hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 過海路線101X改路消息
開啟左側

[路線消息] 過海路線101X改路消息

toby_tl10 發表於 2021-1-10 02:05 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2021-1-10 00:14
由此可見,日後東鐵過海加屯馬線全通後,九東或紅土至中西區過海巴士前景將會非常堪坷。 ...

港島區靠灣仔道,九龍區靠夾喺党鉄站中間嗰啲位,其他位都唔知點做
到時101減全程班次,狂開短棍算啦
To infinity... and beyond
dennis28a 發表於 2021-1-10 02:20 來自手機 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2021-1-9 22:31
錯,西官搞成咁係隊車個班底有問題,而其他人又唔敢叉隻腳落去(勢力問題)
邏輯問題:西荃淨係西環搵客 ...

西荃要行回頭路,無人會搭鐵,
而且西荃創業上車一定快過鐵。

官石同西官兩條線點打鐵呢?
非繁堅尼地城 40 分鐘到九龍灣至觀塘。
西隧過路費又唔平,好難做到收支平衡。

當年西港島綫一通,我下繁係創業上紅小等左 15 分鐘先夠客開車,
試問有咩客會同你係創業等 15 分鐘車,仲要用多 45 分鐘到觀塘?完全快唔過港鐵。
然後就因為唔夠客執左下繁。

之後有唔少人想全搞官石紅隧版,嘗試減輕隧道費問題,當然勢力問題其一,
事實上佢地係用緊紅隧去灣仔執客,但真正原因係因為上路唔夠 101 111 班次打而收場。

一直以黎有唔少人攪牌去做依條半公海線,
以前下繁係軍器廠街見到依部無定向車,架車碌到馬獅道都唔夠 8 個客就上路,
搭完灣仔返玉蓮臺要成 50 分鐘,我唔好搭 101 或者 641?直頭搵笨。

無人有錢唔想賺,特別係紅頂去到末日黃花既年代。
wingho_cwh 發表於 2021-1-10 14:59 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-1-10 02:20
西荃要行回頭路,無人會搭鐵,
而且西荃創業上車一定快過鐵。

堅尼地城 40 分鐘過到油塘我都話你叻啦
西荃無人搭地鐵? 係咪要笑? 大把人同班小巴佬撈亂骨頭,頭也不回投拜緊鐵路教啦

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
dennis28a 發表於 2021-1-10 20:21 來自手機 | 顯示全部樓層

wingho_cwh 發表於 2021-1-10 14:59
堅尼地城 40 分鐘過到油塘我都話你叻啦
西荃無人搭地鐵? 係咪要笑? 大把人同班小巴佬撈亂骨頭,頭也不回 ...

堅尼地城 20 分鐘我都到北角,40 分鐘都轉唔到車過海?堅尼地城去油塘等 3 班車埋單都只係 30 分鐘內。
wingho_cwh 發表於 2021-1-11 10:44 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-1-10 20:21
堅尼地城 20 分鐘我都到北角,40 分鐘都轉唔到車過海?堅尼地城去油塘等 3 班車埋單都只係 30 分鐘內。 ...

由關門嗰刻去到北角站準備開門嗰刻計就可能得嘅,但你唔係住喺個站裏面架嘛,出站入站,來往車站同起點 / 終點都要時間,由起點入車廂,再由車廂去終點起碼唔見十分鐘

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
kay 發表於 2021-1-11 10:52 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2021-1-11 10:44
由關門嗰刻去到北角站準備開門嗰刻計就可能得嘅,但你唔係住喺個站裏面架嘛,出站入站,來往車站同起點 / ...

搭巴士都要行同等
但西區有咩線班次可以同MTR有得FIGHT都係問題

香港地D人要快,又要密
所以點解小巴有市場
但MTR一去到新區
巴士小巴都係被搶客群組
世界很簡單 人類很複雜
dennis28a 發表於 2021-1-11 22:16 來自手機 | 顯示全部樓層

wingho_cwh 發表於 2021-1-11 10:44
由關門嗰刻去到北角站準備開門嗰刻計就可能得嘅,但你唔係住喺個站裏面架嘛,出站入站,來往車站同起點 / ...

大把人都唔係住喺巴士站隔離。
但問心,創業電車路下繁去 APM 出埋閘,行得幾慢都只係 45 分鐘。

你會唔會係創業門口等 5-10 分鐘車,之後再等 10-15 分鐘齊人先開車,再用多 40-45 分鐘搭車。
就算當你去淘大德福都全程成個鐘有突。

官石同西觀你都講左車隊有問題,點解無人揸同唔夠車?就係連揸下繁都蝕錢,仲要入晒肉果隻。
非繁連 5-6 個客都唔夠就過海,咪玩啦。

當家陣講緊東隧紅小柴灣去觀塘都毛利唔高果陣。
西隧去東九龍紅小根本無得做。
JX9097 發表於 2021-1-12 10:31 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-1-11 22:16
大把人都唔係住喺巴士站隔離。
但問心,創業電車路下繁去 APM 出埋閘,行得幾慢都只係 45 分鐘。

原來柴官都冇乜肉食?
仲諗住黨鐵要爬鰂魚涌站兼轉兩次車
而606系又做到咩咁
應該會唔差tim
Ohm 發表於 2021-1-12 11:42 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-1-10 01:53
正如我上面所講,紅隧口非繁都隨時搞到 45 分鐘碌到上環。
就算下繁過後夜間時間,都要跑 30 分鐘。

既然講緊早繁,行告士打道又點樣快過灣仔道30分鐘,101由紅隧港島出口到置地根本就唔使30分鐘,同埋早繁時代廣場落橋又唔會點塞,個問題癥結係漆咸道北平治街交叉位
dennis28a 發表於 2021-1-12 19:00 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-1-12 10:31
原來柴官都冇乜肉食?
仲諗住黨鐵要爬鰂魚涌站兼轉兩次車
而606系又做到咩咁

依條線係靠行家去做兩繁,做到密一密去吸客。

但日間非繁因為唔想趕客,站頭等 10 分鐘左右要開車,拉上補下賺得唔多。

叫做換左 19 座好返少少。