hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2021 九月號 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2021 九月號

cyc_yin 發表於 2021-10-7 21:26 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

踏入九月下旬,日本既武漢肺炎感染數大幅下降。除左所謂既集體接種效果之外,有學者亦帶出病毒自身弱化、自滅既假設,希望生活好快可以回復日常。今次內容圍繞九月下旬既新潟之旅以及四國既高松琴平電鐵一日遊,亦係久違既[多圖]帖。

一早計劃喺敬老之日既三連休直去新潟,但係颱風去緊關西嗰邊,所以提早星期五晚搭新幹線出發去東京住一晚,而呢個時期啲酒店平到一個點。我已經好耐無搭新幹線,今次好好彩搭到呢班由N700S行走既のぞみ(希望)254號,時刻表本身亦無標示出黎

新既座椅挨後設計改善背脊承托,加上1號車改用全主動懸掛系統,就算係坐喺隔離既2號車,座感已經比以前穩定好多,上落斜、過彎無以前咁拋(不過車內新車既膠/消毒味好濃)

對面JR東日本新幹線月台得返最後一班車——11點開去高崎既たにがわ(谷川)477號(E7系)

返到東京既車

評分

參與人數 5aPower +14 HugeC +50 收起 理由
Oliver_ME16 + 3 + 10 大師級作品
DIH + 5 + 10 多謝分享
YY487 + 3 + 10 多謝分享
S3BL100 + 1 + 10 多謝分享
A.E.C. + 2 + 10 大師級作品

查看全部評分

相關帖子

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2021-10-7 21:35 | 顯示全部樓層
第二朝颱風就去到首都圈,不過只係帶黎大雨。我先去到大宮影新幹線,雨勢唔算好大(E3系2000番台+E2系)

8+8卡既E4系

今次我既新潟之旅趕喺10月1號之前出發,當然係有「送殯」意味

今年新落地既F40編成

E2系+E3系

樓主| cyc_yin 發表於 2021-10-7 21:39 | 顯示全部樓層
當時JR東日本賣大包,襯退出定期運行之前都安排頗多班次用E4系行

少見E5系會從呢邊既上越・北陸新幹線常用路軌入大宮站

可能因為落雨既關係,無乜人喺大宮站呢邊影

樓主| cyc_yin 發表於 2021-10-7 21:49 | 顯示全部樓層

呢邊就多啲人影(E6系+E5系)

E3系1000番台+E2系

我就搭呢班去新潟,因為嗰個時段上越新幹線連續都係雙層E4系班次,就算多左人喺呢個三連休搭車,自由席走廊位都有位坐

樓主| cyc_yin 發表於 2021-10-7 21:57 | 顯示全部樓層

我搭上層,喺武肺之下多數人都避免坐落去3+3既中間位

「上層係咁搖」呢個E4系既特色以後都唔會體驗到

到達新潟

樓主| cyc_yin 發表於 2021-10-7 22:09 | 顯示全部樓層

站內便利店既E4系精品攤位非常人氣,當時正好係午餐時間,兩款E4系便當擺滿雪櫃,好多人都喺攤位大手掃貨

我食既呢個版本係神尾便當製造,主要係舞茸飯配基本既鮭魚、照燒雞、肉丸、燒賣呢啲配菜(三間便當公司都係用同一個容器,餸菜唔同

新潟站新幹線大堂有現美新幹線展櫃,以前車內既梳化亦擺出黎比人坐

現美新幹線指定席座椅

開始有新站舍雛型

樓主| cyc_yin 發表於 2021-10-7 22:31 | 顯示全部樓層

喺附近万代シティ(萬代City)既巴士總站食過非常有名既平民「美食」——偏螢光色咖哩飯之後(只係以又平又大兜做賣點,味道一般),我就搭新潟BRT去到青山,轉另一部巴士去月潟。
題外話:新潟BRT只係將以前唔同運行系統重複既路段統合成一條叫BRT既路線,都係一般車型行返普通馬路,用掛接巴士行走既快速班次亦唔係特別密

搭大約一個鐘巴士去到以前新潟交通電車線既月潟站,同車搭到呢度既亦有另一位鐵路迷

新潟交通經營既BRT亦行返併用路段嗰邊

93年最先廢除月潟~燕一段,令成條線頭尾都唔再接駁其他鐵路

月潟站起喺河堤上面,宜家保存左一小段路軌同埋幾部車

暱稱係南瓜電車既モハ10形

日本車輛製造設計既一款標準車體

新潟交通有架巴士復刻呢款塗裝

樓主| cyc_yin 發表於 2021-10-7 23:03 | 顯示全部樓層

モワ51形有蓋電動貨車,80年代貨運完結之後變成除雪車既動力來源

從國鐵讓度過黎既キ100形

從蒸汽船轉變成沿河堤建設既鐵路,可惜最後唔夠錢經萬代橋起去新潟站,廢埋連接弥彦線既月潟〜燕段之後變成完全孤立既鐵路,最後比同公司既巴士取代曬

今次酒店住燕三条,其實從月潟搭的士係好快,不過我最後都揀巴士搭返青山(巴士總站一落車就係A字頭商場)。喺商場試埋另一款平民小食「イタリアン(Italian)」——日式炒麵配薑絲配肉醬意粉既肉醬,食完真係為當地人味覺擔心,佢地都係專注喺米飯、海鮮料理好過啦。最後去返新潟站,我對返弥彦線班次之後,發現嗰陣經比較慢既越後線去燕三条仲快過從信越本線轉過去。
 樓主| cyc_yin 發表於 2021-10-7 23:11 | 顯示全部樓層

第二朝一早去到燕三条站,大堂有一個仿照彌彦神社鳥居既裝飾

石板一路通去弥彦線入口(就算呢度係新幹線轉車站都無閘機等等設備)

單線月台

預留空間?

三条市嗰邊既出口

樓主| cyc_yin 發表於 2021-10-7 23:23 | 顯示全部樓層

二次新潟色既115系

架空電纜從呢度開始變成直接吊架式

弥彦色115系+後面3卡懷舊新潟色,可以見到呢度直接吊架既電纜墮向下

懷舊新潟色嗰列入面保留接近原裝既車內風格,特別配返國鐵時代既色調、深藍座椅布、圓形吊環