電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

【呻一呻】東鐵沿用多年愚蠢的頭等座位排列

看全部

小弟近排試完封塵多年的九卡R-Train頭等車廂行東鐵線,新車頭等座椅舒適度欠奉,同九巴批L記Ethos一樣惡坐,頭等車廂港鐵依然堅持採用全面向位,四個陌生人面對面座很不自在,腳不能伸展好唔舒服,窗口位上落車又會搞到另外三人。

東鐵R-Train頭等全部沿用的面向位設計

面向位浪費空間又不討好

實在不明白港鐵依然沿用這個笨柒座位排列,地鐵廿幾年前的機場快線列車早已不跟隨KCR用全面向位,今日兩鐵合併後東鐵頭等如果學港鐵AEL列車咁排,一半正向一半倒頭咪幾好,隨時仲可以塞多一兩排位,
面向位睇落浪費不少空間之餘,四個位坐滿人腳無得坤吓,陌生乘客間要面對面坐又容易捉碰對方產生尷尬,港鐵幾時先肯放棄東鐵頭等這個極度不智愚蠢的設計?面向位除了一家四口可以一齊坐,完全諗唔到仲有咩好處!

AEL的座位雖然稱不上舒適,但至少排列合理

不浪費空間,腳部又能伸展

唔知有無板友有同感,呻完....

Advertisement

回帖數目:89

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

建議改為旋轉式座椅

R train聽講D頭等位座位超硬.....

R車頭等個設計同垃圾一樣, 位唔對窗, 仲要係一個窗大一個窗細, MLR同千九都無呢個問題!
但你要知道, MTR保留頭等, 唔係要比你座得舒服過人, 重點係佢想收$得貴過人, 你見R車都要整番個門神位比你企, 就知佢用心良苦

引用: I20091157 發表於 2021-2-25 21:25
R train聽講D頭等位座位超硬.....

硬過九巴仔V櫈啲客一上車第一句: 嘩新車
第二句: 啲櫈好硬

不過黨鐵品味應該都係咁上下
動感號又係石頭咁硬

另外櫈架好似造薄左
如果相連既其餘座位有人坐低或者改變座姿, 會好容易feel 到...

我無坐過東鐵頭等車廂,請問R-train頭等車廂嘅凳係唔係重差過普通等呢?

引用: 3asv166@w3 發表於 2021-2-25 21:00
建議改為旋轉式座椅

唔一定要旋轉

近郊車我覺得可以參考jr west 221 223 225 521系座位款
就咁人手推椅背改變座向
(會有少量座椅係固定座向,加上可以自己調較座向,要4人位都做到)
原理類似天星小輪D凳

引用: Waiyin12 發表於 2021-2-26 18:30
唔一定要旋轉

近郊車我覺得可以參考jr west 221 223 225 521系座位款

跟本就無心打算做,甘硬既座位,一坐就知咩料啦,但班高層就系當無回事,話之你

引用: HU6455 發表於 2021-2-26 21:41
跟本就無心打算做,甘硬既座位,一坐就知咩料啦,但班高層就系當無回事,話之你 ...

無心做頭等不如取消好過,重可以多返卡企位

引用: 吳宗錡 發表於 2021-2-27 09:29
無心做頭等不如取消好過,重可以多返卡企位

你畀得起可以企頭等

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

1234.. 9下一頁

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路