hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 東涌交通擠塞 有經屯赤路到東涌市民找不到泊車位 ...
開啟左側

東涌交通擠塞 有經屯赤路到東涌市民找不到泊車位

THomas20010808 發表於 2020-12-27 23:24 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

東涌中午過後交通擠塞,港鐵站附近多條道路都出現車龍,不少私家車停在路邊等候,警員到場協調。有市民說,平日都會到東涌探朋友,今日特地試用屯赤路,從未見過東涌交通如此擠塞,想泊車都等不到停車位。亦有電單車司機趁青嶼幹線今日起豁免收費,到欣澳及東涌一帶兜風,但見東涌車流太多,準備折返。

有東涌居民打算乘坐巴士出九龍,但因為路面擠塞,等了45分鐘,巴士仍未抵達,決定回家,又在東涌港鐵站外等了超過半小時,仍未等到屋苑邨巴。有在機場上班的市民說,平日坐巴士只需約十分鐘就可抵達港鐵站,但今日一離開機場範圍就開始塞車,他唯有中途下車,步行往港鐵站。

運輸署指,現時東涌市中心一帶泊車位已泊滿,東涌市中心一帶道路相當擠塞,呼籲打算前往東涌的駕駛人士,出發前確保有泊車位,警方正加派人手在東涌指揮交通,維持交通暢順。

運輸署呼籲打算前往東涌的駕駛人士,出發前確保有泊車位,警方正加派人手在東涌指揮交通,維持交通暢順。

Source: https://www.google.com.hk/amp/s/www.881903.com/news/amp/local/2372364

雖然今日算係特別情況,但都要諗吓有咩方法可以防止日後長假期會出現呢個情況。屯赤同青馬出口加顯示牌顯示區內剩餘停車位數目,等啲人掉頭或者用欣澳/機場停車場分流會否更好
jpoon 發表於 2020-12-28 00:27 | 顯示全部樓層
想問下東薈城藍天海岸果邊有冇停車場?
http://jpoon9394.blogspot.com/
kitarolo 發表於 2020-12-28 06:10 | 顯示全部樓層

整手機程式聯合多家地產商(包括領展)
類似戲院顯示有幾多吉位,商業原則問題
佢哋未必制,顯示泊位已滿即係倒自己米,
會減少咗潛在客源入自己商場。

唔同睇戲或體育設施,或有啲食店係
規定咗客人特定時段後需離開,呢一招
難以用於停車位,故推出預約制亦嘥氣。

最重要係改變唔到喺停車場出面
排隊等嘅心態,係都拗呢刻無,可能
下一分鐘就有,佔用附近行車道嘅行為
亦唔係27號東涌嘅日間獨有,假日圍住
沙田新城市同鄰近幾個停車場都係咁。

現行制度,通常喺停車場出面
排緊唔會抄牌,夠膽就刑事化。
最後附上一張Google街景圖,可惜
得政府地方先至有呢個制度講明唔准
paul2357paul 發表於 2020-12-28 07:58 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-12-28 06:10
整手機程式聯合多家地產商(包括領展)
類似戲院顯示有幾多吉位,商業原則問題
佢哋未必制,顯示泊位已滿即係倒 ...

冇話完全唔等得既,
但請規定在翔東路等候,
任得呢堆自私車在東涌市鎮範圍或者北大嶼山公路等候真係累到唔少人。
唔好忘記東涌市鎮實在太迷你,冇幾多條主要道路。
paul2357paul 發表於 2020-12-28 08:47 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2020-12-28 00:27
想問下東薈城藍天海岸果邊有冇停車場?

不過東涌市鎮都係唔夠公眾停車場。
無論如何,正苦真係冇乜大志,
盲目急推免路費出入大嶼山,
忽視左北大嶼從此西貢化既問題。
kitarolo 發表於 2020-12-28 09:44 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-12-28 07:58
冇話完全唔等得既,
但請規定在翔東路等候,
任得呢堆自私車在東涌市鎮範圍或者北大嶼山公路等候真係累到 ...

第一、屯赤過嚟入翔東路
即係要喺欣澳交匯處入去

第二、翔東路每方向僅
一線,DB01R嘅客多謝晒

最無大志就係唔願意
私家車經青馬或屯赤
收夠200蚊,走去免費誘發需求
好過抄牌交數多多聲,最多另設
大嶼山居民登記嘅私家車豁免。

letter_li 發表於 2020-12-28 09:44 | 顯示全部樓層

我覺得屯赤隧道應該收費的, 以免東涌及青馬突然增加負荷.
paul2357paul 發表於 2020-12-28 12:50 | 顯示全部樓層

琴日東涌大塞車,大媒(TBB,有線之類)冇乜報導
eternalflame 發表於 2020-12-28 14:43 | 顯示全部樓層
letter_li 發表於 2020-12-28 09:44
我覺得屯赤隧道應該收費的, 以免東涌及青馬突然增加負荷.

由將南開始因為無位起收費廣場,當時仲講緊研究左免停車繳費先
跟住就急急轉成免費,好明顯就係政府自己屎忽痕

eternalflame 發表於 2020-12-28 14:47 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2020-12-28 12:50
琴日東涌大塞車,大媒(TBB,有線之類)冇乜報導

駛唔駛let me google it for you?