hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 何解新巴798越做越頽?
開啟左側

何解新巴798越做越頽?

3ASV174 發表於 2021-4-6 19:11 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2021-4-6 19:00
798開20分架留晒後,但同區既垃圾線797就開足車,低B黃簡直低B到極點。

自己o的客不嬲都臭
98 無工業邨客撐場時段客量都係樣衰,一樣出奶力谷
如要討論,請先自貼差餉單一次
3ASV174 發表於 2021-4-6 22:24 | 顯示全部樓層
TuNg''=) 發表於 2021-4-6 22:15
都今非昔比喇
下繁新清倒塞龍翔道再搞到大磡道塞哂勁難出
呢個位都倒走38,80,89好多客

其實本身龍翔道落觀塘道,啟業個交叉搶線位本身已經極趕客
就算佢順利出到龍翔道,之後上橋都係塞車

不過 38 80 89 我相信跌客主因都唔係塞車
38 俾 40 搶左一批客(其實 290/290A/290X 都有份),
80 就衰俾屯馬線加觀塘老母,因為 80 本身都相當多轉車客
89 就俾 88 88X 圍攻跌晒班轉車客,只能講 89 本身多客在好多客其實係被逼轉佢,但該班有左直線之後,依家 89 先係真正反映返自己基本盤
3ASV174 發表於 2021-4-14 14:57 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2021-4-14 14:38
今日下午2點左右搭798往沙田方向,客量都唔太差,上層大半滿上公路,估計40幾50人左右,另外大老山都執到7 ...

只能話非繁呢個客量唔算差,
同其他線直接比較無乜意思,
296D 690 擺明客量唔高咁 798 咪相對好,
你同 290 290A 比咁 798 咪係差
3ASV174 發表於 2021-4-14 21:25 | 顯示全部樓層

CTB690 發表於 2021-4-14 18:13
290系服務範圍大過798.咁對798黎講都唔公平啦.而家798只係做沙田客.290做緊幾多區既客呀?
...

無話公唔公平㗎喎
E22A 服務範圍仲大過 290A 添啦,唔通又多人過 290A 咩
3ASV174 發表於 2021-4-15 00:49 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2021-4-14 22:10
版友唔係想串你,但係真心想請教下咁咩先比較得?
E22A唔係車咁疏既話,返將軍澳方向應該食到唔少流水客

所以我回你時,咪就係話非繁同其他線比較多客定少客無意思
你計自己條線上座率就夠,非繁做到 40-50 呢個客量唔算差

比較邊條好過邊條,同條多客 (290) 線比佢咪少客,同條少客 (296D) 比佢咪多客
咁多過 296D 都唔等於佢多客,少過 290 都唔等於佢少客架喎

如果好似上面某位版友要計埋服務範圍,拎村巴 88R 黎 Benchmark 幾乎兜晒全將軍澳加全老隧轉晒新東車既 798 比較咪更無可比性
唔知點解一同 290 拍埋就會有人好緊張地話 290 服務範圍大過 798,咁其實 798 將軍澳服務範圍都比 296D 690 加埋更大

同埋條線班次本身某程度上都反映左佢客源基礎
E22A 將軍澳方向執到既流水都只係執其他巴士或港鐵雞,290A 堆流水客大部分真係佢獨市客黎