電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

[路線消息]

九巴及運輸署將落實62X及259D重組

看全部

引用: leo_ku 發表於 2021-9-29 17:58
碼頭區快兩三個字,兆康有直車,市中心零影響,直頭皆大歡喜添。

「市中心零影響」
非繁兜安定、豐景園,繁時入屯轉,點會0影響?

Advertisement

回帖數目:227

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

引用: teddybus 發表於 2021-10-18 05:13
終於領略到轉車嘅好處?

如轉車能縮短total行程時間當然好啦

引用: ma212223 發表於 2021-10-18 01:02
明明60M 60X 61X 263 咁多條線揀
唔識上轉車站轉車?

其實市中心有冇可能開新線直達轉車站呢? 如果唔用舊線重組
  • 214# kmb63x

引用: 214P_world 發表於 2021-10-19 03:01

市中心直達唔駛兜已經有58m 58x 63x 68a 260x 960 屯興路又有67m 67x 可以選擇
係東九/沙田/東涌機場要先兜VIP區

• 215# he_01

引用: kmb63x 發表於 2021-10-19 09:26
市中心直達唔駛兜已經有58m 58x 63x 68a 260x 960 屯興路又有67m 67x 可以選擇
係東九/沙田/東涌機場要先 ...

東涌有E36A

引用: kmb63x 發表於 2021-10-19 09:26
係東九/沙田/東涌機場要先 ...

全部唔停屯門市中心總站

引用: User12345678910 發表於 2021-10-19 14:35
全部唔停屯門市中心總站

你當自己大帝?

總站車(60M、60X、61X、263……)又有,經安友、豐景園,兜你幾耐呀?
你諗下天水圍市中心坐269C/969,去到天水圍站要幾耐先啦,
成Q日係到嘈,身在福中不知福。

而家唔係無快車喎,
嫌60X、263、961慢,咪行少少過屯仁街 / 屯興路上其他車,直出屯公囉。

你真係以為屯市就大L哂?
你真係以為屯市先有人住?
收皮啦你,好嘔心呀你。

引用: User12345678910 發表於 2021-10-18 16:27
「市中心零影響」
非繁兜安定、豐景園,繁時入屯轉,點會0影響?

係呀,而家非繁要兜安定,so?
繁時架62X咪一樣要兜,
又唔見你地班屯市大帝嘈?
做咩唔爭取259D全日都兜屯市尾站直出呀?

咁多年黎屯市都左擁右抱,
要快車有快車,
要慢車有慢車(包有位坐,仲要其實兜安友唔係真係咁慢),
而家少左忽毛,
就喊生喊死。

做人做到你咁,
唔覺得核突架咩?

引用: 214P_world 發表於 2021-10-19 03:01

建議將呢個任務交俾將屯線,因為將屯線無論經山/隧道,都可以覆蓋259D/62X於九龍嘅部分車站,可以用作補償,車源可以將62X非繁減至30分鐘一班。而259D非繁亦可以由20-25減至25
  • 220# ricky

幾時搵車長操車?

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

1 ..212223下一頁

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路