發表於 2020-12-14 10:26
對呀!我試過有次:其實已經夠七百九十幾分㗎啦,就係只差幾分,但因為佢系統又話未更新?而到第天又再度 ...

由於分數係浮動式的有效期﹐所以成個game 根本係要開個excel ﹐輸入每一日你自己坐車的金額﹐再計算番 8 日及 45日後係邊一日﹐再按條件加起來。
(自行參考 #16 的講解)

之後﹐你要自己盤算一下﹐究竟你要邊一日 要去/打算 去換禮物﹐在這一日之前﹐有無需要 "谷" 坐車金額去配合。

*不包括月票使用者﹐因為即有 800分﹐正常又唔會有額外分數﹐所以無乜機會儲到1200分。

如果佢係用固定式的有效期﹐講明每個月最後一天/某年某月某日會到期﹐大家就好易得知現時的分數夠唔夠換禮物。

abh 發表於 2020-12-14 17:38 來自手機 | 顯示全部樓層
我冇用電腦,我用紙計,不過原理一樣。由於家中各人搭車開支唔同,有時要交換卡中和儲分速率,等啲分唔好過期蝕。另外,之前有tiny車仔換,宜家好似冇晒,一係Q版,一係積木……
mmlcs36 發表於 2020-12-15 22:46 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2020-12-14 09:42
keep 到 800 嘅不如買月票算

星期六日、平日朝早兩倍分
所以800分實際未必搭夠800蚊
andy92 發表於 2020-12-15 22:50 | 顯示全部樓層

abh 發表於 2020-12-14 17:38
我冇用電腦,我用紙計,不過原理一樣。由於家中各人搭車開支唔同,有時要交換卡中和儲分速率,等啲分唔好過 ...

Tiny 見親都係得 BMW i3