電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

均益二期, 豐業大廈, 恒裕大廈屈地站預留出口 (同場加映...)

看全部

話說兩年半前, 版友hkaiw PM 咗一篇毒果關於均益大廈第二期預留出口嘅報導畀我
【陰風陣陣】終於解封!西營盤均益大廈密室之謎

內文唔quote 喇, 自己貨金睇啦, 總之都係密室呀, 有鬼嗰D 啦
另外facebook 原文有相有片
其實都冇咩特別, 一眼睇曬
亦都同對面嘅創業、太平洋一樣有滲水問題, 地庫曾經淹沒

入伙紙冇特別寫明, 就照舊買張圖則睇下
WHS_Kwan Yick Phase 2_Reserved Exit Floor Plan.jpg

圖則清楚標示咗"Entrance For Mass Transit", 證實呢個鋪位的確係屈地站預留出口
另外有一大段備註標明棟樓係設計時候有咩要求:

引用: Mass Transit Requirement:
(A) Building foundations along the Des Voeux Road West frontage be taken down to at least 58 ft below road level and be to the satisfaction of the Director of Mass Transit studies.
(B) No balconies be permitted along the Des Voeux Road West frontage up to a height of 40 ft above road level. and
(C) The layout of the ground floor and basement of the building be designed to accept a future entrance to the M.T. Whitty Station to the satisfaction of the Director of Mass Transit studies.

An exit shell be provided for the Mass Transit Station. Such exit shell be of 18'0" wide stairs to go down a depth of 15'0" below pavement lev.

Compensation of the exit provided for shell be detail with by the owner.

Compensation of the Bus-Lay-By provided for shell be detail with by the owner.

睇翻Google Street View 可以發現呢個鋪位曾經係2009 至2011 年間租出
至於2009 年之前嘅情況就搵唔到資料

版友dongfeng 係6 年前有一個post 關於預留巴士灣
(預留巴士彎,數十年前已有: https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-920885-1-1.html)
其實均益二期嘉安街x德輔道西嘅角落亦都係其中之一
而圖則有一段咁嘅標示:
引用: This area is set back for bus-lay-by in accordance with requirements for town planning

但眾所周知嗰度最終並冇用作巴士灣

未完待續...

Advertisement

回帖數目:47

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

有興趣睇返舊文可以去呢度:

西區港鐵預留出口近況 + 資料整理: https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-888370-1-1.html
再續西區港鐵預留出口 - SYP A2 金屬門後面唔係預留空間!?: https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-969115-1-1.html
林士站真係已經起好咗8 卡月台?: https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1001607-1-1.html
中間道大東電報局 – 馬連拿站預留出口: https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1106640-1-1.html
金鐘站「運金側綫」(Cash Transfer Siding): https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1132561-1-1.html

多謝分享
如果仲有兩個預留出口嘅話,咁創業+均益+兩個預留出口啱啱好就係位處於屈地站站體四個角
(太平洋好似係90年代先落成)
咁睇法淨返嗰兩個位係豐業+恒裕?

想問均益大廈第二期預留出口係邊個舖位?現時係有佔用定仍然丟空?

引用: clivetock 發表於 2021-6-13 21:53
想問均益大廈第二期預留出口係邊個舖位?現時係有佔用定仍然丟空?

https://goo.gl/maps/YVwbw9pjXtdigeQA7
留意個舖位零舍高咗幾級

再睇返declan《港鐵誌》關於西港島線嗰份,話當年西營盤站喺紫薇街、潮洲會館、李陞街起四個出口
睇嚟一洲+港健就係紫薇街兩個出口(兩個啱啱好喺對面)
如果屈地站真係有齊晒四個預留出口嘅話,咁西營盤同樣可能仲有兩個預留位

(再推多步,同期嘅東九龍綫都可能有唔少預留出口,唔止現知嘅大東電報局/工商銀行大廈)

太平洋嘅出口同通風樓應該都係屬於屈地站
棟樓係1989 年開始設計, 1992 年入伙
屈地站1970 年集體運輸計劃總報告書嘅下一個方案, 應該係1990 年代初嘅鐵路發展研究/策略
所以有理由相信佢地仍然按照1970 年嘅計劃興建

西營盤站嘅選址本身都大廈林立
我估計當年只係mark 咗邊D 位會有出口
去到有舊樓重建嘅時候先起預留出口
(亦即係90 年代初先出現嘅港健同一洲)
潮洲會館係1970 年入伙, 早於地鐵規劃
附近唯一有可疑嘅只有高陞街通風樓旁邊嘅庾柱林大廈

曾幾何時我都經常去創業商場對面嗰間啪啪家食嘢
因為間鋪要行幾級上去, 曾經懷疑過係咪預留出口
之不過坊間冇咁嘅傳聞, 之前嘅post 又冇版友提過, 所以不了了之
(其實應該一早check 下入伙紙, 好多時都有寫落去)
今次順便check 下, 果然有發現
WHS_Fung Yip Building_Reserved Exit Floor Plan.jpg

預留出口其實係格隔離醫院用品鋪
啪啪家同豐業大廈大堂升高咗嘅原因同創業七仔一樣 (裝修完唔知開返咩, 叫住先)
可能因為銀行保安嘅關係, 地下同一樓嘅建築圖則收起咗
上面張平面圖只係根據計算建築面積嘅時候用作參考嘅圖則重新製作
所以都唔係好肯定係咪完全正確
例如右上角嗰條旋轉梯本身唔係好清晰咁畫出黎
我估佢係向下因為隱約見到"DN" 嘅字樣, 同埋一樓嘅圖冇畫條梯, 對應嘅位置亦係單位嘅門口
切面圖係中層有一度疑似係門嘅嘢, 但又睇唔出有門口位

豐業大廈係1975 年入伙, 即係呢個預留出口比1978 年入伙嘅永安中心仲耐歷史
而圖則入面用嘅字眼係"Subway", 有別於其他地方用嘅"Mass Transit"

未完待續...

• 8# hkaiw

恒裕大廈的舖位完全不像是有預留出入口,因為沒有升高地台。

以前睇過下Marco兄有關預留出口位既文
有D預留位因為地役權既緣故,即使最後無被採用都不能改作其他用途
就好似創業預留位咁,商場外牆翻新得七七八八時,個預留位仍然維持住翻新前既樣子

但均益二期同豐業呢兩個位現時都有租出
有些少好奇會否好似西寶城個預留位咁,係發展商自行預留,而非政府要求預留...

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

引用: marcowong1011 發表於 2021-6-16 21:23
曾幾何時我都經常去創業商場對面嗰間啪啪家食嘢
因為間鋪要行幾級上去, 曾經懷疑過係咪預留出口
之不過坊間 ...

既然已經掘到B1出口現時位置,點解最後無用到創業果邊嘅出口?依家係唔係只要個出口半徑覆蓋到目標區域,就唔會再咁密集咁起?

舊站一般四個角起四個出口,但新站似乎係附近一個小區用一個出口就算。
1234.. 5下一頁

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路