電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

270C開回程(6/9生效)

看全部

唔知多唔多人搭返去聯和墟呢

Update:6/9生效,星期一至五開1830

下圖由 hkitalk.media 小編加上
Cover_270C Return Trip.png

Advertisement

回帖數目:53

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

• 來自 33# m_rd08

6/9起生效…星期一至五開1830…
https://www.td.gov.hk/filemanage ... TNN/TA_270C_Chi.pdf

引用: eric278 發表於 2021-8-26 17:15
等了5年,終於找數

https://www.td.gov.hk/filemanager/tc/util_uarticle_cp/2016-2017%20n%20rpp.pdf ...

皇后山唔中標先找

大可以先入龍山隧道經停沙頭角皇后山邨路口再去聯和墟,總站粉火

早繁都只係勉強坐到窗口位,下繁可想而知

大可以 以皇后山為起點/終點站。原則上和城巴招標線毫無重疊

引用: jocosben 發表於 2021-8-26 17:49
早繁都只係勉強坐到窗口位,下繁可想而知

但上水方向嘅270A向來客量唔差
270C應該延長去皇后山,再逐步擴展至大部分時間服務
同埋呢條線假日應該會好做過平日,尖東總站近一號幹線又方便私牌

反正好似樓上話齋,同屎水堆搵笨線完全冇重疊,而且270C做埋聯和墟、火車站龐大客源,客量基本盤大過屎水堆線好多

引用: 10598C 發表於 2021-8-26 17:56
但上水方向嘅270A向來客量唔差
270C應該延長去皇后山,再逐步擴展至大部分時間服務
同埋呢條線假日應該會 ...

皇后山人口都係3 萬左右
但上水北都一樣有3萬幾人住
翠麗、奕翠、天平、名都、順欣、皇府
十幾年都有三萬人住
但一直都當睇唔到
皇后山招標就變咗餓九

引用: ryandroid 發表於 2021-8-26 18:13
皇后山人口都係3 萬左右
但上水北都一樣有3萬幾人住
翠麗、奕翠、天平、名都、順欣、皇府

一向都係隔離飯香
自己獨市你係咪都要坐㗎啦
行多兩步上車啦嘈

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

引用: JX9097 發表於 2021-8-26 18:15
一向都係隔離飯香
自己獨市你係咪都要坐㗎啦
行多兩步上車啦嘈

行多兩步去搭餓九不如去搭鐵
1234.. 6下一頁

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路