電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

[路線消息] 港鐵26/9將開辦K52A (屯門站-曾咀) 看全部

引用: Choi 發表於 2021-9-10 22:59
又要威又要帶頭盔,好地地一程過收$4.8咪好囉。
為咗一粒鐘一班車擺部機喺曾咀,真係阿茂整餅
...

吓放部機使幾錢
位位4.8喎
九巴一街放咁多雙向分段機都係咁啦

Advertisement

引用: Choi 發表於 2021-9-10 21:29
落車回贈好難咩?仲乜收費搞到咁複雜?

點睇都係一個站落車補票簡單過幾十個站都要落車回贈簡單
引用: Choi 發表於 2021-9-10 21:59
其實龍鼓灘站學九巴屯門市中心整落車回贈就可以了

暫無營運商資訊講中途有幾多個站……
而且其他意見都表明,為每小時一班嘅路線
設回值機效益太低,新線所有站收足$9.6仍比
56S龍鼓灘往屯門站分段($13.6)為便宜,K52A
轉港鐵回贈$4.8就可以,差別在K52A想點樣用盡
其功能,不入龍鼓灘總站就不需指定用短雙行走。
引用: kitarolo 發表於 2021-9-10 21:35
如果以下層企滿客嘅情況嚟諗
到達曾咀再補車資,會比起龍鼓灘站
或之前落車拍回贈為優勝,反而唔明曾咀

大西北堆K巴好似同一個車費
咁八達通系統得一個收費都唔奇
K52A要收額外嗰一倍
擺部機係曾咀又真係最簡單

• 25# YY487
引用: teddybus 發表於 2021-9-10 23:11
大西北堆K巴好似同一個車費
咁八達通系統得一個收費都唔奇
K52A要收額外嗰一倍

K 巴有 BBI,系統唔可能得一個收費
  • 26# Ohm
會唔會係港鐵轉乘唔支援,所以要set多部機?
  • 27# 2076
唔通港鐵轉乘會回晒巴士果程?不過$9.6似乎有啲平,56S仲點會有人排

引用: YY487 發表於 2021-9-10 23:23
K 巴有 BBI,系統唔可能得一個收費

我意思係全部西部K巴線都係4.8
所以八達通系統本身得4.8呢個選項
有BBI同條線收幾多錢冇咩關係㗎
我估擺曾咀部機
隨時就係之前迪士尼線停開嗰陣上穿梭巴士前
同埋東鐵工程唔停紅磡嗰時上接駁巴士前拍卡嗰隻
不過set返扣4.8咁計

事先聲明,純粹斷估,如果同實際有出入勿插
引用: 2076 發表於 2021-9-10 23:29
唔通港鐵轉乘會回晒巴士果程?不過$9.6似乎有啲平,56S仲點會有人排

#1 寫明 「設港鐵轉乘優惠減 $4.8」
引用: 2076 發表於 2021-9-10 23:29

睇返港鐘份新聞稿,依條K52A屯門站至龍鼓灘段似跟K52S咁中途設站,
過龍鼓灘後就直通去曾咀。

56S就只停龍鼓灘一站,
加上有月票,
基本上都仲會有需求的。

BTW,屯馬綫全月通及全日通又可唔可以免費搭依條K52A呢?

1234.. 22下一頁
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區