hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴即將開辦 94R 來往西貢及西貢(萬宜路) ...
開啟左側

[路線消息] 九巴即將開辦 94R 來往西貢及西貢(萬宜路)

teddybus 發表於 2021-3-20 21:19 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2021-3-20 20:21
騎劫完沙田又騎劫將軍澳
西貢公路西沙路未夠塞呀
不如全港十九區都開線去服侍你個尊貴西貢甚至黃石丫?

你漏左白芒呀
ate214 發表於 2021-3-20 21:21 來自手機 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-3-20 21:19
你漏左白芒呀

無漏到
白芒已經俾尊貴不凡既L大公改劃為西貢區喇
Kingston_Kwan 發表於 2021-3-20 21:30 | 顯示全部樓層
TuNg''=) 發表於 2021-3-15 22:02
其實99R係應該要成為歷史

換出嚟加96R/289R班仲好搵

92R黃石西沙版係有得諗, 但要改鑽石山開直入大老山, 再停老隧食埋班港島郊遊客, 應該好夠做。第時沙中線全線通車, 呢類客亦唔會少。
而且西沙路唔塞車, 行車時間根本穩定過96R好多, 仲可以推班客去鑽石山, 唔洗迫爆彩虹。
另外, 由於鑽石山已經有92R cover, 96R係要縮去彩虹通道, 加快回車, 確保更頻密班次服務彩虹客。

至於99R, 如果再無法谷客, 就成為歷史把啦。我係北區/大埔(月票)客, 早就74X/277X去老隧行過對面等92R了
ryandroid 發表於 2021-3-21 02:26 來自手機 | 顯示全部樓層

Kingston_Kwan 發表於 2021-3-20 21:30
92R黃石西沙版係有得諗, 但要改鑽石山開直入大老山, 再停老隧食埋班港島郊遊客, 應該好夠做。第時沙中線 ...

其實92R 同96R 都有堆蠔涌同白沙灣客要執
將92R 改行西沙會令到西貢公路中途站難上車
LauCT 發表於 2021-3-21 22:04 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2021-3-20 20:20
成日咁鐘意騎劫沙田路線服侍西貢
你都幾自私

你哋市區有大把直達路線選擇,仲有鐵路服務,公共交通服務完善,但係分一兩班車比欠缺公共交通嘅地區都唔得
又唔係唔比你哋坐,郊區人口咁少出市區客實有大位可以選擇

好似74C、73P咁兜一兜市區都唔接受
究竟邊個先係自私?

西貢區居民
eternalflame 發表於 2021-3-21 23:09 來自手機 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2021-3-21 22:04
你哋市區有大把直達路線選擇,仲有鐵路服務,公共交通服務完善,但係分一兩班車比欠缺公共交通嘅地區都唔 ...

錢同資源從何來?
kmb71k 發表於 2021-3-21 23:50 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2021-3-21 22:04
你哋市區有大把直達路線選擇,仲有鐵路服務,公共交通服務完善,但係分一兩班車比欠缺公共交通嘅地區都唔 ...

問題你成日都鐘意搶人地果區既資源嚟服務自己偉大既西貢國
咁樣唔叫自私叫乜嘢?

都講咗好多次
住得西貢國
大部份都有車代步
唔係住到咁入做乜?
真係貪好多時間搭車?
除咗週六日假期
對出市區需求根本極低
其他時間
駁到西貢已經足夠有餘

區區你都話有需求
開得幾多條俾你玩?

以上回應,是否可行?是否合適?
eternalflame 發表於 2021-3-22 01:41 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2021-3-21 23:50
問題你成日都鐘意搶人地果區既資源嚟服務自己偉大既西貢國
咁樣唔叫自私叫乜嘢?

人口多過成條大網仔路嘅私人屋苑, 好多都只係靠小巴出入, 村巴最盡批到去最近嘅龜鐵站
佢地返工單係數人頭都多過你大網仔多多聲, 咁又係唔係要拉幾班巴士線去服務佢地呢?

繁時加多一兩班小巴出西貢, 或者爭取一兩班小巴去烏鐵可能仲有得講

Ohm 發表於 2021-3-22 02:03 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-3-21 02:26
其實92R 同96R 都有堆蠔涌同白沙灣客要執
將92R 改行西沙會令到西貢公路中途站難上車 ...

你咁講我覺得有啲本末倒置,唔係應該加強返92服務咩?而非用R線upgrade西貢公路沿線嘅人喎

ryandroid 發表於 2021-3-22 03:35 來自手機 | 顯示全部樓層

Ohm 發表於 2021-3-22 02:03
你咁講我覺得有啲本末倒置,唔係應該加強返92服務咩?而非用R線upgrade西貢公路沿線嘅人喎

...

按你意思意思老九係咪應該再加強94 服服務
而非用96R 綫upgrade 北潭路、大網仔路沿線嘅人?
北潭路、大網仔路居民出西貢市唔通見94 班班班頂閘都唔上96R?
要企喺度嗌加強94 服務?

唔咁離地去睇嘅話
92越密車嘅話
搭96R 嘅越多人改返94+92組合
還有西貢市紅綠小乘客過檔去92
西貢市及西貢市以北嘅客都可以繼續喺西貢市頭站打爆每班92
到頭來西貢公路嘅客咪又係搭返R 綫?

調返轉問
92 要加幾多車
班次要幾密先確保到西貢公路沿線係上到車?

289R 做得起就係因為黃石返新界新市鎮嘅話
西貢市冇乜選擇又轉幾程又貴
先由單程發展到有來回方向
就係因為289R同92R 、96R、99R呢啲執雞綫性質唔同

出九龍港島R 綫冇明顯優勢下
價錢及轉乘優惠問題導致92班班頂閘
96R 、92R 才要善用資源去執西貢公路沿途客
就算92 點 加車
都會俾西貢市需求消化咗
西貢公路沿途客要堅持92 咪即管等92囉
92 冇車海都睇怕要繼續等到夜晚
除非老九學小巴留位
西貢市乘客不準企位
過西貢市先俾企位就即刻加強咗西貢公路沿途嘅服務啦
不過西貢市及西貢市以北居民就實反檯

如果怕西貢公路塞車要開黃石-沙田-尖咀
倒不如塞車時叫老九96R、92部分班次改經西沙路不停站直達鑽石山仲好吧?
大老山隧道R 綫轉乘優惠嗰啲FF 好了