電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

有傳運吉想將807B延長至西貢

看全部

坑渠消息話運吉覺得條線就死就死咁(失憶乎?係貴署不理居民反對, 話要同99重疊做輔助)所以想將807B延長入西貢 (咁咪完全重疊?)

馬生同西貢區議員都覺得咁唔係路...就想話將807B改成大學(不經馬鞍山)至西貢 (呢個當年重組都建議過架啦)....
仲應承話5-10分鐘, 加多個站長係西貢...

問題來啦..眾所周知, 807系D車泊站頭多過行街..邊度有咁多人手可以KEEP著807A,X, K而又將條B咁玩呢?

即係話,

條線好客, 就K/A/X乘客自求多福, 肯定俾人拉走左D車去西貢...
條線衰既, K/A/X都會俾人拉左少少車走, K/X/A/B齊齊鬥疏..攬炒呀...

於是乎, 十四鄉特別係井頭人梗係唔肯啦~~

聽聞西貢個邊唔滿意九記開99R劏客所以想小巴做,咁做認真攬炒WO..大家齊齊冇車搭....

其實一句到尾..99R全日化, 飛走馬鞍山減埋價就乜事都冇啦..

馬生...唔該你開返高少少人工請到人, 做好本來既線先諗新野啦....

Advertisement

回帖數目:18

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

要九巴減價,仲要減少中途站...... 無十年八年都唔知改唔改到

• 3# FBI2

當年99/299重組就係錯,299提速係岩,但99應該同時拉去大學站收8.2,讓西貢出馬鞍山唔駛而家咁平.

引用: FBI2 發表於 2021-2-9 23:18
當年99/299重組就係錯,299提速係岩,但99應該同時拉去大學站收8.2,讓西貢出馬鞍山唔駛而家咁平. ...

大學佢用99R搶錢嘛

• 5# FBI2

引用: JX9097 發表於 2021-2-9 23:34
大學佢用99R搶錢嘛

偷雞唔到蝕渣米咪係呢D囉

引用: FBI2 發表於 2021-2-9 23:43
偷雞唔到蝕渣米咪係呢D囉

一係當初將99拉出去富安,甚至乎石門現有路線過馬市後經77區入富安
拉到去石門的話就行埋亞公角街
咁就可以令到299X變成真特快直出濱景

引用: FBI2 發表於 2021-2-9 23:18
當年99/299重組就係錯,299提速係岩,但99應該同時拉去大學站收8.2,讓西貢出馬鞍山唔駛而家咁平. ...

但這樣做可能馬叔叔反對啵.

btw,既然想它拉入西貢吸客倒不如請多幾條友換多幾架19座搞返好條807K/B條線,回復返以往風光的日子否則會係101M,102翻版!!

• 8# hkbw

引用: AtrHenu 發表於 2021-2-10 07:49
但這樣做可能馬叔叔反對啵.

btw,既然想它拉入西貢吸客倒不如請多幾條友換多幾架19座搞返好條807K/B條線, ...

疫情下基本上得807B有16座, 807K/A得朝早傍晚繁忙時間加班車有機會出16座, 其餘全線已經19座, 仲多到換返LN520北上....俾9993落左來泊.....

請到人既前提應該係人工高返D唔好賺到咁盡先啦..

• 9# hkbw

引用: JX9097 發表於 2021-2-9 23:34
大學佢用99R搶錢嘛

99R踢入黃石LAW...

將原99R全日化成99K, 30分鐘一班, 3部車都夠跑

我唔信佢做到5-10分鐘一班,因為佢無咁多人!

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

12下一頁

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路