hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) P960站位出爐
開啟左側

[路線消息] P960站位出爐

ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-22 10:09 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2021-6-22 09:42
西鐵站範圍就唔可以有過海線係咩道理

西鐵無位坐,收費貴,轉線仲要行一大輪

冇尖沙咀綫都講得通嘅
冇過海綫就九唔搭八
ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-22 10:12 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2021-6-22 08:51
痴線,個人認為

1 想快嘅唔應該停屯公轉車站

完全同意

不過站位跟到960咁足
比較擔心會陰乾960去做P960
kmb63x 發表於 2021-6-22 10:16 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2021-6-22 09:42
西鐵站範圍就唔可以有過海線係咩道理

西鐵無位坐,收費貴,轉線仲要行一大輪

如果兆康富泰係好似天水圍/元朗, 969/968尾站上公路當然同西鐵有得比有吸引力

但960C並唔係呢個情況... 富泰出市區跟返67系/960s會唔會係最快最受落呢
以友愛的人口有條961好合理, 點可能拎安友兆麟翠寧豐景園點同富泰兆康比較
除咗機鐵, 好難搵到條鐵路一定有位坐......
富泰人又係咪唔會搭西鐵/行去虎地搭63X/960X
neoplan720p 發表於 2021-6-22 10:18 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2021-6-22 08:51
痴線,個人認為

1 想快嘅唔應該停屯公轉車站

正確,基本上所有塞車位佢都衝哂入去。

一、屯轉
二、上環、皇后街(特別係北行,文華里轉出去干諾道中既燈同下繁皇后街站,見到都唔開胃)

然後,站位又唔靚。
一、屯門區停少「石排」同「大興體育館」會比960慳到幾多時間?2分鐘?3分鐘?都未必有……
二、銅鑼灣停內告有咩用?係,景隆街的確有人上102、106,但唔好唔記得,更多人係怡和街上112、116。證明怡和街先係銅鑼灣核心地帶。
我要行去內告坐既,點解我唔坐電車 / 968轉960/1?

再之後,睇佢個死款,月票客又無得坐P960。
咁呢條線一係執,一係要再大改線。

問題係,呢間公司開左P960之後,
真係會咁好死,架960班次原封不動咩?
表面上可能會既,但實際上收車就……大家都知既。
如果960仲係開到而家咁密,又點推人上P960?
但P960貴咁多,又無快過,真係會有人上咩?

到最後,
結果係:
狗公想推人上P960,
但居民唔賣帳,於是P960載空;
而960收車後,居民更難上車;
最終客源流失去少少頹既962X同黨鐵手上。

成個舉動,
由開源變成削源,
都真係一個世界級演出。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
1320 + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
chak 發表於 2021-6-22 10:23 | 顯示全部樓層
停咁多個站,繼續搭番960或者搭村巴好過啦
neoplan720p 發表於 2021-6-22 10:24 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-22 10:12
完全同意

不過站位跟到960咁足

我諗狗公又未至到夠膽死「陰乾」條960,
但可以預見會為左推人上P960,而得閒幫960收下車。

而家個問題係,P960同960既價格相差太遠,
如果P960只係比960貴$2-3,
咁或者好多居民當加價硬食就算,或者當係延長去銅鑼灣加價……

但而家P960收成$30以上,
同960既車費差太遠太遠。
無得用月票既情況下,
我見唔到有幾多居民會願意跳上架P960。

最終,如果佢堅持陰乾960,做大P960(let's say將兩者班次調轉),
好肯定係班居民會尋求其他方法過港島,
e.g. 良田可能輕鐵轉西鐵;屯市可能962X……
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
ricky 發表於 2021-6-22 10:36 | 顯示全部樓層

平田 發表於 2021-6-21 23:05
同960分別唔大
貴一倍,唔駛轉車去銅鑼灣,值咩?
大家記得呢度係屯門 ...

同960的站數目差唔多嘅
前荃葵青區居民
1320 發表於 2021-6-22 10:54 | 顯示全部樓層

即係只停 鑼羅灣 海邊, 相信吸引力有限, 返工客都可能仲有既......至少有位坐..... 但全日真係唔睇好(入唔到中心點)
962X 應該保得住條老命
The Designer
Fong_2132 發表於 2021-6-22 10:57 | 顯示全部樓層
銅鑼灣唔入Sogo有冇搞錯
fly831 發表於 2021-6-22 11:00 | 顯示全部樓層

先唔講屯門基本上同960一樣既走線

港島區南行都叫直接, 北行呢種行法真係世界級,
繁時隨時慢過960入隧道

最愛猛男