電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

[經歷分享/報告]

麼地道總站滿到瀉?

看全部

(原本呢個係為咗自己諗一個未出嘅建議而做嘅整合,不過都係決定拎出嚟做下參考)

間唔中都有人講,麼地道總站好塞車,唔應該放更多線落去,甚至應該放走一啲線去其他地方添,早排呢度仲有個 post 講。的確,麼地道總站而家無論係泊位定係站位都好似好緊張咁,塞車情況都比差唔多嘅西九龍站、尖碼同尖東都要多。到底尖麼係咪真係用盡晒?

實際開車時間:
https://1drv.ms/x/s!Au0skVFn_qsggaxo0Trt9kY3TUv9aw

注意事項
1. 表中無包括無車開時段;由於只有少部分時段有路線密於 10 分鐘一班,因此於所有路線開出頭班車後以每十分鐘分段;
1. 部分如 81C 為本人預計開出時間,惟不影響整體結果;
2. 110 班次或受交通情況影響班次,惟大部分為開出時間 60 分鐘後;
3. 全部為表列開出時間,九巴編定加班不在此列,此表亦不能反映上繁需要出站的私牌車;
4. 如有填漏錯位敬請不吝賜教,因為為咗方便分辨,差唔多一半都係人手再填返第二種色

首先大約數咗數,尖麼淨係九巴獨營線大部分時間都應該係一個鐘開 25 - 30 班車。除開即係最密大約兩分鐘就會有一班車,或者係十分鐘之內就會有四至五班車開,大家可以對比返。
歡迎討論

Advertisement

回帖數目:57

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

麼地道塞係因為出站設計失當,居然無整左轉漆咸道南嘅巴士線,要讓麼地道車先過,搞到啲巴士出唔到站

尖麼巴總堆線大部份係「齊頭」開00, 15, 30, 45 (或者5嘅倍數)好多時一到30分就有三四條路線同時發車,(甚至5條線齊發亦都試過),但有本事在不規則分鐘值發車的,基本上得81c同270A可以開啲19:07 / 19:19 / 19:31 / 19:43 / 19:55 之類,但去到55 分都可能同203c或9號線齊發。之前12號線都試過開 17:51,18:07,18:23,18:39,18:55 但依家好似改咗時間表變成 「齊頭」分鐘發車。

其實12,110及203c線係咪可以搬去 「尖東鐵路站」個小型巴士總站做終點站/循環線司機接車車站,去減輕「尖東麼地道」嘅負荷??

引用: cz9328 發表於 2021-9-29 23:02
尖麼巴總堆線大部份係「齊頭」開00, 15, 30, 45 (或者5嘅倍數)好多時一到30分就有三四條路線同時發車,( ...

尖東站唔係一般巴士總站
總站係由黨鐵營運,而唔係政府

110同973適合搬走,其他車難搞~

• 6# HT408

引用: 石頭 發表於 2021-9-29 23:51
110同973適合搬走,其他車難搞~

110擺麼地道主要係方便交接更

尖麼開出路線塞車有兩個主因

1. 總站出口設計差
惟一方法係將麼地道出口都納入燈位管理,俾巴士出站綠燈一口氣轉出漆咸道南
麼地道不再設入口,所有巴士都要用梳士巴利道入

2. 尖東站(Musea)
巴士站違泊 + 洲際同半島兩支燈唔夾(尤其前者放車效率不理想) + 梳士巴利道車流匯合問題
呢個仲難搞過尖麼出站

引用: cz9328 發表於 2021-9-29 23:02
尖麼巴總堆線大部份係「齊頭」開00, 15, 30, 45 (或者5嘅倍數)好多時一到30分就有三四條路線同時發車,( ...

就算買起中間道巴總都無咩用
出站彌敦道口只能左轉向海行

引用: 流星☆雨 發表於 2021-9-30 04:06
就算買起中間道巴總都無咩用
出站彌敦道口只能左轉向海行

踢得一條過去得一條過去
首先係110同973
方向正確可以用到中間道總站

當然未計業權問題啦

引用: znc1911e 發表於 2021-9-30 05:20
踢得一條過去得一條過去
首先係110同973
方向正確可以用到中間道總站

110無站長管斷起上來好大獲,而且要玩交更
掉都搵第二條

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

1234.. 6下一頁

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路